DESIGN

Αυτό το σπίτι σχεδιάστηκε από τους Bureau de Change, το ελληνικό αρχιτεκτονικό δίδυμο που κάνει πάταγο στο εξωτερικό

Στα 3 χρόνια συνεργασίας τους, ο Billy Μαυρόπουλος και η Κατερίνα Διονυσοπούλου μετρούν δεκάδες βραβεία. μπλέκονται με πολλά και διαφορετικά γιατί δεν θέλουν να επαναλαμβάνονται κι μπαίνουν σε λίστες με τα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου.

 

Τα ονόματα δύο νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων ακούγονται έντονα στον διεθνή αρχιτεκτονικό χώρο τα τελευταία χρόνια, αφού έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις υπογράφοντας έργα που αλλάζουν όσα θεωρούνταν μέχρι σήμερα δεδομένα στον χώρο του design. Δεν είναι τυχαίο που τον περασμένο χρόνο συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του περιοδικού Wallpaper με τα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. 

Με έδρα τους το Λονδίνο, οι Bureau de Change είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο που κέρδισε πρόσφατα την ανώτατη τιμητική διάκριση “Architect of the Year” στα βραβεία των Sunday Times. Ο Billy Μαυρόπουλος και η Κατερίνα Διονυσοπούλου διακρίθηκαν επίσης στην κατηγορία “Best New Development’ κερδίζοντας το βραβείο για το Interlock – ένα κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας και έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές. 

Με δείγματα δουλειάς τους στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, οι Bureau de Change έχουν γίνει ένα από τα κυρίαρχα ονόματα του χώρου και πρωτοπόροι στη δημιουργία σύνθετων κτιρίων και περίτεχνων χώρων καθώς και στον καινοτόμο σχεδιασμό και τις κατασκευαστικές ιδέες. 

«Η δουλειά μας είναι αποτέλεσμα εκτενούς έρευνας η όποια συνήθως παίρνει μορφή μέσα από μακέτες 1 προς 1. Κάθε λεπτομέρεια διερευνάται σε βάθος ενώ κάθε κομμάτι των πρότζεκτ που αναλαμβάνουμε είναι φτιαγμένο ώστε να ταιριάζει απόλυτα αλλά και με μοναδικό τρόπο στο σύνολο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται και οι σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες προκαλούν τον τρόπο που βιώνει κανείς το χώρο γύρω του, ενώ προκύπτουν μετά από εκτενή διάλογο με κατασκευαστές και συνεργάτες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία διατηρείται το ενδιαφέρον του γραφείου για την ιστορία ενός τόπου και για τις τέχνες καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό τους», εξηγεί το δίδυμο. 

Το Interlock, ένα κτίριο στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας και έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές.

Το Interlock είναι το έργο που δυσκόλευσε περισσότερο τους αρχιτέκτονες. Είναι όμως κι αυτό που αγάπησαν πιο πολύ.

Τα έργα των Bureau de Change ποικίλουν: Από νεόδμητες ιδιωτικές κατοικίες στο Λονδίνο και αυτόνομα κτίρια στην αγγλική επαρχία και τη Βόρεια Καρολίνα μέχρι τη δημιουργία πολυσύνθετων επίπλων, επιβλητικών εγκαταστάσεων, πλοίων και εμπορικών κτιρίων αλλά και τον σχεδιασμό θεάτρων στη Νέα Υόρκη και ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Δουλειά τους έχει επιλεγεί και έχει εκτεθεί στο 250o Royal Academy Summer Show, στο London Design Festival και το London Craft Week. 

Το 2016, μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση του αρχιτεκτονικού γραφείου, οι Bureau de Change θέλησαν να επαναπροσδιορίσουν τον κόσμο του λιανικού εμπορίου με τη δημιουργία του αμφιλεγόμενου made.com, ενός flagship καταστήματος που συνέστησε έναν καινοτόμο τρόπο συγχώνευσης των online brands με την εμπειρία του φυσικού καταστήματος. Το αποτέλεσμα ήταν το εν λόγω κατάστημα να χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα από διεθνή εμπορικά σήματα (Nike, Ikea) και το αρχιτεκτονικό γραφείο να κερδίσει το βραβείο “Breakthrough Act of the Year” στα βραβεία FX και το βραβείο Καλύτερου Εμπορικού Χώρου στα World Interior Awards. 

Το made.com που συνέστησε έναν καινοτόμο τρόπο συγχώνευσης των online brands με την εμπειρία του φυσικού καταστήματος.

made.com

made.com

made.com

Υποστηρίζουν ότι οι αρχιτέκτονες που ειδικεύονται σε μία τυπολογία κτιρίου, σε ένα είδος δουλειάς μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα βολεύονται μέσα σε αυτά, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται. Οι Bureau de Change προσπάθησαν από το ξεκίνημά τους να ασχοληθούν με όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά μεταξύ τους πρότζεκτ.

Οι Bureau de Change, η Κατερίνα Διονυσοπούλου και η ο Billy Μαυρόπουλος.

«Μέχρι και σήμερα δουλεύουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό πάνω σε ένα art installation, σε ένα έπιπλο, σε μια κατασκευή με δεκάδες κατοικίες, σε ένα ξενοδοχείο. Μέσα από κάθε πρότζεκτ προσπαθούμε να μάθουμε κάτι καινούριο, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς και οι χρήστες των κτιρίων μας τα αξιοποιούν και τα αντιλαμβάνονται». 

Έπιπλα των Bureau de Change για το βρετανικό εταιρεία Efasma.

Έπιπλα των Bureau de Change για το βρετανικό εταιρεία Efasma.

Έπιπλα των Bureau de Change για το βρετανικό εταιρεία Efasma.

Θέλουν ν’ αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα υλικά παραδοσιακά δημιουργώντας μη αναμενόμενες κατασκευές και ατμόσφαιρες. «Τα κτίριά μας είναι επίσης πάντα δεμένα με την τοποθεσία τους, τα υλικά τους, το design τους, τη φιλοσοφία πίσω από το σχεδιασμό τους. Έτσι είναι πάντα διαφορετικά, κάποιο κομμάτι τους είναι παραδοσιακό και πάντα προσφέρουν στον χρήστη μία μοναδική εμπειρία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για εμάς αρχιτεκτονικά κι έρχεται πάντα σαν αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας πάνω στην τοποθεσία, την τυπολογία, την ιστορία». 

Slab House

Slab House

Slab House

Slab House

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Bartlett, η Κατερίνα Διονυσοπούλου εκπαιδεύτηκε στο παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners πριν ξεκινήσει να εργάζεται στο Heatherwick Studio. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας στο συγκεκριμένο γραφείο ήταν υπεύθυνη για την ομάδα που ανέλαβε το σχεδιασμό του βρετανικού περιπτέρου στην έκθεση της Σανγκάη το 2010 με αποτέλεσμα να κερδίσει το βραβείο Lubetkin. Στη συνέχεια εργάστηκε δίπλα στον Danny Boyle ως υπεύθυνη του πρότζεκτ για Olympic Cauldron στο Λονδίνο το 2012

Glaslight

Gaslight

Gaslight

Gaslight

Ο Billy Μαυρόπουλος σπούδασε στο Royal College of Art και εκπαιδεύτηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο των Foster + Partners. Πριν την ίδρυση του Bureau de Change εργάστηκε σαν ανεξάρτητος designer σε πρότζεκτ για την Tate Modern, την Tate Britain, το National Theatre και το Selfridges. Το 2010 το περιοδικό Wallpaper* τον συμπεριέλαβε στο τεύχος που ήταν αφιερωμένο στις επόμενες γενιές σαν έναν σχεδιαστή ο οποίος προβλέπεται να αλλάξει τον κόσμο του design μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. 

Step House

Step House

Step House

Step House

Step House

Οι δυο τους διαπιστώνουν ότι υπάρχει μία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν την αρχιτεκτονική σήμερα, «περιμένουν περισσότερα από τα κτίριά τους, τα γραφεία τους, τα σπίτια τους, ψάχνουν περιβάλλοντα που τους εκφράζουν εκείνους και τις ανάγκες τους, στην περιοχή τους, στην πόλη τους, στη χώρα τους με τρόπο μοναδικό και συγκεκριμένο κι αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας». 

Long House

Long House

Αυτή τη χρονιά οι Bureau de Change είναι υποψήφιοι στα New London Architecture Awards, British Construction Industry Awards, The Brick Development Association Awards, The Architects Journal Awards ενώ έχουν ήδη κερδίσει το διεθνές βραβείο Architizer A+ καθώς και τα δύο βραβεία από τους Sunday Times. Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα τους, το The Long House, είναι επίσης υποψήφιο για το Manser Medal, το κορυφαίο δηλαδή βραβείο στη Μεγάλη Βρετανία για την κατηγορία «Κατοικία της Χρονιάς».  Η δουλειά του αρχιτεκτονικού γραφείου έχει δημοσιευθεί πολλάκις και παγκοσμίως σε τίτλους όπως οι The Times, The Financial Times, Evening Standard, Metro, Wall Street Journal, Domus, Architects Journal, RIBA Journal, Grand Designs, Elle Deco, House and Garden, Frame, Dezeen και Yatzer. Έργα τους έχουν επίσης συμπεριληφθεί στο Monocle City Guides. 

Τα γραφεία της εταιρείας παραγωγής  Somesuch.

Τα γραφεία της εταιρείας παραγωγής βίντεο Somesuch.

O χώρος εκδηλώσεων…

…το meeting room

και τα γραφεία του Crown.

Το πρότζεκτ που τους έχει δυσκολέψει πιο πολύ είναι κι αυτό που έχουμε απολαύσει περισσότερο. Πρόκειται για το Interlock – το νεόδμητο και βραβευμένο κτίριο με διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο του Λονδίνου. «Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο μιας και βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα πυκνοδομημένη, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα το πίσω μέρος του κτιρίου -αυτό που δεν είναι ορατό από το δρόμο- να γειτνιάζει με άλλα 17 κτίρια. Αυτό δημιουργούσε πολλές επιπλοκές τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην κατασκευή. Επίσης το κτίριο βρίσκεται σε μία ιστορική περιοχή του Westminster, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανονισμοί για το design και την κατασκευή είναι πολύ αυστηροί». 

Tο istallation των Bureau de Change για τον βρετανικό κατάστημα Charles Tyrwhitt, δημιουργεί την εντύπωση μιας αίθουσας παραδοσιακής ραπτικής.

Tο istallation των Bureau de Change για τον βρετανικό κατάστημα Charles Tyrwhitt, δημιουργεί την εντύπωση μιας αίθουσας παραδοσιακής ραπτικής.

Έτσι, όταν ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το κτίριο και πιο συγκεκριμένα την πρόσοψή του – που είναι και το πιο ευαίσθητο κομμάτι όσον αφορά τους κανονισμούς – αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος να περάσουν την ιδέα τους ήταν να «δέσουν» το κτίριο με την ιστορία της περιοχής. «Ανακαλύπτοντας πως η περιοχή αυτή ήταν το κέντρο των τεχνών στο Λονδίνο κατά τη βικτωριανή εποχή κι έχοντας ως βάση το γεγονός ότι περιβάλλεται από τούβλινα κτίρια τα οποία χρονολογούνται από το 1800 μέχρι το 1990 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία ακόμα τούβλινη πρόσοψη- αναφορά στο παρελθόν επαναφέροντας παραδοσιακές τεχνικές. Θέλαμε να έχει την  αίσθηση του “χειροποίητου”, χρησιμοποιώντας ένα υλικό που κατά τ’ άλλα μοιάζει αναμενόμενο και “βαρετό”. Έτσι δημιουργήθηκαν 5000 μοναδικά τούβλα, τα οποία όταν τοποθετούνται όλα μαζί σχηματίσουν μία πρόσοψη που δίνει την αίσθηση χειροποίητου υφαντού, το οποίο κινείται μάλιστα». 

Installation “droplet” στο  κέντρο εκθέσεων του Λονδίνου Sto Werkstatt.

Installation “droplet” στο  κέντρο εκθέσεων του Λονδίνου Sto Werkstatt.

The Well.

Η δουλειά του αρχιτεκτονικού γραφείου έχει δημοσιευθεί πολλάκις και παγκοσμίως σε τίτλους όπως οι The Financial Times, Evening Standard, Domus, Architects Journal, RIBA Journal, Grand Designs, Elle Deco, House and Garden, Dezeen. Έργα τους έχουν επίσης συμπεριληφθεί στο Monocle City Guides. Όταν δεν σχεδιάζουν, ο Billy και η Κατερίνα διδάσκουν στο UCL Bartlett School of Architecture. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.