Άνγκελα Μέρκελ:
Διαμορφώνοντας τη «Νέα Γερμανία»

17_DSC0624.-2

Η ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ποιος ηγέτης έχει κατορθώσει πολιτικά αυτό που την τελευταία δεκαετία κατάφερε η Άνγκελα Μέρκελ; Εξελέγη Καγκελάριος το 2005, το 2009, το 2013 και, αν το θελήσει, θα επανεκλεγεί και στις εκλογές του 2017. Παραμένει από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες στην γερμανική πολιτική σκηνή, έχοντας κερδίσει τη μάχη με τη φθορά που συνήθως προκαλεί η άσκηση της πολιτικής εξουσίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα αντιμετωπίσει το 2016 μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, πρόκληση που η ίδια έθεσε ως στόχο του γερμανικού έθνους: να δεχτεί και να ενσωματώσει εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Πρόκειται για εγχείρημα, η βιωσιμότητα του οποίου θα δοκιμαστεί έντονα το 2016 και που, σε περίπτωση επιτυχίας του, θα αλλάξει ριζικά το μωσαϊκό του γερμανικού τρόπου σκέψης.

Το στοίχημα είναι ιστορικής σημασίας. Την ώρα που μεγάλη μερίδα της γερμανικής κοινής γνώμης αμφισβητούσε τις επιλογές της Καγκελαρίου («Πώς μπορούμε να μεταδώσουμε τόσο γρήγορα και σε τόσους πολλούς ανθρώπους τις αρχές και τον τρόπο ζωής μας;», αναρωτιόταν το περιοδικό Der Spiegel), η Άνγκελα Μέρκελ φωτογραφιζόταν με τους πρόσφυγες, προωθώντας το αμερικανικής κοπής σύνθημα Wir schaffen das («Μπορούμε να τα καταφέρουμε»). Το 2016 θα κρίνει κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το όραμα της Άνγκελα Μέρκελ να πλάσει τον «Νέο Γερμανό».

Στην επόμενη σελίδα: Το συλλογικό πρόσωπο του «Νέου Γερμανού»