ΡΕΠΟΡΤΑΖ

18 συγγραφείς παίρνουν θέση για το δημοψήφισμα

Ναι ή όχι; Τι εξυπηρετεί; Θα λύσει το γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης ή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα; 18 άνθρωποι που εργάζονται με τις λέξεις τοποθετούνται στην Popaganda.
Φωτογραφία: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS

Γιάννης Αντιόχου / Χρήστος Αστερίου / Σοφία Νικολαΐδου / Χρίστος Κυθρεώτης / Μάρτυ Λάμπρου Νικόλας Περδικάρης Κωνσταντίνος Πουλής / Βαγγέλης Ραπτόπουλος / Βασίλης Ρούβαλης / Νίκος Σαββάκης / Νικόλας Σεβαστάκης / Ελεωνόρα Σταθοπούλου /Δημήτρης Στεφανάκης Άρης Σφακιανάκης / Δημήτρης Σωτάκης / Θωμάς Τσαλαπάτης / Γιάννης Υφαντής Κώστας Χατζηαντωνίου

 

Δημήτρης Σωτάκης: Ποιος γνωρίζει περί τίνος θα ψηφίσει;
 «Αυτό το Ναι ή Όχι είναι μια πλάνη, ένα μάταιο παιχνίδι με κανόνες που τρύπωσαν από ένα κλειστό παράθυρο.» 

DimitrisSotakis

Είμαι πολύ απογοητευμένος από το γεγονός, ότι καλούμαι να αποφασίσω για ένα ζήτημα τόσο φλέγον, βρισκόμενος, κατά κάποιο τρόπο, μέσα στην απόλυτη άγνοια. Το δημοψήφισμα είναι σαφέστατα μια δημοκρατική διαδικασία, αλλά θεωρώ κάκιστη την απόφαση στο «τελευταίο λεπτό» του αγώνα. Ποιος γνωρίζει περί τίνος θα ψηφίσει; Επικρατεί μια καθαρή ασάφεια γύρω από το περιεχόμενο μιας συμφωνίας, η οποία ίσως δεν υφίσταται. Δεν θέλω να εκβιαστώ για μια τέτοια σημαντική ψήφο, δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο και δεν ήθελα να φτάσουμε εδώ, όταν κι εγώ ο ίδιος-δεν το κρύβω-εναπόθετα κάποιες από τις ελπίδες μου-στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό το «Ναι» ή «Όχι» είναι μια πλάνη, ένα μάταιο παιχνίδι με κανόνες που τρύπωσαν από ένα κλειστό παράθυρο. Τρέφω μεγάλη αντιπάθεια για την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και η σημερινή, με αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις, με αναγκάζει να επιβεβαιώσω άλλη μια φορά ότι οι Έλληνες πολιτικοί δε διαθέτουν κανένα χάρισμα και καμία αξιοπιστία, με τις συνέπειες, μάλιστα, αυτού του γεγονότος να αντανακλούν στη δική μας ζωή.

Η λογοτεχνία, η συγγραφή ενός βιβλίου είναι από μόνη της μια πολιτική πράξη, ένας τρόπος να «στέκεται», να δίνει το στίγμα του ο συγγραφέας, παίρνοντας αφορμή και έμπνευση, συνειδητά ή ασυνείδητα, από τα γεγονότα που εξελίσσονται δίπλα του. Κι αυτή τη φορά, η δική μας γενιά των συγγραφέων, θα καταγράψει ως μια γενιά ιστορικών, όσα συμβαίνουν σήμερα, φιλτραρισμένα μάλιστα με το άρωμα του λόγου και της επιθυμητής αλλοίωσης που γεννά η φαντασία.

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Δημήτρη Σωτάκη Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Γιάννης Αντιόχου / Χρήστος Αστερίου / Σοφία Νικολαΐδου / Χρίστος Κυθρεώτης / Μάρτυ Λάμπρου / Νικόλας Περδικάρης Κωνσταντίνος Πουλής / Βαγγέλης Ραπτόπουλος / Βασίλης Ρούβαλης / Νίκος Σαββάκης / Νικόλας Σεβαστάκης / Ελεωνόρα Σταθοπούλου /Δημήτρης Στεφανάκης Άρης Σφακιανάκης / Δημήτρης Σωτάκης / Θωμάς Τσαλαπάτης / Γιάννης Υφαντής Κώστας Χατζηαντωνίου

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.