Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αύγουστος στην Αθήνα και η Μαβίλη γίνεται το κέντρο του κόσμου

Ο Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης νιώθει τον Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα σαν ταξιδιώτης με πολύωρη παραμονή σε αεροδρόμιο ανταπόκρισης. Μόνο που η δική του ενδιάμεση στάση, αντί για duty free, έχει μπύρες στο Μπρίκι και φαλάφελ στην πλατεία Βάθη.
Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

Ως μέλος στρατιωτικής οικογένειας είχα την ευκαιρία να ζήσω μερικές φορές στην Αθήνα τον Αύγουστο και ειδικά το χρονικό διάστημα γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο.

Πως είναι για έναν αεροπορικό ταξιδιώτη μια πολύωρη παραμονή σε αεροδρόμιο ανταπόκρισης; Κάπως έτσι ήταν και για εμάς αυτές οι λίγες μέρες στην Αθήνα μεταξύ μετάθεσης. Μια άβολη χρονική παρένθεση σε έναν αφιλόξενο τόπο ως σύνορο μεταξύ ενός γνώριμου που αφήνεις πίσω κι ενός αγνώστου που σε περιμένει. 

Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα λοιπόν, μαζί με όσους δεν μπόρεσαν να φύγουν. Ναι με όσους δεν μπόρεσαν, γιατί εδώ δεν υπάρχουν αυτοί που δεν ήθελαν. Ακόμα κι αυτοί οι μπλαζέ κήνσορες του μικροαστισμού που κοροϊδεύουν τους εκδρομείς των τριήμερων προτιμούν να περάσουν τον Δεκαπενταύγουστο στο χωριό τους που απέχει 140χλμ από τη θάλασσα παρά εδώ.

Η σχεδόν άδεια πόλη δεν είναι μια διαφορετική πόλη, μοιάζει περισσότερο σαν να παρατηρείς συγκεκριμένες πτυχές της με μεγεθυντικό φακό και να αγνοείς τις υπόλοιπες. Τα στέκια που είναι ανοιχτά είναι καλό σημείο για να ιδιόμορφο Trainspotting. Ένα από αυτά είναι το Μπρίκι στη Μαβίλη που γίνεται ξανά το κέντρο της πόλης. Σταθερά ανοιχτό, δεν θυμίζει σε τίποτα την έρημη πόλη που το περιστοιχίζει, σπάζοντας τον κανόνα των κλειστών μπαρ της εποχής έχει πάντα κόσμο.

Όταν έρθει η ώρα για φαγητό θυμάσαι ποιοι άλλοι έμειναν εδώ και θα φας μαζί τους. Όσοι μετανάστες δεν πήγαν να δουλέψουν σεζόν είναι εδώ. Αυτό το υπόγειο μυϊκό σύστημα που κρατά την πόλη όρθια και την κινεί πλέον είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Έχουν πλέον τον χρόνο για μια βόλτα και να φάνε με τους φίλους ή την οικογένειά τους. Η κίνηση στα φαλαφελάδικα της πλατείας Βάθη είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης. Εκεί τρώει και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας της πόλης. Διασώστες του ΕΚΑΒ, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, πυροσβέστες, ταξιτζήδες. 

Ναι η Αθήνα δεν είναι όμορφη τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά παραμένει ενδιαφέρουσα. Θα βρεις πράγματα να κάνεις, θα φας κάτι εξωτικό, θα διαβάσεις τα βιβλία που θες πιο άνετα από ότι στην παραλία και θα ετοιμάσεις με άνεση τα resolutions της νέας χρονιάς που ξεκινά τον Σεπτέμβρη.

Αλλά το κυριότερο, έχεις άπλετο χρόνο να οργανώσεις έγκαιρα την απουσία σου από την πόλη για του χρόνου. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.