ΤΕΧΝΕΣ

Summer Nostos Festival 2019: Η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Μίλυ Πασχάλη, μας ξεναγεί στους χώρους που θα περάσουμε την επόμενη εβδομάδα

Πώς είναι οι σκηνές του SNF 2019 λίγες ώρες πριν το ξεκίνημα του φεστιβάλ; Τι θα δούμε σε καθεμία από αυτές;
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS

«Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκινά τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, αν και αυτή τη στιγμή κάνουμε ήδη κάποιες συζητήσεις και για το 2021. Το πλάνο της στρατηγικής επικοινωνίας και η οπτική ταυτότητα της κάθε χρονιάς έρχεται στη συνέχεια, και περίπου 6 μήνες πριν την έναρξη του φεστιβάλ ξεκινά η οργάνωση και παραγωγή σε όλη τη λεπτομέρεια»,  περπατάμε με τη Μίλυ Πασχάλη, καλλιτεχνική διεθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανάμεσα σε εργάτες κι επισκέπτες, στους χώρους του Summer Nostos Festival (του οποίου έχει επίσης την καλλιτεχνική διεύθυνση) κι εκείνη μας εξηγεί ότι η εβδομάδα που θα περάσει η Αθήνα στο ΚΠΙΣΝ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κρύβει πίσω της δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου.

Έφτασε, λοιπόν, και πάλι η ώρα του. Το φεστιβάλ ξεκινάει την Κυριακή 23 Ιουνίου κι έχει και φέτος ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, από τις διαλέξεις ως τις συναυλίες κι από τα θεατρικά στον αθλητισμό, φιλοδοξώντας να μεγαλώνει συνεχώς την απήχησή του. «Το SNFestival έχει χαρακτήρα πολυμορφικό, ακριβώς όπως και το κοινό του ΚΠΙΣΝ. Απευθύνεται σε ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ετερόκλητο κοινό, οι ανάγκες του οποίου διαμορφώνουν και το στίγμα του φεστιβάλ. Έτσι το πρόγραμμα διακρίνει ένας πολιτιστικός πλουραλισμός, και για παράδειγμα ο υπέροχος Γιώργος Μαργαρίτης συνομιλεί με τους Καλιφορνέζους Local Natives, και τον ιδιοφυή δημιουργό του πιο γνωστού κύβου, τον Ερνό Ρούμπικ. Αξίζει εδώ να πούμε πως στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival διοργανώνεται επίσης το 8ο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ (24 και 25/6), καθώς και η 2η Ημερίδα του Agora Institute (26/6), με περισσότερους από 60 ομιλητές διεθνούς κύρους».

Δωρεάν. Κάτι που, ειδικά στο μουσικό κομμάτι, έχει σηκώσει κουβέντα περασμένα χρόνια. Δωρεάν live σημαίνει περισσότερος κόσμος, αναπόφευκτα περισσότεροι που προσέρχονται με  «τουριστικό» ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες. Τι έχει λοιπόν μεγαλύτερη σημασία η δημιουργία μιας αυθεντικής φεστιβαλικής ατμόσφαιρας ή η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση σε τέτοια θεάματα; «Φυσικά και μας ενδιαφέρει η ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό – είναι σημαντικό κομμάτι της αποστολής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Όμως δε μένουμε μόνο σ’ αυτό. Αφουγκραζόμαστε τον παλμό της πόλης και φροντίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις φεστιβαλικές ανάγκες του αθηναϊκού, και όχι μόνο, κοινού. Το Summer Nostos Festival αφορά εξίσου τους μυημένους και το ευρύτερο κοινό, απευθύνεται επί ίσοις όροις σε όλους», είναι η απάντηση. 

Ποια είναι δική της πιο ισχυρή ανάμνηση από όλα αυτά τα χρόνια; «Η πρώτη μέρα της πρώτης τετραήμερης γιορτής που οργανώσαμε ως Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το 2015, πριν καν την ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και την μετέπειτα παράδοσή του στην ελληνική κοινωνία. Το κοινό που μόλις άνοιξαν οι πόρτες κατέκλυσε τους διαδρόμους του Πάρκου –και έζησε με όλες τις αισθήσεις του τις πρώτες εκδηλώσεις»

Μια διασκεδαστική ιστορία παρασκηνίου; «Η ξένη τραγουδίστρια η οποία ήρθε για το live και για να δώσει συνεντεύξεις κατευθείαν από την παραλία (με τρομερή καθυστέρηση καθώς δεν υπολόγισε την κίνηση της παραλιακής!), κι από την οποία καθαρίζαμε πανικόβλητοι την άμμο από τα μαλλιά και την πλάτη της, πριν βγει στη σκηνή! Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω όμως το όνομά της…».

Το μεγαλύτερο άγχος λίγες μέρες πριν το φεστιβάλ; «Ο καιρός, ο καιρός, ο καιρός!  Αυτό το ήλιος-βροχή, βροχή-ήλιος (ό,τι δηλαδή συμβαίνει κι αυτές τις ημέρες) μας επηρεάζει κυρίως για το τεχνικό στήσιμο. Φέτος έχουμε βέβαια κάνει κάθε προετοιμασία για την αδιαβροχοποίηση των σκηνών μας. Και το καλύτερο είναι ότι το ελληνικό κοινό ζει πλέον άφοβα την περιπετειώδη εμπειρία των live κάτω από βροχή, ή περιμένει υπομονετικά να περάσει μια μπόρα. Το ζήσαμε πέρυσι με τους Animal Collective -το πιο ηλεκτρικά φορτισμένο live του SNFestival και νωρίτερα την ίδια ημέρα με τον αγώνα δρόμου SNF RUN»

«Η Σκηνή στο Κανάλι φιλοξενεί φέτος το πιο δυναμικό και κυριολεκτικά διεθνές πρόγραμμα του Summer Nostos Festival. Από τους Balthazar (Βέλγιο) και την Anja Plaschg των Soap&Skin (Αυστρία), στον Nakhane (Νότιος Αφρική), τον Αντώνη Μαρτσάκη (Ελλάδα), τις L.E.J (Γαλλία), και τους Vertigo Dance Company (Ισραήλ). Είναι η σκηνή η οποία έχει φιλοξενήσει τα προηγούμενα χρόνια αξέχαστες συναυλίες όπως αυτή της εκρηκτικής Yasmin Hamdan πέρυσι, ή της αισθαντικής Melanie De Biasio το 2017». 

«Αυτό είναι το καλύτερο σημείο για να παρακολουθήσεις live στη μεγάλη σκηνή. Andrew Bird, Neneh Cherry, Low, Local Natives – ξεχωριστά live στη Σκηνή στο Ξέφωτο μαζί με τους δικούς μας Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργο Μαργαρίτη, Μαρίνα Σάττι. Λατρεύω τη Neneh, ανυπομονώ για τον Andrew Bird, θα χορέψω με τους Local Natives».

«Για πέμπτη χρονιά, στις 23 Ιουνίου, επιστρέφει ο βραδινός αγώνας δρόμου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, γιορτάζοντας την Ολυμπιακή Ημέρα. Φέτος, 10.300 δρομείς θα δώσουν ραντεβού στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να τερματίσουν στον Στίβο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Ο αγώνας περιλαμβάνει διαδρομές των 6 και των 10 χιλιομέτρων, καθώς και διαδρομή 1 χιλιομέτρου για αθλητές των Special Olympics. Οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί, ενώ φέτος ο αγώνας έχει και φιλανθρωπική διάσταση καθώς οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το έργο των οργανισμών ΚΕΘΙΣ, ΠΑΣΚΑ και ΠΕΡΠΑΤΩ. Με τη συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τη συμμετοχή των δρομέων, θα τριπλασιαστεί, μεγαλώνοντας το δώρο που θα λάβουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Αυτό είναι το σημείο τερματισμού».

«Με χωρητικότητα 600 θέσεων, διάμετρο 30 μέτρων και ύψος 13 μέτρων, ο Θόλος (Dome) τοποθετήθηκε φέτος στον Λαβύρινθο του ΚΠΙΣΝ για να φιλοξενήσει θεάματα για όλη την οικογένεια κατά τη διάρκεια του Summer Nostos Festival. Θα παραμείνει όμως και μετά το τέλος του SNFestival, λειτουργώντας περιοδικά μέσα στον χρόνο και φιλοξενώντας εκδηλώσεις και παραστάσεις του ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για μια νέα εγκατάσταση, που με δωρεά του ΙΣΝ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης υποστήριξής του προς το ΚΠΙΣΝ, έρχεται να ενισχύσει τη δυνατότητα του δεύτερου να παρουσιάζει παραγωγές στο κοινό, μέσα σε ένα εντυπωσιακό και διαφορετικό σκηνικό».

«Η νέα σύνθεση του Bryce Dessner (frontman των The National) εμπνέεται από τη ζωή και το φωτογραφικό έργο του Robert Mapplethorpe. Τολμηρό και ασυμβίβαστο, και συνάμα λυρικό και ευαίσθητο, το Triptych (Eyes of One on Another) θα παρουσιαστεί στις 26 Ιουνίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή που έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανήκει στην ομάδα των διεθνών οργανισμών που έκαναν την ανάθεση του έργου, μέσω της υποστήριξης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φυσικά, αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία και την πρεμιέρα της Μήδειας από την Εθνική Λυρική Σκηνή, με δύο παραστάσεις 27 και 28 Ιουνίου».

Summer Nostos Festival 2019
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 23-30/6. Είσοδος ελεύθερη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.SNFestival.org και στο δωρεάν mobile app που είναι διαθέσιμο σε App Store και Google Play Store 
Ακούστε το playlist του Summer Nostos Festival στο Spotify εδώ.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.