Νίκολα Στάρτζεον:
Η σκωτσέζικη όψη του Ευρωπαϊκού Ζητήματος

nicola-sturgeon

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον

Στις εκλογές του 2015, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) υπο την ηγεσία της Νίκολα Στάρτζεον αφάνισε τους Εργατικούς από την πολιτική σκηνή της Σκωτίας, αποσπώντας 56 από τις συνολικά 59 έδρες που αναλογούν στη χώρα. 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας πρόκεται να παίξει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις εντός της Μεγάλης Βρετανίας και, κυρίως, στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της χώρας, πολιτικό αίτημα του οποίου φορέας είναι το SNP. Η Νίκολα Στάρτζεον έχει ήδη διαμορφώσει την στρατηγική που υπό προϋποθέσεις θα καταστήσει αναπόφευκτο ένα δεύτερο δημοψήφισμα γύρω από την ανεξαρτησία της Σκωτίας: όπως έχει η ίδια εξαγγείλει, το κόμμα της θα υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον διενεργήσει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Έχω ήδη ξεκαθαρίσει», ανέφερε η Στάρτζεον σε πρόσφατη δήλωσή της, «ότι ένα αποτέλεσμα, στο οποίο η Σκωτία ψήφιζε να παραμείνει στην ΕΕ, την ώρα που το ΗΒ ψήφιζε να αποχωρήσει, θα καθιστούσε το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας αναπόφευκτο». 

Η τακτική του SΝP συνοψίζεται για το 2016 στην εξής εντυπωσιακή θέση: δεν θέλουμε συνεργασία με την Μεγάλη Βρετανία, όμως αν η Μεγάλη Βρετανία δεν συνεργαστεί με την Ευρώπη και αποχωρήσει από την ΕΕ, θα επικαλεστούμε την έλλειψη αυτής της συνεργασιας για να διεκδικήσουμε εκ νέου την ανεξαρτησίας μας , με την λιγότερο ή περισσότερο προχηματική επιθυμία μας να μείνουμε στην Ευρώπη. Υπερβολικά έξυπνο, από μία χωρίς αμφιβολία πανέξυπνη πολιτικό.

Στην επόμενη σελίδα: Τζάστιν Τρουντό: Τι πραγματικά αλλάζει;