Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εσείς λέτε πάντα την αλήθεια, όταν σας ρωτάνε με πόσους έχετε κάνει σεξ;

Δώσαμε λευκό χαρτί σε 10 Αθηναίους για να την αποκαλύψουν με απόλυτη ειλικρίνεια, καταρρίπτοντας στερεότυπα και ταμπού.Τελικά είμαστε τόσο ανοιχτόμυαλοι όσο υποστηρίζουμε; Ρεπορτάζ της Λίνας Ρόκου.
Φωτογραφίες: Ανδρέα Σιμόπουλος, Νατάσα Πανταζοπούλου, Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Μια πρόσφατη «έρευνα» που ξεπήδησε από το Illicit Encounters, site για παντρεμένους που αναζητούν εξωσυζυγικές σχέσεις,  για να εκπληρώσει τον σκόπο της και να γίνει παγκόσμιο viral σε χρόνο ρεκόρ, σχετικά με τον ιδανικό αριθμό σεξουαλικών συντρόφων που «πρέπει» να έχει κανείς πριν κατασταλάξει σε μια σταθερή σχέση κατέληξε στο μαγικό νούμερο 12. Unisex, χωρίς διαχωρισμό για τα δύο φύλα.

Γιατί το 12; Γιατί φανερώνει έναν άνθρωπο «περιπετειώδη και ανοιχτόμυαλo», ενώ κάποιος που είχε λιγότερους/ες σεξουαλικούς παρτενέρ θεωρείται «συντηρητικός και άπειρος». Μια «πιο επιστημονική» μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2016 στο “The Journal of Sex Research” και στην οποία συμμετείχαν 188 άτομα (από αυτά 104 γυναίκες) κατεβάζει τον ιδανικό αριθμό μόλις σε 3 με τη λογική ότι ο/η σύντροφος «καλό είναι να έχει κάποιο παρελθόν, αρκεί αυτό να μην είναι πλούσιο».

Στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί κάποια αντίστοιχη έρευνα πάνω στο δικό μας δημογραφικό, για να δούμε με αντιπροσωπευτικό δείγμα τι πιστεύουμε σε αυτο το ζήτημα που για κάποιους είναι ξεπερασμένο και για κάποιους ταμπού, αφού αντανακλά στερεότυπα σεξισμού, ανισότητας μεταξύ των δύο φίλων κι ακούσιου στιγματισμού. Όμως 10 Αθηναίοι δέχτηκαν να μιλήσουν και να αποκαλύψουν στην Popaganda με πόσους έχουν κάνει σεξ. Ρωτούν τον εκάστοτε παρτενέρ/σύντροφο για το παρελθόν του; Αποφεύγουν ή μιλούν ανοιχτά για το θέμα; Έχουν χαρακτηρίσει κάποιον-α λόγω της έντονης ή υποτονικής του σεξουαλικής ζωής. Και, φυσικά, σε τελική ανάλυση τι σημαίνει «έντονη» και τι «υποτονική»;

Για κάποιο λόγο στις συνομιλίες που είχα μαζί τους προέκυψε αρκετές φορές το όνομα του Γιάννη Σπαλιάρα ως παράδειγμα, σε δύο περιπτώσεις ως αντικείμενο καζούρας. «Βγήκε ο Σπαλιάρας και είπε ότι έχει πάει με 4.000 και τον έκραξε όλη η υφήλιος», είπε ο Ηλίας, «Δεν με πειράζει αν ο Σπαλιάρας έχει πάει όντως με 4000 αλλά από την άλλη ως δήλωση μου φάνηκε μεγάλη μαλακία. Δικαιολογημένα στήθηκε μεγάλο πανηγύρι στα social media» ήταν η αναφορά του Μανώλη, ενώ με μία υπεράσπισης ο Στέφανος ανέφερε. «Δεν καταλαβαίνω γιατί έφαγε τόσο τρόλινγκ ο Σπαλιάρας. Ο Σπαλιάρας είναι, στέκει να έχει πάει με 4000. Εγώ τρόλαρα αυτούς που δεν τον πίστευαν», Στέφανος.


Μετά το ευχάριστο διάλειμμα με τον πρωταγωνιστή του Survivor, ας γυρίσουμε στο θέμα μας. Τελικά στο επίκεντρο της συζήτησης είναι όχι με όσους έχουμε πάει, άλλωστε αυτό το ξέρει ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά με πόσους έχει πάει ο/η εκάστοτε σύντροφος. Ακόμη κι εκεί η συναισθηματική διαχείριση του θέματος μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Η Κατερίνα λέει ότι με ευκολία θα ρωτήσει ένα fuck buddy ή one night stand παρτενέρ «με πόσες έχεις κοιμηθεί;» γιατί εκεί υπάρχει μόνο περιέργεια κι όχι συναισθηματική εμπλοκή, συνεπώς η όποια απάντηση στην πραγματικότητα δεν μπορεί να της προκαλέσει κάποιο (αρνητικό) αντίκτυπο. Αντιθέτως η Χριστίνα παραδέχεται ότι ρωτά μόνο τις συντρόφους της «γιατί όταν πραγματικά με ενδιαφέρει κάποια γίνομαι κτητική».

Τα άτομα που δέχτηκαν να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν θεωρώ ότι είναι εξ ορισμού ανοιχτόμυαλα και γι’ αυτό δεν είχαν ενδοιασμούς να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο ρεπορτάζ (σημείωση: ήταν όρος να μη φαίνονται τα πρόσωπά τους και να χρησιμοποιηθούν αλλαγμένα τα μικρά τους ονόματα). Καφρίλες δεν άκουσα, άκουσα όμως πάνω στη συζήτηση, έστω και σε μικρή κλίμακα, αναπαραγωγή στερεοτύπων. Που όμως φέρνουν αμέσως δεύτερες σκέψεις. «Έχω σκεφτεί για άνδρα που ήξερα πώς είχε ελάχιστες σεξουαλικές συντρόφους ότι θα έχει απωθημένα που κάποια στιγμή θα του βγουν. Μπορεί και να μην ισχύει όμως. Αυτός θα ξέρει καλύτερα από εμένα γιατί και πώς» λέει η Ουρανία.

Συμπεράσματα κατηγορηματικά δεν μπορούν να βγουν από μια κουβέντα με 10 ανθρώπους. Ακόμα και η «επιστημονική έρευνα», με όποιες ενστάσεις υπάρχουν πάντα για την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, βρίσκει τοίχο. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που αφορούν το σώμα μας που υποδεικνύουν κάποιο νούμερο, η κάθε επιστημονική καταγραφή στο συγκεκριμένο ζήτημα φωτίζει τα ήθη μιας κοινωνίας σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και όχι τη βιολογική σωματική, ψυχική  και συναισθηματική μας ανάγκη.

Ο καθένας στην τελική μπορεί να μιλήσει μόνο για τον εαυτό του, για το πώς ο ίδιος έχει αποφασίσει να διαχειριστεί το σώμα του. Ας τους δώσουμε τον λόγο…


Ηλίας, 37, ιδιοκτήτης μπαρ (41+)

Δεν θυμάμαι το ακριβές νούμερο γιατί έχω περάσει διάφορες περιόδους εγκεφαλικού κρασαρίσματος. 
Δεν έχω ποτέ ρωτήσει γυναίκα με πόσους έχει πάει. Δεν κομπλεξάρομαι, απλώς δε με νοιάζει. Επίσης, σκέφτομαι ότι αυτό είναι μια συζήτηση-ταμπού για μια γυναίκα. Θα σκεφτεί «να του πω ότι πήγα με πολλούς; Θα του ξανασηκωθεί;» ή «να του πω ότι ήταν ελάχιστοι, θα με περάσει για ξενέρωτη».
Με τη γυναίκα μου ήμασταν fuck buddies αρχικά οπότε ξέρω κάνα δυο πρώην της, τίποτα παραπάνω και δεν έχω ρωτήσει κιόλας. Άλλωστε πιστεύω ότι η ψυχή και η φαντασία στο σεξ δεν συνδυάζεται απαραίτητα με την ποσότητα. Μπορείς να πας με πολλούς και να μην είσαι «όπλο», να πας με έναν και να είσαι το καλύτερο σου.


 

Ορέστης, 27 χρονών,  παιδαγωγός (2)

Έχω κάνει σεξ με διείσδυση με δύο αγόρια αλλά θεωρώ ότι έχω συνευρευθεί σεξουαλικά συνολικά με τρία άτομα γιατί για εμένα και το στοματικό είναι σεξ.
Το αγόρι μου ξέρει ότι έχω ολοκληρώσει μόνο με άλλον έναν, τον έχει γνωρίσει κιόλας αλλά εγώ ξέρω μόνο για τις σοβαρές σχέσεις του. Αυτές με ενδιαφέρουν και όχι το περιστασιακό σεξ που έχει κάνει.
Έχω σκεφτεί για γυναίκα που είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους «Μωρέ μπράβο» αλλά όχι ειρωνικά απλώς σαν παραδοχή που έχει τόση πέραση ή που προλαβαίνει να κάνει και πολύ σεξ.


 


Κατερίνα, 24 χρονών, δημοσιογράφος (19)

Αν ρωτήσω σχέση μου με πόσες έχει κάνει σεξ θα έχω κάποιο άγχος για την απάντηση. Το ξέρω ότι είναι αντιφατικό με αυτό που υποστηρίζω, ότι δηλαδή δεν έχει σημασία το νούμερο. Όμως το συναίσθημα δεν έχει λογική.
Αν ακούσω μεγάλο νούμερο φοβάμαι ότι θα με πιάσει συναισθηματική ανασφάλεια. Είναι δικό μου πρόβλημα. Από την άλλη θεωρητικά θα είμαι πιο ήσυχη ότι δεν θα έχει απωθημένα.
Φίλη που με γνώρισε όταν ήμουν σε σχέση άρχισε να με κατακρίνει όταν χώρισα κι άρχισα να έχω περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους. Με κατηγορούσε ότι δεν ήμουν εγώ. Ενώ, ήμουν κι αυτό.


 

Στέφανος, 21 χρονών, φοιτητής, (6)

Δεν με ενδιαφέρει αν κοπέλα μου μου απαντούσε ότι έχει κάνει σεξ με 30 άτομα. Θεωρώ ότι με πόσους θα πάει κάποιος είναι καθαρά ιδιοσυγκρασικό ζήτημα που αφορά μόνο αυτόν.
Στα 15 μου είχα πει κι εγώ μαζί με την αγοροπαρέα ότι αυτή είναι «η πουτάνα του σχολείου». Εδώ και αρκετό καιρό έχω καταλάβει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη μπούρδα. Αλλά όταν είσαι 15 και όλοι λένε το ίδιο σε παίρνει κι εσένα η μπάλα.
Οι εμπειρίες σε διαμορφώνουν. Έχω κάνει one night stand, έχω κάνει open σχέση αλλά έχω καταλήξει ότι προτιμώ το σεξ στο πλαίσιο μιας συναισθηματικής, αποκλειστικής σχέσης. Ίσως ακούγεται παρωχημένο αυτό αλλά έτσι είμαι.


 

Ουρανία, 37 χρονών, ιδιωτική υπάλληλος (50-60)

Ρωτάω από περιέργεια τις σχέσεις μου για τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων αλλά προτιμώ να μη μου απαντούν. Συνήθως μου απαντούν ότι δε θυμούνται και το ίδιο λέω εγώ. Αλήθεια είναι.
Έχω σκεφτεί ότι έχω πάει με πολλούς αλλά χωρίς ενόχληση, μάλλον με απορία. Ποιοι ήταν όλοι αυτοί; Γελάω και λίγο.
Δεν έχω μετανιώσει που έχω κάνει σεξ με τόσα άτομα. Έχω μετανιώσει που έχω κάνει σεξ με συγκεκριμένα άτομα, επειδή ήταν μαλάκες.
Μου έχουν πει ότι «α, μωρή Ουρανία δεν έχεις αφήσει ούτε κολυμπηθρόξυλο». Μου το είπε φίλη όμως. Γελάγαμε και οι δύο.


 

Μαρία (μητέρα Ουρανίας), 56 χρονών, συνταξιούχος, (1)

Έχω κάνει σεξ μόνο με τον άνδρα μου. Ήμουν 17 στα 18 όταν τον γνώρισα.
Τον γιο μου και την κόρη μου τους μεγάλωσα με τον ίδιο τρόπο. Θεωρώ και ότι ο άνδρας και η γυναίκα πρέπει να έχουν εμπειρία πριν καταλήξουν.
Έχω αναρωτηθεί αν ήταν καλό ή κακό που δεν είχα γνωρίσει κανέναν άλλον πριν το γάμο μου. Ήταν βέβαια κι άλλες εποχές.  Δεν τολμούσαμε να σκεφτούμε ότι θα έχουμε κάνει σεξ με άλλον πριν τον γάμο. Η μητέρα μου μου είχε κάνει πλύση εγκεφάλου.
Το σεξ στο μυαλό μου είναι η διείσδυση αλλά είναι απολύτως συνδεδεμένο με την ένωση και την αγάπη. Εγώ μόνο έτσι το γνώρισα στη ζωή μου.


 

Κώστας, 39 χρονών, ιδιωτικός υπάλληλος (14)

Θα με σόκαρε η απάντηση «έχω πάει με 40» αν μου το έλεγε μια κοπέλα στα 18 της. Στα 35 δε θα θεωρούσα κανένα νούμερο υπερβολικό.
Πιστεύω ότι μια κοπέλα στα 30 αν έχει κάνει σεξ με έναν μόνο δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί σε μια σχέση εννοώ και σεξουαλικά και συναισθηματικά. Δεν κατακρίνω το άτομο πιστεύω όμως ότι δεν θα έχει τη συμπεριφορά που αρμόζει σε μια σχέση.
Υποψιάζομαι ότι από τους κολλητούς είμαι αυτός που έχω πάει με τις λιγότερες. Δεν έχω πει ψέματα γι’ αυτό το θέμα με τους φίλους μου. Ίσως όμως έχουν πει αυτοί.


 

Χριστίνα, 26 χρονών, μουσικός, (11)

Έχω κάνει σεξ με δύο άνδρες και εννιά γυναίκες. Η πρώτη μου σεξουαλική επαφή ήταν στα 19 με αγόρι, αν και στα 18 μου είχα ήδη φιλήσει κοπέλα.
Με έχει σοκάρει απάντηση που μου έδωσε κοπέλα, δεν ήταν καν ένα ακριβές νούμερο. Μου είπε ότι σε ένα χρόνο πήρε 80. Τελικά δεν έκανα  σεξ με τη συγκεκριμένη γιατί ένιωσα ότι πια δεν έχει αξία.
Έχω όμως κάνει σχέση με womanizer επειδή ήταν πολύ όμορφη και έκανε καταπληκτικό σεξ. Όμως ένιωθα ότι θα ήμουν αναλώσιμη, ότι σύντομα θα πήγαινε στην επόμενη. Κράτησε όντως λίγο αλλά δεν ξέρω τι έφταιξε. 
Η queer παρέα μου με έχει βοηθήσει να ξεφύγω σταδιακά από όλα αυτά τα στερεότυπα, σαν τα παραπάνω, που μου φόρτωσε η παραδοσιακή οικογένεια μου.


 

Μανώλης, 48 χρονών, φυσιοθεραπευτής (40-45)

Δεν έχω ρωτήσει τη γυναίκα μου με πόσους έχει πάει, ούτε αυτή εμένα. Ξέρει ότι ήμουν δραστήριο παιδί, ξέρω ότι κι αυτή ήταν δραστήριο παιδί. Βρεθήκαμε, ταιριάξαμε κι από τότε είμαστε μαζί. Δεν με νοιάζει το πριν.
Μεγάλο νούμερο θα θεωρούσα και για άνδρα και για γυναίκα κάποιο τριψήφιο. Και πάλι όμως δεν θα ήμουν επικριτικός.
Δεν έκανα ποτέ ιδιαίτερες συζητήσεις με τους φίλους μου για το με πόσες έχουμε πάει. Ήμουν πάντα ο πιο πεταχτούλης της παρέας, αυτοί ήταν πιο συνεσταλμένοι κι έτσι δεν μας απασχολούσε ιδιαίτερα ως θέμα.


 

Νεφέλη, 50, φωτογράφος (8)

Εγώ ερωτεύθηκα στα 22 μου και έπεσα με τα μούτρα. Με τον ίδιο άνδρα είμαι ακόμη. Μακάρι να συνεχίσει αλλά τίποτα και κανέναν δε θεωρώ δεδομένο.
Πριν από αυτόν είχα κάνει σεξ με επτά. Θεωρώ ότι αυτοί ήταν προετοιμασία για τον έναν. Σχεδόν αισθάνομαι σαν μην υπήρξαν. Νιώθω ότι στην πραγματικότητα έχω κάνει έρωτα μόνο με έναν.
Ο καθένας επιλέγει τη ζωή του. Δεν έχει σημασία εάν θα ζήσεις κάτι με έναν ή με πολλους. Σημασία έχει να το ζήσεις.

*Τα ονόματα των συμμετεχόντων έχουν αλλαχθεί. Οι ηλικίες και τα επαγγέλματά τους είναι τα αληθινά τους στοιχεία. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.