Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΙΝΕΜΑ

«Πόστερ στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης», οι Αφίσες των Φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Έντονα χρώματα, καρτουνίστικες φιγούρες, πρόσωπα γεμάτα αγωνία και όλα τα βασικά «αλμοδοβαρικά» στοιχεία σε αφίσες των ταινιών του αγαπημένου Ισπανού σκηνοθέτη.
original

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε καθιερώσει το επίθετο «αλμοδοβαρικό» όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε με μία λέξη ένα σύμπαν έντονων χρωμάτων, φορτωμένο με πολλά στοιχεία που, αν και υπερβολικά, τελικά δένουν όλα άψογα μεταξύ τους. Ένα σύμπαν που το μελό παίρνει την εκδίκησή του πανηγυρικά.

Κι αν σήμερα ο Πέδρο Αλμοδόβαρ θεωρείται ο πιο καταξιωμένος από τους arthouse σκηνοθέτες καθώς έχει κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ, οι ταινίες του πάντα φιλοξενούνται στο φεστιβάλ των Καννών και στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 διανέμονται από τον κολοσσό  Sony Pictures Classics.

Υπήρχε όμως μια εποχή που ο Αλμοδόβαρ ήταν ένας από τους πλέον πρωτοπόρους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, δημιουργώντας προκλητικά βουβά κλιπ γυρισμένα σε Super 8 που προβάλλονταν σε κλαμπ και πάρτι. Ήταν ίσως ο βασικότερος εκπρόσωπος του κινημάτος La Movida Madrileña που προήλθε από την ηδονιστική περίοδο στα τέλη των 70ς κι αποτέλεσε την αναγέννηση της μετά Φράνκο εποχής.

1almodovar_posters

Η πορεία του Αλμοδόβαρ αποτυπώθηκε στα πόστερ των ταινιών του, έργα τέχνης και τα ίδια, που προέκυψαν από τη συνεργασία του με σπουδαίους καλλιτέχνες. Το πόστερ για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Η Πέπη, η Λούσι, η Μπομ και τ’Αλλα Κορίτσια… (1980) είναι μια καρτουνίστικης έμπνευσης δουλειά σχεδιασμένη από τον underground κομίστα Ceesepe (a.k.a. Κάρλος Σάντσεθ Πέρεθ), επίσης «πατέρα» του πόστερ για την ταινία Ο Νόμος του Πόθου (1987). Συνεργασία σε πόστερ τριών ταινιών είχε με τον επίσης κινηματογραφιστή και εικαστικό καλλιτέχνη Ιβάν Θουλουέτα. Ένα από το από τα πιο επιτυχημένα πόστερ του, με επιρροές από το έργο του Ζαν Κοκτό, ήταν αυτό της ταινίας Matador (1986) που το έφτιαξε ο καλλιτέχνης και ποπ σταρ Κάρλος Μπερλάνγκα.

Η πιο σημαντική συνεργασία του ήταν με διαφορά εκείνη με τον αργεντίνο σχεδιαστή Χαουάν Γκατί, που δεν είναι υπεύθυνος μόνο για κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά αλμοδοβαρικά πόστερ αλλά για τους υπέροχους τίτλους αρχής της μεγάλης επιτυχίας του Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης.

Καλώς ήρθατε στον πολύχρωμο κόσμο ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες…

21almodovar_posters
2almodovar_posters
3almodovar_posters
4almodovar_posters
5almodovar_posters
6almodovar_posters
7almodovar_posters
8almodovar_posters
9almodovar_posters
10almodovar_posters
11almodovar_posters
12almodovar_posters
13almodovar_posters
14almodovar_posters
15almodovar_posters
16almodovar_posters
17almodovar_posters
18almodovar_posters
19almodovar_posters
20almodovar_posters

Πηγή: https://mubi.com/

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.