Ο χώρος του βιβλιοπωλείου Ευριπίδης στη Στοά, στο Χαλάνδρι

Ο χώρος του βιβλιοπωλείου Ευριπίδης στη Στοά, στο Χαλάνδρι

Ο Ευριπίδης στη Στοά, το εμβληματικό βιβλιοπωλείο του Χαλανδρίου, κλείνει φέτος 60 χρόνια στον χώρο του βιβλίου και το γιορτάζει αυτή την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, με μια εορταστική εκδήλωση στον χώρο του. Για την εκδήλωση, τις επετειακές εκδόσεις με αφορμή τα 60 χρόνια αλλά και για την ιστορία του αγαπημένου βιβλιοπωλείου μίλησε στην Popaganda ο κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος, γενικός διευθυντής των βιβλιοπωλείων Ευριπίδης.

Πότε άνοιξε το βιβλιοπωλείο, από ποιον και πώς εξελίχθηκε στα χρόνια; Τα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης έχουν μακρά ιστορία και παράδοση. Ιδρύθηκαν στο Χαλάνδρι από τον Ευριπίδη Βασιλόπουλο το 1955 και συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα από τα δύο του παιδιά, Θοδωρή και Κυριακή Βασιλοπούλου.

Το πρώτο κατάστημα της εταιρείας βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου και αποτελεί ένα σύγχρονο κατάστημα επιλεγμένων χαρτικών, εκλεπτυσμένων ειδών γραφής, έξυπνων δώρων και αντικειμένων πόθου.

Το 1998 λειτούργησε ένα νέο κατάστημα με την ονομασία Ευριπίδης στη Στοά. Το νέο βιβλιοπωλείο είναι το μεγαλύτερο και πιο ενημερωμένο των βορείων προαστίων, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο 850 τ.μ., ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και υψηλής αισθητικής. Στους 4 φιλόξενους ορόφους του υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 τίτλοι όλων των ελληνικών εκδοτικών οίκων και των μεγαλύτερων και διασημότερων ξένων. Δύο καλόγουστοι χώροι καφέ, ο ένας εντός του βιβλιοπωλείου στον 1ο όροφο και ο άλλος στον προαύλιο χώρο. To 2012 ο Ευριπίδης επεκτάθηκε και προχώρησε στη λειτουργία του τρίτου βιβλιοπωλείου στην Κηφισιά, αντίστοιχης αισθητικής και οργάνωσης με αυτό του Χαλανδρίου.

Οι ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων Θοδωρής & Κυριακή Βασιλοπούλου

Οι ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων Θοδωρής & Κυριακή Βασιλοπούλου

Ποια είναι η φιλοσοφία που διαπνέει τα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης; Σκοπός μας, με γνώμονα πάντα την αγάπη για το καλό βιβλίο, είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας πλήρη ενημέρωση για την τρέχουσα ελληνική και ξένη εκδοτική παραγωγή και ταυτόχρονα ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον όπου θα μπορούν να απολαύσουν την ανάγνωση του βιβλίου τους.

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πολιτιστική μας δράση, οργανώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, διαλέξεων, συζητήσεων, με θέματα που αντλούν το περιεχόμενό τους από ποικίλους τομείς, όπως είναι η πολιτική, η οικονομία, οι τέχνες, που ενδιαφέρουν πολύ το κοινό και είναι εμφανές από την προσέλευσή του σε αυτές. Και τέλος, φιλοξενούμε εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας στους χώρους των βιβλιοπωλείων, σε μια προσπάθεια να δώσουμε χώρο σε νέες δημιουργικές φωνές.

Εσωτερική σποψη του βιβλιοπωλειου Ευριπίδης της Κηφισιάς

Εσωτερική σποψη του βιβλιοπωλειου Ευριπίδης της Κηφισιάς

Πώς θα χαρακτηρίζατε το κοινό του Ευριπίδη και πώς έχει αλλάξει ή όχι αυτό με τα χρόνια; Το κοινό των Βιβλιοπωλείων Ευριπίδης είναι βιβλιόφιλο κοινό. Πρόκειται ως επί το πλείστον για συστηματικούς αναγνώστες που επισκέπτονται τα καταστήματα προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες εκδόσεις όλων των κατηγοριών, με ιδιαίτερη έμφαση στα δοκίμια και τις μελέτες, καθώς και για να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες. Αυτό που σαφώς έχει αλλάξει είναι η αγοραστική του δύναμη, η οποία έχει περιοριστεί.

Ποιες είναι νέες εκδόσεις με αφορμή τα 60 χρόνια των Βιβλιοπωλείων και ποια η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί; Τα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης το 2015 γιόρτασαν 60 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή, αποφασίσαμε να παρέχουμε στο αναγνωστικό κοινό τρία βιβλία-οδηγούς με ορισμένα από τα σπουδαιότερα συγγράμματα της ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας για παιδιά, της περιόδου 1955-2015.

Κάθε οδηγός περιλαμβάνει εξήντα επιλογές, όσα και τα χρόνια του Ευριπίδη. Σκοπός μας είναι να θυμίσουμε στους αναγνώστες σημαντικά έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων που είναι ήδη κλασικά ή που θα γίνουν στο μέλλον.

Το εξώφυλλο μίας από τις τρεις εορταστικές εκδόσεις

Το εξώφυλλο μίας από τις τρεις εορταστικές εκδόσεις

Σίγουρα ο αριθμός των εξήντα επιλογών είναι περιοριστικός και αυτό δικαιολογεί απόλυτα το γεγονός ότι έμειναν εκτός πολλά ακόμη αξιόλογα έργα της εκδοτικής παραγωγής. Επίσης, το γεγονός ότι πολλά βιβλία που θα εντάσσονταν στους οδηγούς είναι πλέον εξαντλημένα μας οδήγησε στην απόφαση να μην τα συμπεριλάβουμε, καθώς θεωρούμε σκόπιμο όσα προτείνονται να είναι διαθέσιμα για όσους τα αναζητήσουν. Και φυσικά στην επιλογή των τίτλων αυτών έπαιξε σημαντικό ρόλο και η υποκειμενική κρίση του κάθε κριτικού λογοτεχνίας.

Οι εκδόσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα γίνει στον Ευριπίδη στη Στοά στο Χαλάνδρι, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης με θέμα: «Πώς επιλέγω ένα βιβλίο;». Οι κριτικοί λογοτεχνίας, που έκαναν την επιλογή των βιβλίων που συμπεριλήφθησαν στους οδηγούς, Μαρίζα Ντεκάστρο, Γιάννης Ν. Μπασκόζος και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου θα συζητήσουν για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε βιβλία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, στις 19.00, στον Ευριπίδη στη Στοά (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι).

Ευριπίδης στη Στοά, Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, 210 6800644, Ευριπίδης, Ανδρέα Παπανδρέου 8, Χαλάνδρι, 210681366, Ευριπίδης στην Κηφισιά, Κηφισίας 310, 210 8075792
60 βιβλία μεταφρασμένης λογοτεχνίας
60 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας