Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ιστορία μιας φωτογραφίας

Η φωτογράφος Αγγελική Παναγιώτου μας μιλά για ένα από τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της δεκαετίας.

Η σύλληψη βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής είναι σίγουρα το γεγονός που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εγχώριων αλλά και διεθνών ΜΜΕ από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Κι αν μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, τότε δίκαια η φωτογραφία της Αγγελικής Παναγιώτου που απεικονίζει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο την ώρα που βγαίνει από το κτήριο της ΓΑΔΑ έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου.

«Η φωτογραφία ήταν θέμα τύχης», λέει η ίδια. Βρέθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ εκείνη τη μέρα για να βοηθήσει ένα συνάδελφο της ώστε να στέλνουν πιο εύκολα το φωτογραφικό υλικό στα γραφεία. Οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι που περίμεναν τη δική τους αποκλειστικότητα σχετικά με τις εξελίξεις για τα μέλη του ναζιστικού κόμματος ήταν πάρα πολλοί. Γι’ αυτό το λόγο οι αστυνομικοί τους είχαν περιορίσει σε ένα διάδρομο, πίσω από μια γραμμή. Η Αγγελική ήταν πίσω ,στις τελευταίες σειρές των φωτογράφων, ενώ ο συνάδελφος της Παναγιώτης Τζάμαρος βρισκόταν μπροστά με τον ευρυγώνιο φακό του για τα γενικά πλάνα. «Εστίασε στον Μιχαλολιάκο», της είχε πει. Και αυτό έκανε.

«Η αναμονή κράτησε περίπου δύο ώρες. Τους περιμέναμε να βγουν από τη ΓΑΔΑ για να μπουν στα αυτοκίνητα και να πάνε στην Ευελπίδων. Δεν ξέραμε πόσοι ήταν τελικά μέσα στην ΓΑΔΑ, γιατί τα εντάλματα ήταν πολλά. Θα ήταν 16; 30 ; Δεν ξέραμε. Συζητούσαμε μάλιστα και με τους άλλους φωτογράφους αν ο αρχηγός θα βγει πρώτος ή τελευταίος.»

Η Αγγελική Παναγιώτου

Η Αγγελική Παναγιώτου

Και τελικά ο Ν. Μιχαλολιάκος βγήκε πρώτος, τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες να κρατάνε μια μαύρη τσάντα και η συνοδεία των αστυνομικών να τον οδηγεί περικυκλωμένο στο αυτοκίνητο. Στην αρχή ήταν πολύ χαμογελαστός, έδειχνε να είναι άνετος», παρατηρεί η Αγγελική. «Μόλις έφτασε, όμως, προς τους φωτογράφους, τον βλέπω να κάνει μια περίεργη κίνηση εκνευρισμού με τα χέρια του- ετοιμαζόταν να κάνει κάτι με την τσάντα του. Και ξαφνικά τη σήκωσε και την κατέβασε απότομα. Φάνηκε σαν να νόμιζε ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από την αστυνομία. Είδα την τσάντα και έκανα 3 κλικ παραπάνω γιατί κατάλαβα ότι κάτι θα γινόταν και ήθελα να το προλάβω ότι κι αν ήταν αυτό. Και έτσι είχα τη φωτογραφία. Ήταν η 2η ληψη-4 εικόνες τράβηξα συνολικά και πέτυχα αυτή την γκριμάτσα»

Δεν μπορεί να ψυχολογήσει αυτή την αντίδραση, αλλά η Αγγελική σίγουρα κατάφερε μια κάνει μια λήψη πολύ ιδιαίτερη. Κανείς δε σχολίασε γιατί έγινε αυτή η κίνηση, άλλωστε, όλοι ήταν επικεντρωμένοι στους συλληφθέντες. «Ήταν σαν show», όπως σκέφτεται και η ίδια. «Σαν να τσαντίστηκε για κάποιο λόγο που δεν ξέρουμε, σαν να ήθελε να εκφράσει έναν περίεργο εκνευρισμό»

Μετά τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής ακολούθησαν και οι υπόλοιποι τέσσερις. «Δεν μπορούσα να τραβήξω άλλους. Ουσιαστικά μόνο τον Μιχαλολιάκο  πρόλαβα σε αυτή την αντίδραση που είχε στο πρόσωπο του».

«Έχει απίστευτο γέλιο να δεις τι κάνουν με τη φωτογραφία από εκεί και πέρα. Κυκλοφορεί με τσάντα Dior, με σχολική τσάντα, έχουν ήδη γίνει πολλές παραλλαγές πάνω στη φωτογραφία μου».

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.