Ντέιβιντ Κάμερον, Brexit ή Bremain;

david-cameron

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον.

Το σημαντικότερο ζήτημα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου στη Μεγάλη Βρετανία θα είναι σίγουρα το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση του Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοψήφισμα το οποίο ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει υποσχεθεί να διενεργήσει μέχρι το τέλος του 2017. Αν και δεν είναι λίγοι οι Συντηρητικοί που εισηγούνται την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας το επόμενο έτος, η επίσπευσή του εντός του 2016 προσφέρει σειρά πλεονεκτημάτων για τον Κάμερον: η κυβέρνησή του δεν θα έχει υποστεί τη φθορά των 2,5 και πλέον ετών και θα μπορεί να αξιοποιήσει το ανάλογο πολιτικό κεφάλαιο ενάντια στους κρεμάμενους από τα κάγκελα Ευρωσκεπτικιστές. Ακόμη, θα ήταν προτιμότερο για την Ντάουνινγκ Στριτ να έχει κλείσει το θέμα μέχρι την έναρξη του κομματικού συνεδρίου των Συντηρητικών, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Η πιο πιθανή τακτική που θα ακολουθήσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός είναι να προσπαθήσει να αποσπάσει απτά και επικοινωνιακά οφέλη από τις Βρυξέλλες, ώστε να υποστηρίξει κατόπιν την παραμονή του Βασιλείου στην ΕΕ, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Εργατικός Χάρολντ Γουίλσον στο δημοψήφισμα με το ίδιο ερώτημα που είχε διενεργηθεί το 1975. 

Οι δυσκολίες που ενέχει το παραπάνω εγχείρημα για τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι ωστόσο πολύ περισσότερες από εκείνες του 1975. Το «έξω από την Ευρώπη» είναι πολιτικά και οικονομικά αξιοσημείωτα πιο οργανωμένο και θα υποστηριχθεί από μεγάλη μερίδα της βρετανικής κοινής γνώμης και του τύπου, στάση που το 1975 κράτησε μόνο η κομουνιστική Morning Star.

Mε το Brexit πλέκεται και το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Οι δυνάμεις που επιθυμούν διακαώς την απόσχιση της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία «περιμένουν στη γωνία» την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, με σκοπό να διεκδικήσουν ένα νέο -αυτή τη φορά οριστικό σταμάτια τους- δημοψήφισμα που θα ανοίξει το δρόμο μία νέα ανεξάρτητη εποχή για τη Σκωτία.

Στην επόμενη σελίδα: Σαντίκ Καν: Yes he Khan