Κριστίν Λαγκάρντ:
Η εποχή απαιτεί διαχείριση

Extraordinary Eurogroup in Brussels on March 24, 2013 / ¨Εκτακτο Eurogroup για το θέμα της Κύπρου

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Την ώρα που οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία κάνουν λόγο για συγκρατημένη επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2016 (περί το 3,6%), η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καλείται να διαχειριστεί την «εύθραυστη» κατάσταση στην οποία βρίσκονται υπερδυνάμεις και περιφερειακές χώρες του πλανήτη: η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις φέτος επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ της (οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στο +10% από το ξέσπασμα της κρίσης), η Κίνα εισέρχεται σε ένα πιο βιώσιμο και «αργό» ρυθμό ανάπτυξης, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Αμερικής πρόκειται να αλλάξει, με πολλαπλές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Η κ. Λαγκάρντ θα πρέπει να συντονίσει τη συνεργασία μεταξύ των 188 κρατών-μελών του ΔΝΤ, όπου, όπως η ίδια υποστηρίζει, κυριαρχεί μία «αυξημένη ανησυχία για την ανάγκη δράσης» με σκοπό την προώθησης τόσο της βραχυπρόθεσμης, όσο και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Η αύξηση της παραγωγικότητας, η αντιμετώπιση των συνεπειών από την γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, οι υψηλής τεχνολογίας υποδομές, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων χωρίς τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών δεικτών, η επένδυση στην εκπαίδευση και η ισότητα των φύλων αποτελούν κάποιους από τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2016, με σκοπό την επιταχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. «Έρευνες δείχνουν ότι η εξίσωση του αριθμού ανδρών και γυναικών εργαζομένων θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας κατά 5%, 9% και 27% αντίστοιχα», υποστήριξε η ίδια τον περασμένο Δεκέμβρη.

Οι παραπάνω προκλήσεις, σε συνδυασμό με την απαίτηση για βιώσιμη ανάπτυξη που θα λάβει υπόψη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθιστούν την Κριστίν Λαγκάρντ ένα από τα πρόσωπα που θα κληθεί να πάρει το τρέχον έτος σημαντικές αποφάσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα. Μην αποκλείετε μάλιστα την επιστροφή της στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ως υποψήφια για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στην επόμενη σελίδα: Μαρίν Λεπέν: Ο δρόμος προς τις προεδρικές εκλογές