Tο Σαββατοκύριακο 8-10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πίστας. Για όσους έχουν ξεχάσει τα μεγαλεία του 2004 και τα φαραωνικά έργα της εποχής, έχουμε μια από τις καλύτερες και ομορφότερες πίστες ποδηλασίας στον κόσμο. Εκτός από μερικές συναυλίες και προωθητικά events η μόνη χρήση που έχει είναι να φιλοξενεί το Πρωτάθλημα και Κύπελλο της ΕΟΠ, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας δηλαδή.

ποδήλατο-Αθήνα-αγώνας

Προσωπικά, προέρχομαι από το ποδηλατικό κίνημα, δηλαδή πιστεύω στην χρήση του ποδηλάτου στην πόλη ως μέσου μεταφοράς και κατ’ επέκταση ως αθλητικής δραστηριότητας.  Ως φίλαθλος της ποδηλασίας πίστας αποφάσισα να παρακολουθήσω το Πρωτάθλημα και τις 3 ημέρες θέλοντας να ζήσω από κοντά όλες τις στιγμές.

Συνήθως ποδηλατώ μέχρι το ΟΑΚΑ αλλά αυτή την φορά, απόγευμα Σαββάτου μπήκα στον ΗΣΑΠ στο τελευταίο βαγόνι, όπου επιτρεπεται η μεταφορά των ποδηλάτων. Μέσα στο βαγόνι ήταν άλλοι δυο συνποδηλάτες. Το δικαίωμα να μεταφέρεις το ποδήλατό σου με τα ΜΜΜ υπήρξε ο βασικότερος στόχος του ποδηλατικού κινήματος για πολλά χρόνια και είναι μια από τις μεγαλύτερες νίκες του.

ποδήλατο-Αθήνα-αγώνας-ποδηλατροδρόμιο

Στην σταθμό Αττική το τρένο κάνει στάση και από την προβλήτα εφορμει μια μεγάλη ομάδα χουλιγκανο-πιτσιρικάδων φωνάζοντας συνθήματα υπέρ κάποιας (πρώην) «υπερδύναμης» του εγχώριου ποδοσφαίρου. Κοιταζόμαστε με τους υπόλοιπους επιβάτες καθώς μας περιτριγυρίζουν 17άχρονα με διάθεση ελαφρού bullying. Δυστυχώς πάνε και αυτοί προς το ΟΑΚΑ αλλά σε άλλη φαραωνική κατασεκυή Καλατράβα, λίγο πιο δίπλα από το Πρωτάθλημα ΕΟΠ. Σε λίγη ώρα οι φωνές από «θα τρελαθώ και δεν μπορώ να αποτοξινωθώ» γίνονται ελαφριές γροθιές (και οι ελαφριές σε λίγη ώρα δυνατές) στα τζάμια και τους τοιχους του συρμού. Μια κυρία διαμαρτύρεται αλλά μάταια καθώς μερικά από τα τζάμια δεν αντέχουν και ραγίζουν ενώ άλλα σπάνε ολοσχερώς.

ποδήλατο-Αθήνα-αγώνας-ποδηλατροδρόμιο-pug-σκύλος

Καθώς χαζεύουμε αυτό το μίνι-αμόκ καταστροφής της δημόσιας περιουσίας από τους «φίλαθλους» ενός γειτονικού αθλήματος (τουλάχιστον όσον αφορά τις εγκαταστάσεις) σκέφτομαι πόσος κόσμος θα βλέπει το ποδοσφαιρικό «θέαμα» εκείνης της ημέρας, πόσοι δημοσιογράφοι θα γράψουν τις αράδες τους και πόσες άλλες καταστροφές θα γίνουν μέχρι να τελειώσει αυτή η συνάντηση.

Την ίδια ώρα, δίπλα στο ποδηλατοδρόμιο, ο Χρήστος Βολικάκης, μέλος της Εθνικής Ομάδας και ο πιο ταλαντούχος πιστέρ των τελευταίων χρόνων, κατέρριπτε το Πανελλήνιο ρεκόρ στο σπριντ 1χλμ, ρεκόρ που κρατούσε για 15 χρόνια ο θρυλικός πιστέρ Δημήτρης Γεωργαλής όταν στο Κάλι της Κολομβίας έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση καβαλώντας ένα από τα διασημοτερα vintage ποδήλατα ελληνικής κατασκευής, το METRON. Το ποδηλατοδρόμιο τη στιγμή του ρεκόρ είχε ως συνήθως λίγο κόσμο, αποτέλεσμα της απαξίωσης του αθλήματος από το κοινό και τα media, ακόμα και στις ημέρες της ακμής του ποδηλάτου που διανύουμε. Για την τηλεόραση, το ραδιόφωνo και τα mainstream internet media τα σπορ τελειώνουν στο ποδόσφαιρο και την «βόμβα» μεταγραφή που δεν γίνεται ποτέ, στην ατάκα του τάδε γραφικού κοιλαρά προέδρου και τις «επενδύσεις» της ΕΠΟ, ΟΠΑΠ και του «Πάμε Στοίχημα».

POP_DSC09552

Για τις δε «αθλητικές εφημερίδες» δεν το συζητάμε, η ποδηλασία είναι ένα άθλημα που αν γίνει ρεπορτάζ γίνεται από το σπίτι και αν υπάρξει ποτέ δημοσιογράφος σε αγώνα ποδηλάσίας θα κλάψει απο την χαρά του και ο τελευταίος φιλαθλος. Ακόμα και ο περσινός Γύρος Ελλάδος δεν στάθηκε ικανός να τραβήξει το ενδιαφέρον του ΣΚΑΙ ο οποίος το ελικόπτερο που είχε υποσχεθεί το διέθεσε τελικά για τις εκπληκτικές και αμφίρροπες εξελίξεις της Αθηναικής κίνησης. Τι κι αν το πελοτόν έπιασε 85 χλμ στην κατηφόρα στα Καλάβρυτα, τι κι αν ο Ηλίας βγήκε πρώτος στο Μαραθώνιο ΜΤΒ ή ο Βολικάκης το Σάββατο κατέριψε το Πανελλήνιο Ρεκόρ , όσο κυβερνάει η καφρίλα στην κοινωνία τόσο θα κυβερνάει και το ποδόσφαιρο στα σπορ.

Καθώς ο Βολικάκης σήκωνε το βραβείο σκεφτόμουν όλη την προσπάθεια των αθλητών της ποδηλασίας αλλά και των άλλων απαξιωμένων αθλημάτων σε αντίθεση με την ενέργεια των δεκαεπτάχρονων χουλιγκανο-πιτσιρικάδων στο τρένο και σκεφτόμουν τα ρεκόρ που δεν θα γίνουν ποτέ γιατί όλη αυτή η ενέργεια θα πάει απλά στα τζάμια.

Το ντεμαράζ προς τον πολιτισμό θα αργήσει. Αλλάξτε πλευρό λοιπόν.

*Ο Άγις Κολύβας είναι ιδιοκτήτης του καταστήματος fixed gear 48×17 (Βεΐκου 2, Κουκάκι (210 9225488).

Podilates.gr

Athensfixedgear.gr