Dubstep, techno, house, Drum ‘n’ Bass και άλλα τινά συνθέτουν το ηχητικό μενού του Dimensions Festival, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στο κόσμο-με ονόματα σαν αυτά των Caribou και Darkside μεταξύ άλλων να πρωταγωνιστούν στο φετινό line-up. Οι διοργανωτές του αποφάσισαν να οργανώσουν ένα launch party επί αθηναϊκού εδάφους (την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στο six d.o.g.s.) και δε θα μπορούσαν παρά να το αναθέσουν στον Runner που πέρυσι συμμετείχε στο φεστιβάλ. Μας εξήγησε, λοιπόν, γιατί το Dimensions ήρθε για να μείνει και να επανακαθορίσει την ηλεκτρονική σκηνή εν γένει διεθνώς αλλά και στην Αθήνα, μία πόλη που χορεύει σαν να μην υπάρχει αύριο. Περίπου.

dj1

Πες μας λίγα λόγια για το Dimensions Festival. Προσωπικά, μου φαίνεται σαν ένα ατελείωτο πάρτι! Ναι κάπως έτσι είναι και λίγα λες! Το Dimensions δημιουργήθηκε σαν φυσική συνέπεια μιας και στον ίδιο χώρο γινόταν εδώ και 5 χρόνια το μεγαλύτερο αδερφάκι του το Outlook με πιο urban χαρακτηριστικά και τεράστια επιτυχία, έτσι το 2012 ήταν αναπόφευκτο να δημιουργηθεί ένα spin off, με ξεκάθαρη τάση κοντά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με πιο παραδοσιακό αλλά ποιοτικό dance ύφος εκπροσωπώντας το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Ντιτρόιτ, το Βερολίνο, το Μπρίστολ, το Άμστερνταμ και πάει λέγοντας. Πέρα από το ασύστολα εύστοχο quality control και το άρτιο επίπεδο παραγωγής, παίζει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με οτιδήποτε γίνεται εκεί έξω στον πλανήτη από πλευράς καλοκαιρινών φεστιβάλ χορευτικής μουσικής. Η τοποθεσία σε συνδυασμό με το ότι έχει μια λογική χωρητικότητα πέντε-δέκα χιλιάδων επισκεπτών για ένα τέτοιο φεστιβάλ, με αποτέλεσμα ένα πολύ φιλικό κοινό που για τέσσερις ημέρες και τέσσερα βράδια ξεσαλώνει (όπως εδώ και εδώ) σε ένα από τα ωραιότερα μέρη που μπορεί να φανταστεί κανείς για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Από πέρυσι οι τέσσερις ημέρες έγιναν πέντε, μιας και την Τετάρτη διοργανώνεται ένα εναρκτήριο Live στο Κολλοσαίο της Pula (ναι σαν αυτό της Ρώμης μιας και όλη η περιοχή ονομάζεται Istria και αποτελούσε θέρετρο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας) με ό,τι πιο φρέσκο και ποιοτικό στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής και όχι μόνο. Ό,τι και να πω για το Dimensions δεν φτάνει. Γίνομαι ήδη κουραστικός αλλά μετά από χρόνια ενασχόλησης με τη σκηνή δεν περίμενα ότι θα βίωνα κάτι αντίστοιχο (έχω πάει σε μερικά αξιομνημόνευτα αγγλικά φεστιβάλ στα 90s και 00s και είχα τελειώσει με το σπορ. Ναι, πρόπερυσι αναθεώρησα 100%). Γυρνώντας πίσω το 2012 και σε συνδυασμό με το ότι παίζω μουσική και συνδιοργανώνω parties στην Αθήνα, μου δόθηκε η ευκαιρία να στήσω το Dimensions 1ο Launch Party της πόλης με τη βοήθεια του Six D.o.g.s και να επιστρέψω στο φεστιβάλ το 2013 έχοντας την ευκαιρία να παίξω μουσική εκεί κιόλας. Φέτος επαναλαμβάνουμε το project μιας και η συνεργασία μου με τους διοργανωτές και το Six D.o.g.s είναι εξαιρετική και το 2014 αποτελεί για το Dimensions, ορόσημο με αποτέλεσμα να έχουμε 57 Launch Parties σε 53 πόλεις και 21 χώρες. Η Αθήνα έχει πάρει άριστα στην προώθηση του φεστιβάλ και στην διοργάνωση του Launch μέχρι στιγμής ενώ κάθε χρόνο θα είναι χαρά μου να διοργανώνω το αντίστοιχο party στην πόλη. Ίσως και του χρόνου να έρθει και η σειρά της Θεσσαλονίκης να μπει στο ροστερ. Ίδωμεν.

Τρεις λέξεις που θα μπορούσαν να εκφράσουν/ συνοψίσουν την ουσία της μουσικής που παίζεις. Βάρος, βαθος, βρωμιά, χωρίς το δραματικό τόνο των συγκεκριμένων λέξεων.

Ποιες είναι οι βασικές μουσικές/ηχητικές επιρροές σου (από καλλιτέχνες μέχρι μουσικές σχολές); Ενηλικιώθηκα με Jungle & Drum n’ bass μετά από εφτά χρόνια στην Αγγλία στα 90s μέχρι το 2000 και άλλα εφτά στην Ελλάδα συνδιοργανώνοντας parties σε Αθήνα και όχι μόνο Λάτρεψα UK Garage & Dubstep μέχρι το 2008-2009. Τα δύο παραπάνω αποτελούν βασικές επιρροές σε οτιδήποτε παίζω σήμερα και έχει να κάνει κυρίως με House, Garage &Techno με έμφαση στις χαμηλές συχνότητες σαν κινητήριος μοχλός σε ένα σετ. Και όλα τα παραπάνω δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο μέσα από sample based μουσική η οποία βασίζεται σε επιρροές από πιο γνωστά είδη μουσικής. Από αυτές τις επιρροές, 1η και κυριότερη είναι η Jazz με εμμονή στην ηλεκτρική περίοδο του Miles Davis, ειδικά από 1968-1975, το Stardust LP του Coltrane, κ.α. πολλά.

dj2

Θεωρώ ότι ο House και Drum n’ Bass ήχος αποκτά ένα ολοένα και αυξανόμενο κοινό στην Ελλάδα. Το έχεις παρατηρήσει κι εσύ; Η χορευτική μουσική και η αποδοχή της από τον κόσμο κάνει κύκλους μιας και ο χρόνος είναι ένα επίπεδος κύκλος για να παραφράσω την πρόσφατη εμμονή με τη σειρά True Detective. Σίγουρα με την ραγδαία ανάπτυξη του internet/mobile/tablet access όλα εξαπλώνονται πιο γρήγορα και ο κόσμος πλέον μπορεί να απολαμβάνει πολύ ωραία πάρτι και φεστιβάλ και γενικά να έχει πρόσβαση στη σκηνή πολύ πιο εύκολα σε σχέση με πριν 25 χρόνια που ξεκίναγε όλο αυτό το θέμα της μοντέρνας χορευτικής μουσικής. Γενικά στην Ελλάδα γίνονται κατά καιρούς αξιόλογες προσπάθειες να εκφραστούμε και εμείς ανάλογα από όλους τους χώρους αυτής της σκηνής. Βασικά σήμερα είτε είσαι στην Αθήνα ή στο Λονδίνο ή στην Λιουμπλιάνα ή όπου δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις ένα πάρτι με ωραίο κόσμο ωραία μουσική, χώρο, ηχοσύστημα κτλ. Όπως επίσης όσο και να μπουχτίσουμε στην πληροφορία και το φιλτράρισμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολο, υπάρχει και το ρητό “there’s no information overload, only filter failure όπου σίγουρα κάπου θα πέσεις πάνω σε κάτι καλό από clubbing experience, μεγάλο ή μικρό. Στην Αθήνα σε σχέση με πέντε-έξι χρόνια πριν, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Και φυσικά θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα αν δεν υπήρχε ένα βασικό ζήτημα νοοτροπίας, το οποίο όμως έχει να κάνει με εμάς, όχι με τη μουσική και την δημοτικότητά της ή τις τάσεις της. Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερους χώρους και επιλογές γιατί το αξίζουμε σαν πόλη και περιμένουμε για κάτι τέτοιο. Πλέον όμως, τα λίγα και καλά μέρη που έχουμε για να γίνονται events έχουν φτάσει σε επίπεδο από ικανοποιητικό ως τέλειο ως προς το τι προσφέρουν.

Πες μου δύο αγαπημένους djs/παραγωγούς με τους οποίους θα ήθελες να συνεργαστείς. Από το 2000 που γύρισα Αθήνα, ό,τι ήθελα εγώ πραγματικά να κάνω με djs, το έχω σχεδόν κάνει. Κάποιοι από αυτούς είναι γνωστά ονόματα, με πρώτο και καλύτερο κατά τη γνώμη μου, τον Loefah (Swamp81) τον οποίο φέρνω σχεδόν κάθε χρόνο από το 2008, ενώ θέλω οπωσδήποτε φέτος να κάνω κάτι με τον MC του Chunky, που είναι κάτι άκρως θετικό και ωραίο σαν εμπειρία να τους δεις μαζί πάνω σε ένα stage. Από τα ονόματα που κυνηγάω πάνω από 4-5 χρόνια και θέλω να φέρω στην πόλη, είναι ο Joy Orbison μιας και τον θεωρώ ένα από τους πιο ξεχωριστούς DJs που πρέπει επιτέλους η Αθήνα να δει. Και τέλος o θεσμός Theo Parrish – ειδικά μετά από την εμπειρία ζωής στο τέλος του Dimensions festival, το 2012 – είναι γενικά άλλο ένα όνομα που θα ήθελα να έχω την τύχη να παίξω δίπλα του. Ζητάω πολλά;

Το πιο ιδανικό κομμάτι για να ξεκινήσεις και να κλείσεις ένα σετ; Κάθε χρόνο αλλάζει αυτό, να σου πω την αλήθεια/ Έτσι στα πεταχτά διαλέγω για το ξεκίνημα: Dj Qu feat. Peven Everett & Josh Milan – The Way [Strength Music]. Μερικές φορές υπάρχουν κάποια κομμάτια τα οποία την κατάλληλη χρονική συγκυρία προκαλούν μεγάλες συναισθηματικές ανατάσεις στο dancefloor. Για το κλείσιμο, Joy Orbison & Boddika – In Here [SunkLo]. Τεράστιο sound system tester που κάλλιστα μπορεί να κλείσει ένα σετ.

Poptape Runner by Popagandagr on Mixcloud

Η Αθήνα χορεύει τελικά; Ας αφήσουμε την Αθήνα να κάνει ό,τι θέλει και να χορέψει με ό,τι θέλει, μιας και πλέον υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό που φανταζόμαστε και που επ’ ευκαιρίας θα κουνηθεί μέχρι το πρωί. Το 2014, η ηλεκτρονική σκηνή βρίσκεται στη καλύτερη φάση της και ο κόσμος έχει το δικαίωμα να ακούσει μουσική που θα τον κάνει να χορέψει και να νιώσει καλύτερα. Εδώ είμαστε να το κάνουμε και να το εξελίξουμε κάθε χρόνο, είτε αυτό είναι techno, είτε ιδρωμένο Ηouse, είτε Disco & Slo-mo Grooves είτε Light Speed Drum n’Bass είτε Dubstep είτε οτιδήποτε σε κάνει να κουνιέσαι στο dancefloor, χωρίς αυτή την επιτήδευση και τον υπερβολικό ναρκισσισμό από τα οποία ανέκαθεν έπασχε όλη η σκηνή. Ο κόσμος εκεί έξω είναι, και πιστεύω ότι πλέον μπορεί να ακούσει οτιδήποτε, «σερβίρεται» σωστά και με μεράκι. Δώστε το λοιπόν.

Εκτός από DJing, ασχολείσαι και με κάποιο άλλο project; Είμαι DJ και όχι παραγωγός – ίσως αν ρωτήσεις τον Mr.Statik, θα σου πει ότι δειλά δειλά έκανα κάποια βηματάκια και εκεί αλλά η αγάπη μου εστιάζεται αποκλειστικά στο DJing, κυρίως με βινύλιο, το οποίο αγαπώ πολύ και γι’ αυτό απολαμβάνω το ότι έχει κάνει δυναμικό comeback. Άρα ό,τι «παράλληλο» έχει να κάνει με πάρτι & projects, κινείται γύρω από αυτό. Παίζω όποτε μπορώ στο Six D.o.g.s, συνδιοργανώνω parties με εκλεκτούς φίλους στην πόλη, όποτε μπορώ και νιώθω την ανάγκη. Η ζωή δεν είναι μόνο πάρτι αλλιώς θα ήταν πολύ βαρετή. Κλισέ αλλά ισχύει.

INFO:

Dimensions Festival: http://www.dimensionsfestival.com/

Athens At Dimensions Festival: https://www.facebook.com/pages/Athens-at-Dimensions-Festival/397116717061881

Dimensions Festival Launch Party Athens 2014: https://www.facebook.com/events/1428897334019094

Runner’s FB page: https://www.facebook.com/runnerathens

Runner’s soundcloud: https://soundcloud.com/intarunner

Runner’s mixcloud: http://www.mixcloud.com/Runner/