Screen Shot 2014-04-24 at 2.29.00 μ.μ.

Φαίνεται πως η αφορμή ήταν αρκετή για να γίνει παγκόσμιο trend στο twitter. Η ατυχής έμπνευση του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης να ζητήσει από τους followers της να ποστάρουν μια φωτογραφία με τα μέλη της, γύρισε μπούμερανγκ και πλέον κατακλύζεται από φωτογραφίες με αστυνομική βία, που είχε ως αποτέλεσμα να φανούν τα ουκ ολίγα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας και να ρεζιλευτεί σε κοινή θέα το -κατά τη δική τους αντίληψη- αψεγάδιαστο προφίλ. Και αυτό είναι το αστείο της υπόθεσης είναι πως δεν γνωρίζουμε αν θα κατανοήσουν στην αστυνομία τη γκάφα τους και το πλήγμα στη δημόσια εικόνα, που ουσιαστικά προκάλεσαν μόνοι τους. Γιατί, κρίνοντας και από τη φωτογραφία που τα ξεκίνησε όλα, φαίνεται μια έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας από μέρους της Νεοϋορκέζικης αστυνομίας.

Μετά από αυτή, μόνο φωτογραφίες με «αγκαλιές» και άλλα «χάδια» των αστυνομικών είδαμε, όπως οι παρακάτω, στις οποίες πρωτοστάτησε το Occupy Wall Street, το οποίο με το ερώτημα «What about Your Police?», δίνει έναν πιο παγκόσμιο χαρακτήρα στην αντι-αστυνομική διαμαρτυρία. Χαρακτηριστικό είναι, πως από το πρωί της Τετάρτης, το #myNYPD έχει περισσότερα από 94.000 tweets. Και συνεχίζει. Εκτός από αυτό, το αγαπημένο αμερικανικό αγκάθι, προωθεί εντόνως το #FreePuertoRico, ως το κίνημα «Unoccupy Puerto Rico».

Γενικότερα, άλλοι βλέπουν την όλη κατάσταση καθαρά ειρωνικά, άλλοι ως μια καλή ευκαιρία για να στηλιτεύσουν τα κακώς κείμενα στα ενδότερα της αστυνομίας κι άλλοι δεν καταλαβαίνουν καν το λόγο, νομίζοντας ότι όλα βαίνουν καλώς. Αλλά η φωτογραφική αλήθεια μάλλον διαψεύδει τους τελευταίους:

Ακόμη κι έτσι, για ακόμη μια φορά φαίνεται πως η κρατική λειτουργία ανά τον κόσμο δυσκολεύεται να κατανοήσει αυτό που δεν ελέγχει πλήρως. Κι αυτό είναι τα social media. Γιατί είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον όταν το ιντερνετικό δαιμόνιο λειτούργησε στο έπακρο και εκθέτει ανεπανόρθωτα ένα κρατικό φορέα, όχι απλώς για να γελάσει μαζί του, αλλά για να εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο το πρόβλημα. Έτσι, την «πλήρωσαν» κι άλλες αστυνομίες ανά τον κόσμο από χθες στον κόσμο του twitter. Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα σε άλλες όπως η γερμανική, η ισπανική, η μεξικανική και η αστυνομία των Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Σικάγο και άλλων περιοχών της Αμερικής. Στα της χώρας μας, όπου κι αν κοιτάξει κανείς στο twitter -με το παλιό και το νέο layout- θα δει χαρακτηριστικές φωτογραφίες από διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, με το #myELAS.

https://twitter.com/viesavenues/status/458893560624852992

https://twitter.com/viesavenues/status/458887725060325376

https://twitter.com/MisterGaouGaou/status/458891313807499264

To σίγουρο είναι ότι είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, τα αστυνομικά τμήματα ανά τον κόσμο, είδαν τι γνώμη έχει ο κόσμος για το έργο που επιτελούν. Αρκετοί Αμερικάνοι είναι αισιόδοξοι πως με τέτοιου είδους ενέργειες, μπορεί να προβληματιστούν οι υπέυθυνοι και να συνειδητοποιήσουν ότι η κοινή γνώμη γνωρίζει και δεν είναι απαθής απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας. Για τη χώρα μας, η αντίδραση ναι μέν υπάρχει, αλλά ο προβληματισμός από την πλευρά των υπεύθυνων μάλλον φαντάζει πολύ μακρινός.