origami

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που ψάχνουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος. Όλα εκείνα τα φυλλάδια που υπόσχονταν εισόδημα μερικών χιλιάδων ευρώ με λίγες μόνο ώρες εργασίας από το σπίτι έχουν περιέργως χαθεί, οπότε άπαντες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο διαδίκτυο. Θεωρητικά υπάρχουν ασχολίες που μπορούν να αποφέρουν χρήματα σε κάποιον, όπως φερ’ ειπείν η συμμετοχή σε έρευνες και η παρακολούθηση διαφημιστικών μηνυμάτων, ωστόσο τα χρήματα που προσφέρονται από τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι τόσα λίγα που δεν εμπίπτουν ούτε καν στην κατηγορία του χαρτζιλικιού. Αντίθετα όμως, ένα σχετικά καινούριο trend έχει κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή του, μέσα απ’ το οποίο μπορεί κανείς να στοχεύσει, αρχικά, σε ένα «εξτραδάκι».

Η τάση αυτή αφορά όλους εκείνους που είναι καλοί σε κάτι και ψάχνουν έξτρα κανάλια να προωθήσουν τη δουλειά τους και να βρουν πελάτες. Ε, το Freelancer.com είναι ένα τέτοιο κανάλι, ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Το βασικό ζητούμενο εδώ είναι να είστε καλοί σε κάτι: μεταφράσεις, συγγραφή κειμένων, μάρκετινγκ, social media, web design, SEO, υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν μέσω διαδικτύου τέλος πάντων. Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα προφίλ μέσα από το οποίο θα εξηγείτε σε έναν εν δυνάμει πελάτη σας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σας εμπιστευθεί και εφ’ όσον το θέλετε, να κάνετε και τα τεστ του site ώστε να «πιστοποιηθείτε». Μολονότι η δημιουργία προφίλ είναι δωρεάν, τα προαναφερθέντα τεστ κοστίζουν, αν και εφ’ όσον το δείτε ως επένδυση, το «κεφάλαιο» που απαιτείται είναι μάλλον μικρό.

Από εκεί και πέρα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να ψάχνετε για πρότζεκτ τα οποία μπορείτε να φέρετε εις πέρας. Για καθένα απ’ αυτά βλέπετε την περιγραφή που έχει δώσει ο δημιουργός του, τα χρήματα που προσφέρει και το deadline που έχει θέσει. Εσείς, στην προσφορά σας, μπορείτε να δηλώσετε το αντίτιμο της υπηρεσίας σας, να εξηγήσετε τι θα κάνετε και με ποιον τρόπο καθώς επίσης και να θέσετε και ορισμένα “milestones” βάσει των οποίων θα κυμανθεί και η τελική τιμή που θα δώσετε. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προτάσεων, ο δημιουργός ενός πρότζεκτ καλείται να επιλέξει τον ανάδοχο, γίνεται η ανάθεση και οι εργασίες ξεκινούν! Οι δύο πλευρές επικοινωνούν μέσω mails και μηνυμάτων και με την παράδοση, γίνεται και η πληρωμή. Η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώνεται με τις αμοιβαίες αξιολογήσεις οι οποίες αποτελούν εξ άλλου και «οδηγό» για μελλοντικά πρότζεκτ.

Πάμε τώρα στο ερώτημα του εκατομμυρίου: λεφτά θα βγάλετε; Μην περιμένετε να λουστείτε στα ευρώ από την πρώτη στιγμή. Υπάρχει κόσμος που δραστηριοποιείται στο Freelancer.com πολύ περισσότερο καιρό από εσάς, οπότε είναι δεδομένο πως θα παίρνει και περισσότερες ευκαιρίες. Εσείς θα πρέπει να «χτυπήσετε» με ένα καλό και επαγγελματικό προφίλ και χαμηλές τιμές, προκειμένου σιγά-σιγά να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το όνομά σας και εκεί. Περιθώρια υπάρχουν και σίγουρα, εφ’ όσον φτάσετε στο σημείο να κλείνετε δουλειές, μπορεί να αποτελέσει και ένα πολύ καλό χαρτζιλίκι, ιδίως εφ’ όσον μιλάμε για περιπτώσεις φοιτητών, ανέργων ή εργαζόμενων με πολύ ελεύθερο χρόνο!

Σημειώστε πως το Freelancer.com αποτελεί ένα από τα πάρα πολλά sites που απευθύνονται στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους λεγόμενους freelancers. Εναλλακτικές επιλογές αποτελούν τα 99designs, Elance, Fiverr, Krop, Guru, Upwork κ.α.. Εξερευνήστε τα και επιλέξτε εκείνο που σας ταιριάζει περισσότερο!