nes-classic

Την προηγούμενη εβδομάδα διατέθηκε στην παγκόσμια αγορά το NES Classic Edition, η μικρογραφία του παλιού, καλού NES με τα 30 παιχνίδια στη μνήμη και το D-pad που συνδέεται και σε Wii/Wii U που λάνσαρε η Nintendo. Αν και ουσιαστικά πρόκειται για έναν emulator με περιεχόμενο που εδώ και χρόνια κυκλοφορεί ελεύθερο online, κάτι η ρετρό εμφάνισή του –και άρα η επίκληση στο συναίσθημα- και κάτι η χαμηλή του τιμή, συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε οι προπαραγγελίες του να εκτοξευθούν εξ αρχής και τις πρώτες διαρροές να θέλουν την παραγωγή να μην είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση. Όπερ και εγένετο δηλαδή!

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν τέτοιο που όχι απλά το NES Classic σχεδόν δεν βγήκε ποτέ στα ράφια των καταστημάτων αλλά κατέστη δύσκολο να καλυφθούν ακόμα και οι προπαραγγελίες –δεδομένα μάλιστα, σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά. Αυτό το γεγονός, που λέτε, έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους να θησαυρίσουν, αφού μέσα σε λίγες ώρες, είδαν την αρχική τους επένδυση να έχει τριπλασιάσει την αξία της! Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η τιμή πώλησης του NES Classic Edition είναι στα $59,99 στις ΗΠΑ ή 69,99€ στη χώρα μας. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητά του η οποία είναι ανύπαρκτη. Κάπως έτσι λοιπόν, όλοι όσοι δεν πρόλαβαν στα καταστήματα την πρώτη του «φουρνιά», στράφηκαν στο eBay και εκεί ήταν που άρχισε το πανηγύρι!

gallery_335201_1967_35324

Η υψηλή ζήτηση εκτόξευσε μεμιάς τις τιμές, με αποτέλεσμα η μίνι κονσόλα να φτάσει να πωλείται (προσοχή: μιλάμε για επιβεβαιωμένες πωλήσεις και όχι για το αντίτιμο που ζητούσαν ορισμένοι, αφού εκεί συναντάμε και τετραψήφια νούμερα) ακόμα και έναντι $200! Η Nintendo ξεκαθάρισε ότι θα κάνει το παν για να τροφοδοτεί με έναν όσο το δυνατόν πιο σταθερό ρυθμό την αγορά αλλά με τις μεγάλες αλυσίδες ανά τον κόσμο να ανακοινώνουν “sold out” σε λίγα λεπτά από την αρχική διάθεση της κονσόλας για (προ)παραγγελία, είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι η προσφορά να ισορροπήσει με τη ζήτηση. Μέχρι τότε, όπως αντιλαμβάνεστε, στο eBay και τα λοιπά sites/forum αγγελιών θα γίνεται «πάρτι», καθώς όποιος διαθέτει κλειστή συσκευασία της κονσόλας θα βρίσκεται σε «πολιορκία».

nes-classic

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, τα $200 έχουν ξεπεραστεί, κάτι που σημαίνει ότι εκείνοι οι τυχεροί που πρόλαβαν να κάνουν τις προπαραγγελίες τους και τώρα είναι σε θέση να πουλήσουν το σύστημα, μπορούν να έχουν καθαρό κέρδος που ξεπερνά το 200% της αρχικής τους επένδυσης! Η λογική λέει πως με τον καιρό οι τιμές θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, αν και όλα εξαρτώνται από το αν η Nintendo θα καταφέρει να εφοδιάσει την παγκόσμια αγορά με αρκετά τεμάχια εν όψει εορτών. Αν ναι, τότε η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Αν όχι, τότε το μπουγιουρντί του Άγιου Βασίλη για κάποιους θα είναι πιο δυσβάσταχτο κι από ΕΝΦΙΑ…