DESIGN

Θέλουμε να περάσουμε ατελείωτες ώρες σε αυτόν τον χώρο φαγητού μιας κατοικίας στα Μέγαρα

Στην εντυπωσιακή τριγωνική κατοικία που έχει δημιουργήσει το Τense Architecture Network - TAN, η υπαίθρια ζωή μοιράζεται ανάμεσα σε μια ιδιότυπη στοά και σε εσωτερικές αυλές.
Φωτογραφίες: Πέτρος Περάκης

Μέσα σε 300 ελιές και ανάμεσα στη θέα του κάμπου των Μεγάρων και τα Γεράνια όρη, η κατοικία έπρεπε «να διαλέξει»: Παρ’ όλο που ο ορεινός όγκος στέκεται στο βορρά, η κατοικία στρέφεται προς αυτόν, αποφεύγοντας τον μακρινό κάμπο. 

Ένα έργο τριγωνικής κάτοψης από το αρχιτεκτονικό γραφείο Τense Architecture Network-TAN,  «λειτουργεί ως χωνί προς το μαγνητικό βουνό», όπως το περιγράφουν οι δημιουργοί του. «Δύο προστατευμένες, μεσογειακές αυλές, μία στην είσοδο και μία ανάμεσα στον χώρο διημέρευσης και τους χώρους ύπνου, οργανώνουν έναν υπαίθριο, έγκλειστο αντιπερισπασμό στην αγριότητα της περιβάλλουσας ερημιάς». 

Το σπίτι αντιπαραβάλλεται στο τοπίο αλλά και είναι ανοιχτό σε αυτό. «Ένα πρωτογενές, γαιώδες πρίσμα, του οποίου οι δύο πλευρές παραμένουν σχετικά κλειστές, προστατευτικές, ενώ η δεκτική τρίτη ανοίγεται με τρόπο απόλυτο στο περιβάλλον. Το ύψος του πρίσματος κλιμακώνεται ανερχόμενο από την χαμηλή είσοδο, προς το μεγάλο, διάφανο άνοιγμα του χώρου διημέρευσης».

Στην εντυπωσιακή κατοικία των Μεγάρων, ένας στεγασμένος χώρος σε όλο το μήκος του υποδέχεται την καλοκαιρινή ζωή, σε οπτική επαφή με το βουνό και τις ελιές.

Η υπαίθρια ζωή μοιράζεται ανάμεσα σε αυτή την ιδιότυπη στοά και τις εσωτερικές αυλές. Tο κεκλιμένο δώμα της κατοικίας είναι και αυτό πράσινο με ελίχρυσα, ρυγχόσπερμο, δροσάνθεμα, δεντρολίβανο, γκάουρες και θυμάρι να το συνθέτουν. «Η φύτευση προοδευτικά θα διαρρεύσει κατακόρυφα προς το κέλυφος από εμφανές ανεπίχριστο σκυρόδεμα -το οποίο έχει πάρει το χρώμα της θερμής, περιβάλλουσας γης. Σκυρόδεμα και φυτά θα διαπλακούν, η μονολιθικότητα της κατοικίας θα αμβλυνθεί». 

Ο χώρος διημέρευσης αναπτύσσεται σε τρεις περιοχές, με το καθιστικό, τον χώρο φαγητού και τον χώρο προετοιμασίας του. Ένας κεντρικός πάγκος – τραπέζι κατασκευασμένος από μασίφ μαόνι καταλήγει στην εστία, η μεταλλική καμινάδα της οποίας λειτουργεί ταυτόχρονα ως ανάρτηση. Το διακριτικό αυτό τζάκι είναι ενεργειακό με σχισμές σε κατάλληλο ύψος ώστε να επανακυκλοφορεί ο θερμός αέρας μέσα στο χώρο. 

Μία ημιδιάφανη καμπύλη κουρτίνα ελίσσεται ανάμεσα στις τρεις περιοχές, δυνητικά διαχωρίζοντάς τις, απορροφώντας με πληθωρικό τρόπο το φως, είτε πρόκειται για το ηλιακό είτε για το  ηλεκτρικό. «Οι κατακόρυφες σχισμές στους εξωτερικούς τοίχους επιτρέπουν επιλεκτικές θεάσεις της υπαίθρου και βάζουν στοχευμένα τον ανατολικό ή το δυτικό ήλιο μέσα. Όσο βραδιάζει, οι γλυπτικές αυτές σχισμές λειτουργούν στο σκοτάδι μαγνητικά, όσο και η ορεινή κορυφογραμμή κατά τη διάρκεια της μέρας», καταλήγουν οι αρχιτέκτονες. 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network-TAN έχει λάβει σημαντικές υποψηφιότητες και διακρίσεις για το συγκεκριμένο έργο. Η κατοικία στα Μέγαρα ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής “Mies van der Rohe Award 2015”, έχει λάβει το 3o Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Κατοικία» των Häuser Award 2016 και έπαινο στα βραβεία του Ελληνικού  Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής 2017.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network-TAN  θα βρείτε εδώ

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.