ΡΕΠΟΡΤΑΖ

18 συγγραφείς παίρνουν θέση για το δημοψήφισμα

Ναι ή όχι; Τι εξυπηρετεί; Θα λύσει το γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης ή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα; 18 άνθρωποι που εργάζονται με τις λέξεις τοποθετούνται στην Popaganda.
Φωτογραφία: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS

Γιάννης Αντιόχου / Χρήστος Αστερίου / Σοφία Νικολαΐδου / Χρίστος Κυθρεώτης / Μάρτυ Λάμπρου Νικόλας Περδικάρης Κωνσταντίνος Πουλής / Βαγγέλης Ραπτόπουλος / Βασίλης Ρούβαλης / Νίκος Σαββάκης / Νικόλας Σεβαστάκης / Ελεωνόρα Σταθοπούλου /Δημήτρης Στεφανάκης Άρης Σφακιανάκης / Δημήτρης Σωτάκης / Θωμάς Τσαλαπάτης / Γιάννης Υφαντής Κώστας Χατζηαντωνίου

 

Κώστας Χατζηαντωνίου: Δεν πρέπει να γίνει
 «Το δημοψήφισμα αυτό είναι μια θανάσιμη παγίδα για να απαλλαγεί από τις ευθύνες του το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης και όλοι μαζί, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί να μας πουν πως “τη χρεωκοπία μαζί την κάναμε.”»

KostasXatziantoniou

Αναγνωρίζω ότι η αποχή είναι κατά κανόνα μια στάση μη πολιτική. Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ωστόσο είναι βαθύτατα πολιτική απόφαση, η μόνη ίσως που μπορεί να αποτρέψει ένα καταστροφικό εθνικό διχασμό. Η υπερψήφιση του Όχι οδηγεί σε άμεση εθνική απομόνωση και οικονομική καταστροφή. Η υπερψήφιση του Ναι, οδηγεί αφενός σε νομιμοποίηση των ολέθριων πολιτικών του μνημονίου, αθωώνει τις κυβερνήσεις που κατέστρεψαν τον τόπο και δεσμεύει τη χώρα σε μια συμφωνία που όπως περιγράφεται στις προτάσεις των δανειστών οδηγούν σε βέβαιη οικονομική καταστροφή εντός ολίγων μηνών.

Το δημοψήφισμα αυτό είναι μια θανάσιμη παγίδα για να απαλλαγεί από τις ευθύνες του το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης και όλοι μαζί, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί να μας πουν πως “τη χρεωκοπία μαζί την κάναμε”. Το δημοψήφισμα αυτό δεν πρέπει να γίνει ή αν γίνει, να ακυρωθεί. Και η μόνη δυνατότητα να ακυρωθεί είναι η αποχή που αν φτάσει στο 60% των εγγεγραμμένων (απολύτως εφικτό αν την υιοθετήσουν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα) ακυρώνει το αποτέλεσμα της όποιας ψηφοφορίας. Να πούμε όχι στον νέο διχασμό. Να πούμε ναι στην πολιτική. Απέχοντας δυναμικά.

Ο Κώστας Χατζηαντωνίου είναι ιστορικός, δοκιμιογράφος και πεζογράφος. Το τελευταίο του βιβλίο Το χρέος και ο τόκος. Δοκίμια για τη νεοελληνική κατάρρευση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γόρδιος.

Γιάννης Αντιόχου / Χρήστος Αστερίου / Σοφία Νικολαΐδου / Χρίστος Κυθρεώτης / Μάρτυ Λάμπρου / Νικόλας Περδικάρης Κωνσταντίνος Πουλής / Βαγγέλης Ραπτόπουλος / Βασίλης Ρούβαλης / Νίκος Σαββάκης / Νικόλας Σεβαστάκης / Ελεωνόρα Σταθοπούλου /Δημήτρης Στεφανάκης Άρης Σφακιανάκης / Δημήτρης Σωτάκης / Θωμάς Τσαλαπάτης / Γιάννης Υφαντής Κώστας Χατζηαντωνίου

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.