Λι Τσίνπινγκ: 
Η Κίνα σε σταυροδρόμι

xi-jinping

Ο ηγέτης της Κίνας, Λι Τσίνπινγκ

Στην αυγή του 2016, η Κίνα είναι χωρίς αμφιβολία ισχυρότερη από ποτέ: ο Πρόεδρός της, Λι Τσίνγπινγκ, έχει καταφέρει να εδραιώσει την εξουσία του, η Κίνα έχει έρθει για τα καλά στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων, αυξάνοντας την παρουσία της στη Μέση Ανατολή, ο δεύτερος κινέζικος διαστημικός σταθμός θα τεθεί σε τροχιά εντός του νέου έτους.

Εξίσου αδιαμφισβήτητο είναι, ωστόσο, και το ότι η ασιατική υπερδύναμη είναι πιο ασταθής από ό,τι ένα χρόνο πριν. Αυτό δεν αφορά μόνο την επιβράδυνση της αναπτυσσόμενης οικονομίας, αλλά και την εξωτερική πολιτική, όπου ο Λι Τσίνπινγκ θα κληθεί να προσαρμοστεί στην αλλαγή ηγεσίας τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στις πολιτικές εξελίξεις που θα προωθήσουν οι εκλογές στην Ταϊβάν. Η πιθανή επιστροφή στην εξουσία του ταϊβανέζικου Δημοκρατικού και Προοδευτικού Κόμματος -το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής- ενδέχεται να επιφέρει νέο κύκλο αναταράξεων στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, με αντανακλαστικές συνέπειες για τις κινεζικές επιχειρήσεις που δραστηριοπιούνται στην Ταϊβάν. Αντικινεζικές αντιδράσεις θα προκαλέσουν και οι εκλογές στο Χονγκ-Κονγκ που επίσης θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος.

Εκτός από τους παραπάνω σκοπέλους, ο ηγέτης της Κίνας θα επιχειρήσει εντός του 2016 να προωθήσει την καμπάνια του ενάντια στη διαφθορά, ως ένα τμήμα του φιλόδοξου πολιτικού του προγράμματος, το οποίο ωστόσο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο. Για παράδειγμα, το σχέδιο για μείωση της ατμοσφαρικής ρύπανσης έχει ήδη αναβληθεί για το 2017. Παρόλα αυτά, ο Λι Τσίνπιενγκ θα προσπαθήσει να διατηρήσει την κοινή γνώμη με το μέρος του, προωθώντας έργα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων Κινέζων. Σε αυτά περιλαμβάνονται νέες γραμμές μετρό σε τουλάχιστον 10 πόλεις της χώρας, κίνητρα για χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ταχύτερο ίντερνετ με τη χρήση της τεχνολογίας «pre-5G». Όλα αυτά τη χρονιά που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης στη Κίνα. Από τότε η Κίνα άλλαξε πολύ, όχι όμως αρκετά. Το 2016 θα είναι κομβικό στο δρόμο της κινεζικής υπερδύναμης προς τον πολιτικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16