WhatsApp

Με τις διαρροές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων να αποτελούν δυστυχώς συχνό φαινόμενο, ολοένα και περισσότερα δίκτυα και υπηρεσίες αναγκάζονται να υιοθετήσουν περισσότερο πολύπλοκες αλλά συνάμα ασφαλέστερες μεθόδους ταυτοποίησης και σύνδεσης των χρηστών τους. Τελευταίο στη λίστα το WhatsApp, το οποίο και προσέθεσε λειτουργία επαλήθευσης δύο βημάτων ή όπως είναι ευρέως γνωστή αυτή, two-factor authentication. Μάλιστα το εν λόγω χαρακτηριστικό δοκιμαζόταν από τον Νοέμβριο πριν πάρει εν τέλει το «ΟΚ» για να βγει live στους 1 και πλέον δισ. χρήστες του.

Τι είναι η επαλήθευση δυο βημάτων;

Όταν έρθει η ώρα να δημιουργήσει κωδικό πρόσβασης, δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος συμπεριφέρεται σαν ηλίθιος. Ξέρετε πόσοι είναι εκείνοι που επιλέγουν για κωδικό ασφαλείας (επαναλαμβάνουμε, ασφαλείας) διάφορα ευφάνταστα του τύπου “password” ή “123456”; Και δωσ’ του κλάμα μετά μόλις κάποιος τους πετάξει έξω απ’ τον λογαριασμό τους… Ποια ήταν η απάντηση των εταιρειών και των πλατφορμών λοιπόν απέναντι σε αυτή τη μάστιγα; Καλά μαντέψατε, η επαλήθευση δύο βημάτων.

two_factor_authentication

Λέγεται έτσι διότι χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς τρόπους για να βεβαιωθεί για την ταυτότητά σας. Ο ένας είναι συνήθως ένας κωδικός πρόσβασης, ενώ ο άλλος είθισται να είναι ένα PIN που αποστέλλεται με mail, ηχογραφημένο ή γραπτό μήνυμα, ένας αριθμός που παράγεται από κάποια συσκευή, ακόμα και ένας συνδυασμός από αριθμούς και χαρακτήρες βάσει συγκεκριμένου κώδικα. Ένα κλασσικό παράδειγμα διαδικασίας two-factor authentication είναι οι διάφορες υπηρεσίες online banking: η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ας πούμε προμηθεύουν τους πελάτες τους με token που παράγει εξαψήφιους αριθμούς, η Πειραιώς στέλνει SMS ενώ η HSBC δίνει μεν token που όμως απαιτεί τετραψήφιο PIN για να δουλέψει.

Και πώς αυτό εφαρμόζεται στο WhatsApp;

Τώρα που μάθαμε λοιπόν τι είναι η επαλήθευση δύο βημάτων, πάμε να δούμε πώς εφαρμόζεται ακριβώς στο WhatsApp. Κατ’ αρχάς είναι καθαρά προαιρετική, αν και εμείς σας συνιστούμε να την ενεργοποιήσετε το συντομότερο δυνατόν. Για να το κάνετε αυτό, θα πάτε στα Settings του app και από εκεί στο Account. Στο μενού που θα εμφανιστεί, θα δείτε την επιλογή Two-Step Verification: πατήστε τη, ορίστε έναν εξαψήφιο αριθμό, δώστε το email σας και… αυτό ήταν όλο!

16735181_10154973182629919_1306422307_o

Σε περίπτωση λοιπόν που εγκαταστήσετε το WhatsApp στην ίδια ή άλλη συσκευή και θελήσετε να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας, θα πρέπει να εισάγετε ξανά τον εξαψήφιο κωδικό που πριν από λίγο δηλώσατε. Αν υποτεθεί πως τον ξεχάσατε (ου γαρ έρχεται μόνον…) τότε το WhatsApp θα επικοινωνήσει μαζί σας στο email που επίσης εισαγάγατε για να αρχίσετε τη διαδικασία απ’ την αρχή –αφού επαληθεύσει φυσικά την ταυτότητά σας.

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως πως η υιοθέτηση της επαλήθευσης δύο βημάτων από το WhatsApp γίνεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Ενδεικτικά, το Instagram την προσέθεσε πέρυσι τέτοια εποχή, η Google την ενεργοποίησε στις υπηρεσίες της το 2012 ενώ το Facebook την εφαρμόζει από το 2011!