15225267_10209991496516781_1816155043_o

Μια ιδιότυπη χρονομηχανή, που ταξιδεύει από το γήπεδο της Τούμπας στο Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ του Ντίσελντορφ, κι από την Κωνσταντινούπολη στην Λισαβόνα, το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη «90 Χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον» συναντά τους «ήρωες» του παρελθόντος και τους πρωταγωνιστές του παρόντος, τριγυρνώντας από τα ένδοξα χρόνια στις πιο δύσκολες στιγμές του ιστορικού σωματείου, κοιτώντας την ίδια στιγμή το σήμερα της ομάδας.

Η ομάδα της δεκαετίας του 40.

Η ομάδα της δεκαετίας του 40.

Ιδρυθείς το 1926, ο ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπολιτών) γεννήθηκε μέσα από ένα βαθύτερο, και μέχρι πρότινος ανεκπλήρωτο αίτημα: εκείνο της ένταξης των κατατρεγμένων προσφύγων σε έναν φιλόξενο «τόπο». Ο ΠΑΟΚ αντιπροσωπεύει τις ρίζες για τον ξεριζωμένο, μία πυξίδα για τον κάτοικο της χαμένης πατρίδας, την ζώσα μνήμη που διατηρεί την ιστορικότητά της μέσα στην πραγματικότητα του παρόντος και στην προοπτική του μέλλοντος της.

15216204_10209991502916941_2139269233_o

Ο Νότης Τσίντογλου.

Ένα ζωντανό φιλμικό ημερολογίο, η 90λεπτη ταινία τεκμηρίωσης «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον» δεν είναι μια απλή καταγραφή της ιστορίας της ομάδας, αλλά διατρέχει τους σημαντικούς σταθμούς της ομάδας σε συνάρτηση με τις ιστορικές εξελίξεις και τις κοινωνικές διαστάσεις. Πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και στον τόπο, μία κινηματογραφική πραγματεία στην «ομάδα – ιδέα».

Έτσι, αποτυπώνει ανάγλυφα την ιστορία μίας ομάδας που γράφεται αδιάλειπτα στις κερκίδες, στο γήπεδο, στους δρόμους των ταξιδιών της και στις αναμετρήσεις με τους μεγάλους της αντιπάλους, αλλά πρωτίστως με τον εαυτό της. Μιας ομάδας μπολιασμένης με το πάθος και την πιστή προσήλωση στο “ρητό” που έκανε γνωστό στον κόσμο του ΠΑΟΚ ο Πάμπλο Γκαρσία: «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς».

Ο πιτσιρικάς Νίκος Τριανταφυλλίδης με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ο πιτσιρικάς Νίκος Τριανταφυλλίδης με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Θέλοντας να καταγράψει όλα τα στοιχεία της μυθολογίας μίας ομάδας μύθου τα οποία «έχουν εγγραφεί στο DNA της ομάδας και είναι ευδιάκριτα τόσο στο σήμερα όπως με την ίδια ένταση που καθορίζουν το μέλλον», στην πεντάμηνη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης επισκέφτηκε τους τόπους στους οποίους χτυπά δυνατά η καρδιά της ομάδας, και απέσπασε συγκινητικές εξομολογήσεις από παλαίμαχους και νέους ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες της ομάδας αλλά και πιστούς φίλους που τίμησαν και εξακολουθούν να τιμούν την «βαριά φανέλα».

«Διότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο: Οι φίλαθλοι λένε πως η ομάδα είναι ιδέα. Πράγματι: εκπροσωπεί τον νόστο του πρόσφυγα και το δίκαιο της φτωχολογιάς και των κατατρεγμένων».


PAOK Documentary Official Poster FNL OUT 35x50

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Διεύθυνση παραγωγής / Σκηνοθέτης second unit: Μαρίνα Δανέζη
Διευθυντής φωτογραφίας: Παντελής Μαντζάνας
Μοντάζ: Χρήστος Γάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Σαρρής
Πρωτότυπη μουσική: ALEX K – COSTAS C aka Digital Alkemist
Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης
Μίξη ήχου / Sound design: Δημήτρης Μυγιάκης
Έρευνα αρχειακού υλικού: Ηλιάνα Δανέζη, Βασίλης Κοσμόπουλος, Κώστας Πάλλης
Τίτλοι: Admine
Motion Graphics Design-VFX: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για την ΝΙΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Δημήτρης Παπανδρέου για την Fairplay
Παραγωγή: ΠΑΕ ΠΑΟΚ