ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι Συνθετικοί ακόμα αγγίζουν την τρέλα

Λίγο πριν τα δύο αδέρφια που κάνουν synth pop με τους δικούς τους όρους εμφανιστούν στη σκηνή του six d.o.g.s. (28/04) μιλούν για το «συνθετικό» τους κεφάλαιο αλλά και για το πώς κυλάει η ζωή στην Κεφαλονιά.

Οι Συνθετικοί είναι δύο αδέρφια που από το ξεκίνημά τους το 1985 έως σήμερα έχουν ακολουθήσει μία δική τους πορεία, έξω από επιτακτικές μουσικές νόρμες. Το 1990 κυκλοφόρησαν τον ομώνυμο δίσκο τους ο οποίος, τότε πέρασε στα ψιλά γράμματα, αλλά πριν μερικά χρόνια ο δίσκος «ανασύρθηκε» από το χρονοντούλαπο, με μία πλέον cult απόχρωση και έτσι επέστρεψαν και οι ίδιοι οι Συνθετικοί που σε πείσμα των καιρών, εξακολουθούν να κάνουν την δική τους μίνιμαλ synth pop με ελληνικό, σχεδόν σουρεαλιστικό, στίχο.

Με έδρα πλέον την ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Ληξούρι Κεφαλονιάς, ο Αποστόλης και ο Διονύσης Αυγερινός επιστρετεύουν τη «συνθετική» περσόνα τους και έρχονται στο six d.o.g.s. το Σάββατο 28 Απριλίου για να παρουσιάσουν το νέο τους δίσκο, Την Τρέλα Θα Αγγίξω, αλλά και για να παίξουν κομμάτια από όλη την πορεία τους. Στο μεταξύ, μας μίλησαν για τον μουσικό Συνθετικό τους κόσμο ενώ όταν έπεσε στο τραπέζι η λέξη cult γέλασαν αυθόρμητα.

https://www.youtube.com/watch?v=FpF01D2FN2s

Τι ήταν αυτό που σας έκανε το 1985 να ξεκινήσετε τη μπάντα; Τι ακούσματα είχατε τότε που σας ώθησαν να κινηθείτε σε αυτά τα ηχητικά μονοπάτια; H μεγάλη αγάπη μας για τη μουσική, την ιδέα την είχαμε από μικρά παιδιά και σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο ότι όλοι στην οικογένεια μας ήταν ερασιτέχνες μουσικοί. Ακούγαμε τα πάντα, εκείνη την περίοδο βεβαία ακούγαμε πιο πολύ punk μουσική, λατρεύαμε τους Kraftwerk και την electro pop.

Γιατί Συνθετικοί; Συνθετικοί για να έχουμε την αίσθηση της μη αλλοίωσης μας από τον χρόνο, όπως οι κούκλες δηλαδή. Είναι απαίσια και αηδιαστική η σήψη της οργανικής ύλης. Συνθετικοί γιατί χρησιμοποιούμε συνθετητές, η ελληνική ονομασία των synthesizers.

Κυκλοφορήσατε το 1990 τον ομώνυμο δίσκο σας χωρίς μεγάλη επιτυχία. Πώς το δεχτήκατε τότε; Θεωρείτε ότι ενδεχομένως το κοινό δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί αυτό που κάνατε; Σίγουρα δεν ήταν έτοιμο να ακούσει ηλεκτρονική μουσική, έπαιξε βεβαία ρόλο το ότι δεν ακολουθούσαμε μόδες της εποχής. Είχαμε προσωπικό ήχο και στίχο.

Στο μεταξύ, κυκλοφορήσατε και δύο δίσκους (Φώτα μου, Ήλιε μου και ’Ηλεκτρον) ως Αποστόλης και Διονύσης Αυγερινός. Γιατί δεν επιλέξατε να τους κυκλοφορήσετε ως Συνθετικοί; Γιατί το Φώτα μου, Ήλιε μου και το Ήλεκτρον που είναι οργανική μουσική, έχουν ύφος που πατάει στην ελληνική μουσική. Που όμως και εδώ κάνουμε χρήση ηλεκτρονικών οργάνων. Το ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ είναι στα άκρα ελεύθερη μουσική (τουλάχιστον αυτή η νοοτροπία υπάρχει από πίσω, επιδιώκουμε την παρθενογένεση!).

Ο πρώτος σας ομώνυμος δίσκος θεωρείται πλέον σπάνιος και έχει αποκτήσει μία cult αξία, συνδεδεμένη και με το όνομά σας γενικότερα. Είναι ένας χαρακτηρισμός που αποδέχεστε κι αν όχι γιατί; Χα χα χα. Δεν ασχολούμαστε με τον χαρακτηρισμό, ούτε τον αποδεχόμαστε.

Πώς αγκάλιασε ο κόσμος του comeback σας μετά από χρόνια; Πιστεύετε ότι χωρίς το ίντερνετ θα ήταν το ίδιο εύκολο; Πολύ θετικά, πολύ θερμά και σίγουρα αν δεν ήταν το internet η αναγνώριση μας θα ερχόταν πολύ πολύ αργότερα.

https://www.youtube.com/watch?v=scyTYNTjQeo

Θα προτιμούσατε να έχετε εξοκείλει από τον ήχο σας και να γνωρίζατε ευθείς εξ αρχής μεγάλη εμπορική επιτυχία ή προτιμάτε τα πράγματα ως έχουν; Σας απασχόλησε ποτέ γενικά η επιτυχία; Αν το κάναμε αυτό σίγουρα θα είχαμε περισσότερα χρήματα, αλλά δεν θα ακούγονταν η μουσική μας μετά από τόσα χρόνια, όπως γίνεται τώρα. Θέλουμε την επιτυχία, αλλά να γίνει με τους δικούς μας όρους. Γράφοντας δηλαδή την μουσική και τον στίχο, όπως θέλουμε εμείς.

Στην αρνητική κριτική τι απαντάτε; Δεκτή αν είναι αντικειμενική, αν όμως είναι κακοπροαίρετη την φτύνουμε.

Οι στίχοι σας είναι σχεδόν σουρεαλιστικοί θα έλεγε κανείς. Από τι εμπνέεστε για αυτούς; Από προβλήματά μας υπαρξιακά και κοινωνικά και από προβλήματα των συνανθρώπων μας.

Με ποιόν καλλιτέχνη, οποιασδήποτε περιόδου, θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή; Με τους Σαββόπουλο, Χωρίς περιδέραιο, και τον The Βoy. Ο The Boy ήταν ο πρώτος από τους αναγνωρισμένους μουσικούς της γενιάς του που μίλησε επαινετικά και δημόσια για μας, προτού επανασυνδεθούμε . Αυτό δείχνει μεγαλοψυχία, που είναι κάτι σπάνιο σε αυτόν τον χώρο.

Πλέον βρίσκεστε στην Κεφαλονιά. Πώς το αποφασίσατε αυτό; Πώς κυλάει η ζωή στο νησί και τι σας δίνει αυτό δημιουργικά; Απλά αποφασίσαμε ότι πλέον θέλουμε να ζήσουμε στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Η ζωή στο νησί κυλάει ήρεμα και μας δίνει περισσότερο χρόνο για δημιουργία, λόγω έλλειψης αποστάσεων.

Τελικά, οι Συνθετικοί έχουν «αγγίξει την τρέλα»; Από μικρά παιδιά μας έχει αγγίξει η τρέλα. Είμαστε βλέπετε Κεφαλονίτες και την έχουμε στο αίμα μας.

https://www.youtube.com/watch?v=oCenJCbql3k

Οι Συνθετικοί θα αφήσουν για λίγο το Ληξούρι Κεφαλονιάς για να «αγγίξουν την τρέλα» στη σκηνή του six d.o.g.s. το Σάββατο 28 Απριλίου στις 21:00.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.