Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τα milk bars των Ελλήνων της Αυστραλίας ήταν οι πρώτες hip καφετέριες της χώρας

Το βιβλίο "Greek Cafes and Milk Bars of Australia" κυκλοφόρησε μετά από 30 χρόνια έρευνας και είναι μια σημαντική προσθήκη στη σύγχρονη ιστορία των πόλεων.
Το «Black & White Fruit Milk Bar» στο Wollongong. Το 1956 το αγόρασαν τα αδέλφια Πίτερ, Χάρι και Τεό Ταμπάκης.

Το «Black & White Fruit Milk Bar» στο Wollongong. Το 1956 το αγόρασαν τα αδέλφια Πίτερ, Χάρι και Τεό Ταμπάκης.

Το βιβλίο “Greek Cafes and Milk Bars of Australia”  της φωτογράφου Έφης Αλεξάκη και του ιστορικού Λέοναρντ Ζανιζέβσκι, εκδόθηκε μετά από 30 χρόνια έρευνας στις καφετέριες της χώρας και φέρνει στο φως τα θρυλικά «γαλατάδικα» Ελλήνων ομογενών της Αυστραλίας. Από τη δεκαετία του 1930 οι ελληνικές οικογένειες άνοιγαν τα πρωτοποριακά καφέ που λειτουργούσαν 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Είχαν ονόματα, όπως «Παράγων», «Νιαγάρας», «Αστόρια», «Καλιφόρνια», ενώ το εσωτερικό είχε μια πρωτοποριακή για την εποχή art deco διακόσμιση. Υπήρξαν ο προπομπός των all day καφέ και ταχυφαγείων στην Αυστραλία. 

To «Astoria Cafe» στην οδό Χάντερ στο Νιουκάστλ, στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ο ιδιοκτήτης Τζέρι Κολυβας διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας, πίσω από το μηχάνημα με τα αναψυκτικά.

To «Astoria Cafe» στην οδό Χάντερ στο Νιουκάστλ, στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ο ιδιοκτήτης Τζέρι Κολυβας διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας, πίσω από το μηχάνημα με τα αναψυκτικά.

Οι επιμελητές της έκδοσης μίλησαν στην Daily Mail της Αυστραλίας. Πραγματοποίησαν 1.800 συνεντεύξεις και απέσπασαν φωτογραφίες από οικογενειακά άλμπουμ των ιδιοκτητών και φωτογράφησαν εκείνα τα καφέ που παραμένουν ανοιχτά μέχρι σήμερα. Μιλκσέικ, γιαούρτι με μέλι, καρύδια και φρούτα, αυγά με πατάτες, είναι μερικά από τα πιάτα που σέρβιραν οι Έλληνες μετανάστες στα milk bars της Αυστραλίας, καταφέρνοντας να κάνουν,«mainstream το εξωτικό φαγητό, μετατρέποντας ταυτόχρονα τα παλιά γαλατάδικα σε art deco glamour καφέ».

Golden Gate Milk Bar, Γουέλινγκτον 1938. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Peter Bares.

Golden Gate Milk Bar, Γουέλινγκτον 1938. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Peter Bares.

Ο Πίτερ Ζαντιώτης (αριστερά) και ο πατέρας του Λάμπρος Ζαντιώτης (τέρμα δεξιά) στο «Busy Bee Cafe» στο Gunnedah κατά τη δεκαετία του 1940. Το καφέ άνοιξε το 1933. Διακοσμιμένο από τον Stephen Varvaressos, έμεινε ανέπαφο για σχεδόν 70 χρόνια.

Ο Πίτερ Ζαντιώτης (αριστερά) και ο πατέρας του Λάμπρος Ζαντιώτης (τέρμα δεξιά) στο «Busy Bee Cafe» στο Gunnedah κατά τη δεκαετία του 1940. Το καφέ άνοιξε το 1933. Διακοσμημένο από τον Stephen Varvaressos, έμεινε ανέπαφο για σχεδόν 70 χρόνια.

Ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά milk bars της δεκαετίας του 1950 ήταν το «Μarathon Cafe, Wine and Fish Shop» στο Κουήνσλαντ.

Ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά milk bars της δεκαετίας του 1950 ήταν το «Μarathon Cafe, Wine and Fish Shop» στο Κουήνσλαντ.

Οι αδελφές Μάριον και Τζούλι Κανάρης στο καφέ των γονιών τους «Star Milk Bar» στο Ντάργουιν το 1948.

Οι αδελφές Μάριον και Τζούλι Κανάρης στο καφέ των γονιών τους «Star Milk Bar» στο Ντάργουιν το 1948.

Το πρώτο Milk Bar του Περθ, Golden Star Milk Bar από τα αδέρφια Stavros και John Coufos, που διακρίνονται πίσω από τον πάγκο. Άνοιξε το 1935.

Το πρώτο Milk Bar του Περθ, Golden Star Milk Bar από τα αδέρφια Stavros και John Coufos, που διακρίνονται πίσω από τον πάγκο. Άνοιξε το 1935.

Το "Καλιφόρνια Cafe", Ο ιδιοκτήτης Jack Vanges (διακρίνεται δεξιά), του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Ευάγγελος Βάνγκης και ο οποίος αργότερα έγινε και δήμαρχος της πόλης Nyngan. Άνοιξε τη δεκαετία του 1930 και είναι επίσης διακοσμημένο από τον Stephen Varvaressos, που έφερε επανάσταση στο στυλ των συγκεκριμένων καφέ.

Το “Καλιφόρνια Cafe”, Ο ιδιοκτήτης Jack Vanges (διακρίνεται δεξιά), του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Ευάγγελος Βάνγκης και ο οποίος αργότερα έγινε και δήμαρχος της πόλης Nyngan. Άνοιξε τη δεκαετία του 1930 και είναι επίσης διακοσμημένο από τον Stephen Varvaressos, που έφερε επανάσταση στο στυλ των συγκεκριμένων καφέ.

Ο Πίτερ Ζαντιώτης, μια υπάλληλος, η Αναστασία Ζαντιώτης και η Άννα Ζαντιώτης το 1938 στο «Busy Bee cafe». Η οικογένεια έφτασε από τα Κύθηρα στην Αυστραλία το 1933.

Ο Πίτερ Ζαντιώτης, μια υπάλληλος, η Αναστασία Ζαντιώτης και η Άννα Ζαντιώτης το 1938 στο «Busy Bee cafe». Η οικογένεια έφτασε από τα Κύθηρα στην Αυστραλία το 1933.

Ο Μάικ Γεωργάς, μια ανώνυμη σερβιτόρα και ο Τζον, ο μάγειρας, στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στο «Busy Bee» στο Gunnedah.

Ο Μάικ Γεωργάς, μια ανώνυμη σερβιτόρα και ο Τζον, ο μάγειρας, στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στο «Busy Bee» στο Gunnedah.

Το Oyster Saloon των αδερφών Moulos, άνοιξε το 1911 στο Singleton, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σύδνεϊ.

Το Oyster Saloon των αδερφών Moulos, άνοιξε το 1911 στο Singleton, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σύδνεϊ.

Καφέ Boomerang στο βόρειο Queensland του Silkwood, το 1987. Η οικογένεια Τσακίσσιρη, ήρθε στην Αυστραλία από το Καστελόριζο την δεκαετία του '20.

Καφέ Boomerang στο βόρειο Queensland του Silkwood, το 1987. Η οικογένεια Τσακίσσιρη, ήρθε στην Αυστραλία από το Καστελόριζο την δεκαετία του ’20.

Το Silver Star Cafe στην Cootamundra, 1936. Το άνοιξε η οικογένεια Νικολιδάκη που άλλαξε το όνομά της σε Nicholson. To καφέ λειτούργεισε για 40 ολόκληρα χρόνια.

Το Silver Star Cafe στην Cootamundra, 1936. Το άνοιξε η οικογένεια Νικολιδάκη που άλλαξε το όνομά της σε Nicholson. To καφέ λειτούργεισε για 40 ολόκληρα χρόνια.

Ο Joachim Tavlarides - που άλλαξε το όνομά του σε Mick Adams στο καφέ του Black & White 4d Milk Bar στο Martin Place

Ο Joachim Tavlarides – που άλλαξε το όνομά του σε Mick Adams στο καφέ του Black & White 4d Milk Bar στο Martin Place.

Το εσωτερικό του καφέ  Black & White 4d Milk Bar, το 1934.

Το εσωτερικό του καφέ Black & White 4d Milk Bar, το 1934.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, Έφη Αλεξάκη και Leonard Janiszewski

Οι συγγραφείς του βιβλίου, Έφη Αλεξάκη και Leonard Janiszewski

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Το καφέ Ολυμπια που είναι ανοιχτό μέχρι και σήμερα στο Stanmore του Σύδνεϊ, το οποίο τρέχει ακόμη ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του, κύριος Φωτίου.

Το καφέ Ολυμπια που είναι ανοιχτό μέχρι και σήμερα στο Stanmore του Σύδνεϊ, το οποίο τρέχει ακόμη ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του, κύριος Φωτίου.

Ο κατάλογος του καφέ "Busy Bee".

Ο κατάλογος του καφέ “Busy Bee”.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.