2 (3)

Τα secret bars, τα περίφημα “PDTs”, είναι το τελευταίο κοσκινάκι της νυχτερινής ζωής της Νέας Υόρκης που εξαπλώνεται ραγδαία εδώ και μια πενταετία. Το έγραφε πρόσφατα κι ο Φου Βου σε μια από τις απολαυστικές νοεϋρκέζικες Αλητείες του, μιλώντας για το φοβερό burger joint που είναι κρυμμένο στα έγκατα του lobby του πολυτελούς ξενοδοχείου Parker Meridien. Βέβαια, οι Νεοϋορκέζοι είναι εξοικειωμένοι με την κουλτούρα του «μυστικού». Εδώ κι έναν αιώνα. Τα 2020s έρχονται με βήμα ταχύ να υπενθυμίσουν τα 100 χρόνια που πέρασαν από τότε που καθιερώθηκε ο όρος “speakeasy” ως κωδική ονομασία των παράνομων υπογείων που οι Αμερικάνοι μπορούσαν να βάζουν λίγο φωτιά στον ουρανίσκο τους την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης. Κι από την άλλη, σήμερα, οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης στη Νέα Υόρκη δεν έχουν άλλη επιλογή. Το “secret” είναι συνταγή διαφοροποίησης, άρα επιβίωσης, με δεδομένες τις άπειρες επιλογές που έχει κανείς στο «Μεγάλο Μήλο».

2 (19)

Στην Αθήνα ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο (άσχετα αν κοντεύουμε να το φτάσουμε με τόσα καταδικασμένα μπαρ που ανοίγουν συνεχώς). Speakeasy είχαμε όμως, έστω κατ’ όνομα. Ο λόγος για το ομώνυμο μπαρ στο Χαλάνδρι, από τους βασικούς παίκτες που τράβηξαν τον κόσμο και προς τα ΒΠ τα τελευταία 2 χρόνια. Το τιμ των ιδιοκτητών του αποφάσισε να το κατεβάσει downtown, χωρίς να ξέρει από την αρχή ότι τελικά θα έφτιαχνε ένα – στην κυριολεξία – «κρυφό μπαρ» στο κέντρο της Αθήνας.

2 (5)

«Είχαμε βρει τον χώρο και κάνοντας τη μελέτη για έξοδο κινδύνου και λοιπές συνθήκες ασφαλείας, συνειδητοποιήσαμε ότι το υπόγειό του ήταν στ’ αλήθεια μεγάλο. Ιδανικό, για να φτιάξουμε ένα πραγματικό speakeasy και να δικαιώσουμε το όνομα του μαγαζιού», λέει ο Αντώνης Φερράρας (τον ξέρουμε από το Σπίτι και την Abariza), ένας από τους 4 ιδιοκτήτες του νέου μαγαζιού. «Το είδαμε με τους συνεργάτες μας TeMP Architects και πιάσαμε δουλειά για να είμαστε έτοιμοι κοντά στις γιορτές. 3-4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα ανοίξαμε».

2 (1)

Δεν μπορούμε να χαλάσουμε το κόνσεπτ και να σας αποκαλύψουμε τη διεύθυνση. Αλλά μπορούμε να περιγράψουμε την συνωμοτική αποστολή για να μπείτε. Θα βρεθείτε μπροστά σε μια πόρτα, εντός του ιστορικού τριγώνου, που δε μοιάζει με είσοδο σε ποτάδικο. Θα χτυπήσετε το κουδούνι στο δεξί σας χέρι. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, πριν προλάβετε να αναρωτηθείτε τι κάνατε λάθος, η πόρτα θα ανοίξει. Σκαλιά. Τα κατεβαίνετε. Χώρος υποδοχής με πλακάκι σκακιέρα, άλλα 2-3 σκαλάκια (προσοχή στην έξοδο οι πάνω από 1.80), αριστερά ο DJ, μπροστά η μπάρα που δεσπόζει στο χαμηλό φως με φόντο το black light ταμπλό πίσω από τους bartenders. Εκεί κυριαρχεί  η χαρακτηριστική φιγούρα του Γιάννη Μελλιανού να φτιάχνει ποτά στύβοντας λάιμ, ανακατεύοντας σέικερ, ανάβοντας καμινέτα, τοποθετώντας παγόβουνο μέσα στο Old Fashioned σου – αυτό που πίνει κι ο Don Draper. Κι όλα αυτά με τη διακριτικότητα του σίγουρου μπάρμαν, όχι με τις κινήσεις τσίρκου των όψιμων μποντιμπιλντεράδων “mixologists”.

2 (21)

Το Speakeasy δε θα λειτουργήσει ελιτίστικα, σαν μια λέσχη που έχουν το προνόμιο να μπαίνουν λίγοι. «Σε όποιον μαθαίνει για μας και φτάνει στο κατώφλι μας, φυσικά θα ανοίγουμε, αρκεί να χωράει. Γιατί ήδη έχουν παίξει και μια δυο βραδιές που γινόταν το αδιαχώρητο και δεν μπορούσαμε να βάλουμε άλλους μέσα. Σύντομα, βέβαια, θα έχουμε έτοιμες και κάποιες κάρτες εισόδου για τους καλούς μας φίλους/πελάτες για να μπαίνουν σαν στο σπίτι τους», λέει ο Σάββας Κούνουπας, ένας ακόμα εκ των ιδιοκτητών. Μουσικά, το Speakeasy δε θα μπορούσε να μην είναι jazz. DJs όπως ο Γιάννης Στεφανάκος, η Ευδοκία Πρέκα και άλλοι παίζουν σε ένταση που ταιριάζει στον όρο «ποτάδικο» κι ευνοεί την κουβέντα, καμία σχέση δηλαδή με τον απαράδεκτο αθηναϊκό κανόνα που πας για ένα χαλαρό ποτό κι επιστρέφεις βραχνιασμένος.

2 (6)

Θα είναι τα secret bars το επόμενο αθηναϊκό νυχτερινό trend; Θα δούμε κι εδώ την (λίγο ανώφελη) διαδικασία του να πρέπει να «προσπαθήσεις» για να βρεις the place to be και να νιώσεις «εκλεκτός»; Λογικά ναι. Η τάση έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο, στο Παρίσι και τις άλλες πρωτεύουσες του κόσμου. Το πρώτο αθηναϊκό μυστικό μπαρ είναι όμως, όπως θα διαπιστώσετε, περισσότερο προσανατολισμένο στους συνειδητοποιημένους πότες παρά στο πάρτι πλήθος. Από την άλλη, όταν ρωτάω τον Αντώνη «και πώς το διαδώσατε τόσο γρήγορα», μου απαντά:

«Απλά στείλαμε ένα αρχικό κάλεσμα στους φίλους μας στο facebook με την ένδειξη “μην το πείτε πουθενά”».

Το Speakeasy ανοίγει καθημερινά στις 22.00. 

2 (17)
2 (4)
2 (20)