Μαρίν Λεπέν:
Ο δρόμος προς τις προεδρικές εκλογές

marin-lepen-750

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν

Το 2017 θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας. Όμως το 2016 θα καθορίσει το ποιος θα είναι από το 2017 ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. 

Αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν δραματικά, η Μαρίν Λεπέν θα καταφέρει το 2017 να περάσει, έστω και ως δεύτερη, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η παραπάνω προοπτική πρόκειται να καταστήσει το 2016 μία «πολιτική αρένα», στην οποία Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνοι θα δώσουν τη μάχη, με σκοπό να αναμετρηθούν κατά του Εθνικού Μετώπου (ΕΜ) στον δεύτερο γύρο.

Εκτός από την εντυπωσιακή απόδοση του ΕΜ στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου, η Λεπέν θα έχει το 2016 ως «πολιτικό μεγάφωνο» μία ρητορεία την οποία οι πολιτικοί της αντίπαλοι θα είναι δύσκολο να αντικρούσουν. Είναι η ρητορεία της προστασίας της Γαλλίας: προστασίας της εθνικής της κυριαρχίας (από τις Βρυξέλλες), των συνόρων της (από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες), της πολιτιστικής της ταυτότητας (από την ισλαμοποίηση).

Η παραπάνω ατζέντα θα αναγκάσει Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνους να οξύνουν τον πολιτικό τους λόγο σε θέματα όπως η μετανάστευση, με σκοπό να μην «παραδοθούν» αμαχητί στη «λαίλαπα» της Λεπέν. Σε αντίθεση με τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δείχνει να επαναφέρει την κεντροδεξιά σε τροχιά εξουσίας, ο Φρανσουά Ολάντ θα έχει ένα δύσβατο 2016: οι εκτιμήσεις μιλούν για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά μόλις 1,5% το 2016, με την ανεργία να μην έχει σημειώσει μέχρι σήμερα σημαντική μείωση. Η φορολόγηση παραμένει υψηλή, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας πρόκειται να ξεπεράσει το τρέχον έτος το 100% του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, και με την τρομοκρατία να κρέμεται απειλητικά πάνω από τη Γαλλία σαν δαμόκλειο σπάθη, η Μαρίν Λεπέν θα έχει τον πολιτικό χώρο να για να διαμορφώσει το 2016 το πλαίσιο της δημόσιας αντιπαράθεσης στη Γαλλία. Είτε οι πολιτικοί της αντίπαλοι το παραδέχονται, είτε όχι.

Στην επόμενη σελίδα: Άνγκελα Μέρκελ: Διαμορφώνοντας τη «Νέα Γερμανία»