Αν είστε φαν των Simpsons τότε πιθανότατα δε χρειάζεται να σας πούμε ποιος είναι ο Sam Simon. Ο πολυγραφότατος συν-δημιουργός της «κίτρινης» φαμίλιας των ΗΠΑ ήταν ένας εκ των τριών που το 1989 εξαπέλυσαν το μακροβιότερο animation στην ιστορία της τηλεόρασης, το οποίο ευτυχώς προβάλλεται ακόμη. O Simon βέβαια αποχώρησε μετά από τέσσερις σεζόν, αλλά το δημιουργικό του στίγμα είναι σαφέστατα ακόμα εκεί. Τώρα, 25 χρόνια αργότερα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη δυσκολία της ζωής του: Τον καρκίνο. Διεγνώσθη το 2012 και οι γιατροί του έδιναν μόλις τρεις με έξι μήνες, όμως εκείνος είναι εδώ και ξεκλέβει λίγο-λίγο από το δανεικό χρόνο που του απομένει. «Οι γιατροί δεν είπαν ποτέ ότι μπορούν να με κάνουν καλά. Επεκτείνουν τη ζωή μου και κάνουν τρομερή δουλειά», λέει ο Simon στο αφιέρωμα του Vanity Fair, που τιμάει τα 59α γενέθλιά του.

O Simon στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, μαζί με το σκύλο του, Columbo.

Και ποτέ άλλοτε τα γενέθλια ενός ανθρώπου δεν έχουν τόση σημασία, όσο σε αυτή την περίπτωση. Δίπλα του, βρίσκονται διαρκώς η πρώην σύζυγός του, Jennifer Tilly, που έχει παραμείνει μια πολύ καλή του φίλη, η Pamela Anderson, η Merill Markoe (που υπογράφει το άρθρο στο Vanity Fair) κι ένα σωρό άλλοι στενοί του φίλοι, που τον βοηθούν και του δίνουν κουράγιο. «Την τελευταία χρονιά υπήρξαν δυσκολίες. Αλλά ξέρω ότι οι άνθρωποι σε αυτό εδώ το χώρο με κράτησαν. Οι φίλοι μου. Και μερικοί από εσάς έχετε κάνει πράγματα και με έχετε επηρεάσει με τρόπους που δεν πίστευα ότι είναι κανονικοί. Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι ο τελευταίος χρόνος ήταν ο πιο ευτυχισμένος της ζωής μου εξαιτίας σας», κλείνει το άρθρο, με το Simon να ευχαριστεί όλους όσους του στέκονται και βρέθηκαν στο εξαιρετικά καλόγουστο (είναι συλλέκτης έργων τέχνης) σπίτι του. 

Γιατί ο Simon πέραν των σπουδαίων επιτευγμάτων του στη show biz, είναι γνωστός και για το φιλανθρωπικό και φιλοζωικό του έργο. Έχει υιοθετήσει αρκετές αρκούδες (11 στο Ντάλας και 23 στο Κολοράντο) και συνεργάζεται με το καταφύγιο άγριων ζώων (Wild Life Sanctuary), ενώ είναι υπεύθυνος για τη διάσωση 2 χιμπατζήδων και περισσότερων από 500 τσιντσιλά, ενώ θα ενταχθεί στην παρέα κι ένας ελέφαντας. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτεί γενναιόδωρα προσπάθειες ενάντια στη φαλαινοθηρία, με ένα τεράστιο σκάφος να έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του. Ο ίδιος φαίνεται πάντως, να έχει απεκδυθεί από οποιαδήποτε ενοχή ή μετάνοια και απλώς συνεχίζει να επιμένει απέναντι στην ασθένεια, χωρίς να μεμψιμοιρεί ή να ξεχνάει τους γύρω του. 

http://youtu.be/zzB12h-BiM8