«Δεν φαντάζομαι να είναι τίποτα κλεμμένο, ε»; Κλασσική ερώτηση που επαναλαμβάνεται ουκ ολίγες φορές ημερησίως στην ελληνική επικράτεια και, εδώ που τα λέμε, με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας, όχι κι άδικα. Εν πάση περιπτώσει, αν πράγματι θέλετε να βεβαιωθείτε πως η συσκευή που ετοιμάζεστε να αγοράσετε δεν έχει κλαπεί αλλά θα επιθυμούσατε κάτι πιο… αξιόπιστο από τον λόγο εκείνου που έχετε απέναντί σας, υπάρχει λύση!


Αρκεί να επισκεφθείτε το Stolen Phone Checker και θα πάρετε την απάντησή σας! Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας εκ των τριών μοναδικών αριθμών μίας συσκευής: το IMEI, το MEID ή το ESN της. Όσο για το πού θα τους βρείτε; Σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται επάνω στις συσκευές (στα iPhone π.χ. είναι τυπωμένο είτε στο δισκάκι της κάρτας SIM, είτε στην πίσω όψη της, ενώ στα μοντέλα με αφαιρούμενη μπαταρία το συναντάμε συνήθως στην περιοχή που «κουμπώνει» αυτή).

Αν έχετε δυνατότητα να περιηγηθείτε στο μενού της συσκευής που ετοιμάζεστε να αγοράσετε, τότε κάντε έναν κόπο και καλέστε τον αριθμό *#06# χωρίς να βάλετε κάρτα SIM. Με το που τον εισάγετε, στην οθόνη θα εμφανιστεί το IMEI της. Θεωρητικά θα μπορούσατε να ελέγξετε το τελευταίο και από το κουτί της συσκευής, όμως καθώς μπορεί είτε να έχει αντικατασταθεί από αυτό μιας άλλης, είτε να μην υπάρχει καν, δεν σας το συστήνουμε.

Εν πάση περιπτώσει, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βρείτε τον αριθμό αυτό, να τον εισάγετε στο site που σας δώσαμε πιο πάνω και να δείτε τι θα σας βγάλει. Αν δεν πάρετε κάποιο σχετικό μήνυμα, προχωρήστε κανονικά, σε διαφορετική περίπτωση ακυρώστε τη συναλλαγή, ενημερώνοντας παράλληλα εκείνον που προσπάθησε να σας πουλήσει τη συσκευή.

Γιατί δεν πρέπει να αγοράσετε ένα κλεμμένο τηλέφωνο

Σε περίπτωση που δείτε μέσω του Stolen Phone Checker ή κάποιου άλλου, αντίστοιχου εργαλείου (Swappa, IMEIpro.info, IMEIdata, για να αναφέρουμε μερικά) πως το smartphone που ετοιμάζεστε να αγοράσετε είναι κλεμμένο αλλά παρ’ όλα αυτά προχωρήσετε κανονικά στη συναλλαγή, τότε πέραν του προφανούς ποινικού αδικήματος της κλεπταποδοχής, ρισκάρετε η συσκευή να έχει κλειδωθεί από ορισμένα δίκτυα παγκοσμίως.

Επιπρόσθετα, σε τέτοια περίπτωση να ξέρετε ότι δεν είναι απίθανο ο νόμιμος κάτοχος της συσκευής να την παρακολουθεί μέσω ειδικού λογισμικού (υπάρχουν third-party apps για το Android, τη στιγμή που η Apple προσφέρει η ίδια τέτοια λειτουργία) με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να βρεθείτε ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένοι.

Ευτυχώς για ‘σας, τώρα ξέρετε.