Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Piggate: η σημερινή νεολαία σνομπάρει σεξ, ποτό και ναρκωτικά στο βωμό της καριέρας

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε χρήση ινδικής κάνναβης. Το ίδιο και ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ίσως να έκανε πολύ χειρότερα. Είναι η νέα γενιά πιο συντηρητική από εκείνη των σημερινών 40άρηδων και 60άρηδων; Οι αριθμοί απαντούν θετικά.
cameron-chillax_2224812b

Οι πρόσφατες «αποκαλύψεις» του λόρδου Άσκροφτ, ο οποίος μέσα από την βιογραφία που έγραψε για τον Ντέιβιντ Κάμερον διηγείται τις «ακολασίες» του Βρετανού Πρωθυπουργού, προκάλεσε τεράστιο σάλο στη βρετανική κοινή γνώμη. Ναρκωτικά, άφθονο αλκοόλ, βανδαλισμοί και #piggate. Τα όσα ισχυρίζεται ο λόρδος Άσκροφτ – και ιδιαίτερα το περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο ο Κάμερον έβαλε «απόκρυφο μέλος της ανατομίας του στο κεφάλι νεκρού γουρουνιού, στο πλαίσιο μύησής του στην αδελφότητα Piers Gaveston Society – ίσως προκαλούν μία κάποια ανησυχία σε γονείς για τα «αόρατα ατοπήματα» της σημερινής νέας γενιάς. Το piggate θύμισε την ηπιότερη περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι είχε κάνει χρήση ινδικής κάνναβης, όταν ήταν ακόμη άγριο νιάτο. Ας μην ξεχνάμε και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Η καριέρα μετά του ξεσαλώματος, με άλλα λόγια. Ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους σημερινούς 20άρηδες, που με τη σειρά τους κυνηγούν το «γλυκό πουλί» της πολιτικής και επαγγελματικής καριέρας; Από ό,τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η σημερινή γενιά μάλλον είναι πιο «μαζεμένη» και συντηρητικοί από εκείνη του Ομπάμα και του Κάμερον. 

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη μητέρα των στατιστικών, Μεγάλη Βρετανία, που παρουσιάζει ακόμη δύο πλεονεκτήματα στην προκείμενη περίπτωση: πρόσφορο έδαφος για επαγγελματική καριέρα και πολλές ευκαιρίες για ξεσάλωμα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα σημερινά ποσοστά εγκυμοσύνης για τις ηλικίες κάτω των 18 βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό από το 1969, όταν και η χώρα άρχισε να διατηρεί τα σχετικά δεδομένα. Το 2013, καταγράφηκαν 24.000 περιπτώσεις εγκυμοσύνης για γυναίκες κάτω των 18 ετών, αριθμός που άγγιξε τις 44.000 το 1998. 

Ακόμη πιο έντονη τάση μείωσης έχουν οι περιπτώσεις μετάδοσης στις νέες γενιές των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Μεταξύ των ετών 2010-2014, ο αριθμός νέων διαγνώσεων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξήθηκε στο συνολικό πληθυσμό, ωστόσο σημείωσε μείωση στις ηλικιακές ομάδες 15-19 και 20-24.

Αν και η κατανάλωση ναρκωτικών έχει αυξηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δύο δεκατίες, η χρήση για τις ηλικίες κάτω των 25 έχει μειωθεί κατά 25% την τελευταία δεκαετία.

Εκτός από τον έρωτα, φαίνεται ότι και το ποτό έχει χάσει τη μάχη με την καριέρα. Μόνο το 29% όσων είναι κάτω των 25 πίνει έντονα κάθε εβδομάδα, ποσοστό χαμηλό σε σχέση με το αντίστοιχο 44% της περασμένης δεκαετίας. Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε σε ηλικιακή ομάδα στον τομέα της κατανάλωσης αλκοόλ. Μάλιστα, πάνω από το 25% των σημερινών Βρετανών κάτω των 25 δηλώνει ότι πίνει αποκλειστικά τσάι.

Την ίδια μοίρα έχει και το κάπνισμα, που δεν θεωρείται πλέον και ιδιαίτερα της μόδας: μόλις το 23% των 25άρηδων Βρετανών καπνίζει, ποσοστό που έφτανε το 33% το 2001. Πρόκειται και πάλι για τη μεγαλύτερη μείωση στα ποσοστά των καπνιζόντων ανά ηλικιακή ομάδα. Οι ακόμη μικρότεροι φαίνονται ακόμη πιο προσεκτικοί: ενώ το 2003 ένας στους δύο 16άρηδες είχε δοκιμάσει τσιγάρο, σήμερα το ποσοστό φτάνει μόλις το 22%. 

Και όλα αυτά χωρίς η νέα γενιά να προσφεύγει σε χρήση σκληρότερων ουσιών. Αν και η κατανάλωση ναρκωτικών έχει αυξηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δύο δεκατίες, η χρήση για τις ηλικίες κάτω των 25 έχει μειωθεί κατά 25% την τελευταία δεκαετία.

Τα παραπάνω στοιχεί εμφανίζουν σύγκλιση σε όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπου η καριέρα και η εγκράτεια που αυτή απαιτεί αποτελούν αξίες ιερές. Αν, λοιπόν, αγαπητοί κηδεμόνες, έχετε μεγαλώσει τα παιδιά σας με αυτές τις αρχές, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως τα παιδιά σας έρθουν σε στενές σεξουαλικές σχέσεις με κάποιο ζώο, όπως έκανε, ίσως, ο Ντέιβιντ Κάμερον.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.