Μουχαμάντου Μπουχάρι: 
«Ανατροπή» στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής

buhari-2015-mesage

Ο ηγέτης της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μουχάρι

Ο Μοχαμάντου Μπουχάρι αποτελεί τον ηγέτη της νιγηριανής κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές του 2014. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που η κυβέρνηση εξελέγη με τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο Μπουχάρι ηγείται της μεγαλύτερης πλέον οικονομίας της Αφρικής και αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς συνομιλητές της Δύσης. Έχει θέσει ως στόχο για το 2016 τον επαναπατρισμό των δισεκατομμυρίων δολαρίων που κλάπηκαν από τις προηγούμενες αντιδημοκρατικές εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες άδειασαν τα δημόσια ταμεία, εξανεμίζοντας την παραγωγική βάση της χώρας. Η ανάπτυξη του βιομηχανικού και κατασκευαστικού τομέα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πλούσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών της Νιγηρίας, αποτελούν για την νιγηριανή κυβέρνηση ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα της χώρας, με σειρά αποκρατικοποιήσεων, στο διεθνή ανταγωνισμό, με σκοπό την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων και επενδύσεων. Με αυτό τον τρόπο, ο Μουχαμάντου Μπουχάρι φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να τονώσει τη ζήτηση, να αυξήσει την κατανάλωση με τη μείωση των τιμών, να οδηγήσει τη Νιγηρία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε τι βαθμό ενδιαφέρουν οι παραπάνω εξελίξεις τη Δύση; Σε μεγάλο, αφού η Νιγηρία βρίσκεται στην υποσαχάρια περιοχή, όπου -σε μία νοητή γραμμή από τη Σομαλία μέχρι το Μάλι– αναπτύσσουν δράσεις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους. Η Νιγηρία θα μπορούσε να γίνει ένας πυλώνας σταθερότητας για την Αφρική και ως εκ τούτου ένας αξιόπιστος συνεργάτης της Δύσης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Στην επόμενη σελίδα: Μπαράκ Ομπάμα: Last Lap