«Να στέκεσαι απέναντι στον φασισμό, την ισοπέδωση και το ψέμα με όπλα τη μουσική και τη δύναμη που σου δίνει η καρδιά σου, αυτό έχει σημασία και o μάγος του Merlin’s το έχει γραμμένο στο DNA του»
Aλέξης Καλοφωλιάς
The Last Drive, Thee Holy Strangers

To Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στο An Club το Merlin’s Music Box θα γιορτάσει με Last Drive & Dr. Albert Flipout’s one CAN band επί σκηνής. (Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου)

Οι αλάνες κάτω από τον Λυκαβηττό, το φουαγιέ του 10ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων, οι πρώτοι καυγάδες για το πανκ και το προγκρέσιβ, οι πορείες από το σχολείο στα πρώτα Πολυτεχνεία τέλη δεκαετίας 70 αρχές 80, τα Εξάρχεια και το Χημείο, ένας υπολογιστής Mac που έμοιαζε με κατσαρόλα, η κυρία Ελένη και η τεράστια καρδιά της που χωρούσε όλους εμάς τα ρεμάλια που μπαινοβγαίναμε στο μέγαρο του Merlin’s στην Αργυρουπόλεως λες και ήταν σπίτι μας γιατί ήταν και παραμένει σπίτι μας, η αγωνία για το κάθε τεύχος, τα γράμματα από μπάντες από το εξωτερικό, ένα δίκτυο που μπορούσε να φτάσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης μέσω ταχυδρομείου, οι αρχές της δεκαετίας του ’90, το μπαμ της σκηνής, ο Σπύρος, ο Λεωνίδας και οι φωτογραφίες τους, οι συναυλίες στον λόφο, το Survival Kit και ο Ηρακλής και η συνέντευξη με τον Πάνο, ο Θοδωρής και ο Βασίλης, ο Λάμπρος και το Κτήνος, το προσωρινό τέλος και το διαρκές ξεκίνημα, ο Γιάννης και ο Μιχάλης εκείνη τη μαύρη νύχτα του ΄98, η ψυχή και η αγάπη, ένα ευχαριστώ που δεν μπορεί να ειπωθεί ποτέ στις διαστάσεις που του αξίζει γιατί αν δεν ήταν εκεί τη στιγμή που έπρεπε μπορεί και να μην υπήρχες. 

Η αξία του να γράφεις μόνο γι’ αυτά που γουστάρεις, γιατί σ’ αυτή την απλή αρχή χτυπάει η καρδιά ενός αληθινού fanzine, όλα τα υπόλοιπα, τα θαψίματα και οι μικροψυχίες και η μάσκα του κριτικού δεν είναι για μας γιατί δεν είναι η αληθινή μάχη να ταπώνεις μουσικούς και να γκρεμίζεις όνειρα, η αληθινή μάχη είναι να τους δίνεις φτερά, να στέκεσαι απέναντι στον φασισμό, την ισοπέδωση και το ψέμα με όπλα τη μουσική και τη δύναμη που σου δίνει η καρδιά σου, αυτό έχει σημασία φίλοι μου και μερικοί άνθρωποι το έχουν γραμμένο στο DNA τους, o μάγος του Merlin’s το έχει γραμμένο στο DNA του γιατί ξέρει ποια είναι η πραγματική μαγεία, το μαγικό φίλτρο μας και το καταφύγιό μας, η φιλία και η ευγένεια. Και πάλι, σήμερα, στην εποχή του ό,τι να ‘ναι να αναζητάς και να προβάλλεις το νόημα όταν τα ίδια τα μέσα που θα χρησιμοποιήσεις για να το κάνεις το υποσκάπτουν εκ προοιμίου, αλλά εσύ εκεί, να δίνεις, να δίνεις, να στηρίζεις και να τραβιέσαι γιατί έτσι πρέπει να είναι, μια διαρκής προσφορά, γιατί έτσι έχει νόημα το πράγμα, γιατί η ζωή σου είναι ό,τι έδωσες που λέει και ο ποιητής και ό,τι είναι να έρθει από μας θα είναι πάντα για το καλό. I know, it’s only a music box but I like it. 

Χρόνια πολλά, Merlin’s! 


«Τους αξίζουν συγχαρητήρια διότι βοήθησαν να διατηρηθεί και να εξαπλωθεί όσο γινόταν αυτό που λέμε ανεξάρτητη σκηνή σε τούτο εδώ τον τόπο»
Δημήτρης Δημόπουλος
The Sound Explosion

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου το μενού του Μάγου Μέρλιν έχει Sound Explosion, Reverb Snatchers & Rusty Parts.

Aπό τα μέσα του ‘80 είχε αρχίσει σχεδόν η πιο παραγωγικά συναυλιακή εποχή έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Ραδιόφωνα, μουσικές εφημερίδες… ένας τόπος και ένας χρόνος που ήταν όλα αλλιώς. Εκείνη την εποχή που δεν υπήρχε το internet, η βάση της μουσικής πληροφορίας, πέρα από τις κασέτες, απο στόμα σε στόμα μεταξύ φίλων, από πωλητές δισκοπωλείων ή διάφορα τεύχη μουσικών περιοδικών του εξωτερικού, βασιζόταν στα fanzines.

Aυτά τα ανεξάρτητα μικρά διαμάντια, όπου πραγματικά μουσικά άρρωστοι τρελαμένοι πιτσιρικάδες της εποχής, έγραφαν, αρθρογραφούσαν, φωτοτυπούσαν και μοίραζαν χέρι με χέρι. «Χειροποίητα» τεύχη γεμάτα παράξενες πληροφορίες για την ελληνική και ξένη ανεξάρτητη σκηνή, για δίσκους, συγκροτήματα, ταινίες, ντ;eμο, ανταποκρίσεις και της πιο μικρής συναυλίας. Διάφορα νέα και ειδήσεις που δεν θα διάβαζες ποτέ σε κανένα Ποπ και Ροκ η άλλο mainstream μουσικό περιοδικό. Fanzines με παράξενα ονόματα όπως B-Side, Rollin Under, Ψυχαγωγός, The World of Suzie Wong, The Thing, Σκιές του Β23, Gew-Gaw, Shake, Wake Up in 66 και ένα σωρό άλλα που όλα μαζί και το καθένα μόνο του στήριξαν και στηρίζουν τις αγαπημένες τους μουσικές και όχι μόνο. Εκείνη την εποχή λοιπόν εμφανίστηκε στον μάταιο έντυπο τούτο κόσμο ένα fanzine με τo όνομα Merlin’s Music Box

Πάντα πίστευα ότι το όνομα το πήραν από το live των Seeds μιας και ρωτώντας τους είχαν πάντα μια απίθανη άλλη δικαιολογία. Εμπνευστής ο Καστανάρας, οι αδελφοί Τζάνογλοι και αρκετοί ακόμη οι οποίοι αποτελούσαν τη συμμορία που για 7 χρόνια περίπου με εκτύπωση περιοδικού, ξέφευγε από την λογική του κολάζ και της φωτοτυπίας. Από τις σελίδες του πέρασε σχεδόν ολόκληρη η ανεξάρτητη ελληνική και ξένη σκηνή της εποχής εκείνης με αφιερώματα και συνεντεύξεις.

Μάλιστα θυμάμαι είχε στο τέλος το κλασικό support the local scene αναφέροντας ονόματα συγκροτημάτων της εποχής σε κατεβατό ανεξαρτήτως είδους. Δεν «αρκέστηκαν» όμως στον έντυπο λόγο. Ακόμη και live διοργάνωναν τα ρεμάλια προσπαθώντας να ικανοποιήσουν την τρελάρα τους για καλή μουσική. Σε ένα από αυτά συμμετείχαμε και εμείς, νέο συγκρότημα τότε, σε μια απίθανη βραδιά παίζοντας στο ΑΝ με τους Marshmallow Overcoat. 

Μετά από 26 τεύχη περίπου σταμάτησαν την έκδοση του και επαναδραστηριοποιήθηκαν ξανά σχετικά πρόσφατα ιντερνετικά. Τους αξίζουν συγχαρητήρια όπως και σε όλα τα παιδιά που έβγαλαν ή συνεργάστηκαν με fanzine όλα αυτά τα χρόνια διότι βοήθησαν όλοι ο καθένας με τον τρόπο του να διατηρηθεί και να εξαπλωθεί όσο γινόταν αυτό που λέμε ανεξάρτητη σκηνή σε τούτο εδώ τον τόπο. Για την γιορτή των 30 χρόνων του περιοδικού συμμετέχουμε στο φεστιβάλ που διοργανώνουν στον τόπο που εγκλήματος των 90ς, το An Club, και τους ευχαριστούμε για την πρόσκληση. 

Χρόνια πολλά Μάγε!