Η ιστορία ξεκινά με το Fox News να αναφέρει ότι «έρευνα κολλεγίου ανακαλύπτει ότι τα OREO είναι εθιστικά όσο τα ναρκωτικά», το Forbes να εξηγεί «γιατί ο εγκέφαλός μας μεταχειρίζεται τα ΟREO σαν ναρκωτικά» και ένα σωρό άλλα Μέσα να αναμεταδίδουν την είδηση. Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια δεν είναι αν τα δημοφιλή μπισκότα είναι εθιστικά, αλλά το πώς χειρίζονται μία τέτοια είδηση τα Μέσα.

popaganda_oreo

Όλα ξεκίνησαν από μία μικρή έρευνα που έγινε στο Κολέγιο του Κονέκτικατ. Φοιτητές τοποθέτησαν μέσα σε λαβύρινθους ποντίκια και σε κάθε άκρη αυτών κομμάτια από μπισκότα και ρυζογκοφρέτες. Όπως προέκυψε από το πείραμα, τα ποντίκια προτίμησαν τα μπισκότα από τις άγευστες ρυζογκοφρέτες. «Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ποντίκια φαίνεται να τα απολαμβάνουν περισσότερο», δήλωσε ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στο πείραμα σε ένα δελτίο τύπου που αναφέρει ότι «φοιτητές και καθηγητής νευροεπιστήμης του Κολεγίου του Κονέκτικατ ανακάλυψαν ότι το αγαπημένο μπισκότο της Αμερικής είναι τόσο εθιστικό όσο και η κοκαΐνη». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέχεια του πειράματος τα Oreo εμποτίστηκαν με κοκαΐνη και μορφίνη και οι ρυζογκοφρέτες με φυσιολογικό ορό για να διαπιστωθεί ότι ακόμα και έτσι τα ποντίκια προτιμούν τα μπισκότα.

«Νομίζω ότι μια μελέτη όπως αυτή μπορεί να είναι καταστροφική ως προς την κατανόηση του τι είναι εθισμός και τι δεν είναι», είπε ο Carl Erickson, διευθυντής στο Τμήμα Επιστημονικής Έρευνας για την Εξάρτηση του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Πρώτα απ ‘όλα, δεν υπάρχει επιστήμη πίσω από τα τρόφιμα που είναι εθιστικά παρά τα όσα ευρύ κοινό αισθάνεται. Οι δημοσιογράφοι δημοσιεύουν συχνά με μία δόση εντυπωσιασμού προσπαθώντας να κάνουν τους ανθρώπους να νομίζουν ότι μπορούν να εθιστούν σε εσώρουχα, τρόφιμα, κινητά τηλέφωνά, θαλάμους μαυρίσματος». Και συνεχίζει εξηγώντας ότι η λέξη εθισμός δεν υπάρχει ούτε σαν όρος στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών ΙV ακόμα για περιπτώσεις έντονης ροπής σε κάποιο ελάττωμα, όπως ο τζόγος.

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι τα Oreo ενεργοποίησαν περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου από μία ναρκωτική ουσία. Έτσι, κάποιοι καταστροφολογώντας παρομοίασαν τα δημοφιλή μπισκότα με επικίνδυνα ναρκωτικά χωρίς να υπολογίσουν το γεγονός ότι η αποχή από τα μπισκότα δεν έχει ως αποτέλεσμα έντονες αντιδράσεις εξάρτησης. Οποιοσδήποτε μπορεί να σταματήσει την κατανάλωση των εν λόγω μπισκότων και να τα αντικαταστήσει με κάτι άλλο χωρίς να νιώσει αίσθημα έλλειψης. Το ενδιαφέρον στοιχείο που διέφυγε από τα αμερικάνικα Μέσα και η πραγματική είδηση που προκύπτει από το πείραμα είναι ότι τα ποντίκια τρώνε τα Oreo ακριβώς όπως οι άνθρωποι.

Ξεκινώντας από την κρέμα.