ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Άνετον μόλις βρήκε το νέο της σπίτι στο κέντρο της Αθήνας

Το εστιατόριο που οδηγούσε πολλούς μέχρι το Μαρούσι μετακόμισε στην καρδιά του κέντρου αλλά μένει πιστό στην εποχικότητα, στα comfort πιατά που το ανέδειξαν, στην ιδιαίτερη αισθητική του και την χαλαρότητα.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Πίσω στο 2005, στο Μαρούσι, ο χώρος μιας παλιάς συνοικιακής ταβέρνας είχε κάτι το avant garde για τον Δημήτρη Φωτόπουλο σε έναν δρόμο που κατα τ’ αλλά υπήρχε μόνο ένα περίπτερο και πολυκατοικίες, καμία πιάτσα εξόδου δεν είχε δημιουργηθεί.

Τότε ο Δημήτρης Φωτόπουλος ένιωσε ότι αυτό είναι το μέρος του, ήθελε να κάνει τους επισκέπτες του να νιώθουν ότι επισκέπτονται το σπίτι ενός ανθρώπου με άποψη για το design και έφεση στην κουζίνα παρά ότι βρίσκονται σε εστιατόριο. 

Ο τότε συνεργάτης του, Βασίλης Καλλίδης, χάραξε στη συνέχεια τη δική του πορεία ενώ ο Δημήτρης Φωτόπουλος συνέχισε ότι είχε οραματιστεί από την αρχή: ένα μέρος για comfort φαγητό με δημιουργική σκέψη και εκτέλεση, έναν χώρο ζεστό, φιλόξενο και άνετο, σαν το όνομά του.

«Αποφασίσαμε να έρθουμε στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας γιατί έχει εδώ γίνει ένα πολύ ωραίο foodie buzz, για μένα εδώ βρίσκεται η πιο ωραία γαστρονομική γειτονιά της πόλης. Έψαχνα πολύ καιρό προκειμένου να βρω τον χώρο που να θα έχει όσα ζητάω». 14 χρόνια μετά, το Άνετον άφησε τα Βόρεια Προάστια και βρήκε το νέο του σπίτι στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου, στον αριθμό , εκεί που κάποτε λειτουργούσε ένα φαρμακείο, μια ανάσα μακριά από την Πλατεία Συντάγματος, στην Πλάκα. 

Με στοιχεία από την πρώτη ζωή του εστιατορίου, με 50s πινελιές στη διακόσμηση και ένα mural- αναφορά στο έργο του Γιάννη Μόραλη, σχεδιασμένο από τον Ισπανό καλλιτέχνη που ζει μεταξύ Αθήνας και Βαρκελώνης Jose Ballerzosa, το Άνετον είναι ένας χώρος που συνδυάζει το χθες με το τώρα. 

Ίσως το γνωρίζετε ήδη το όνομα και την κουζίνα του.

Το Άνετον άνοιξε πριν από 14 χρόνια στο Μαρούσι.

Εδώ και λίγες μέρες βρήκε το νέο του σπίτι στο κέντρο της Αθήνας.

Από το έντονο στοιχείο του ξύλου στο μαγαζί μέχρι τα πιάτα που είναι σχεδόν όλα χειροποίητα και με ατέλειες, το Άνετον με τον εξωτερικό χώρο, το ωραίο μπαρ και το μικρό εσωτερικό μπαλκόνι με μόλις τρία τραπέζια αποπνέει μια οικειότητα.  

Υπεύθυνος για τις γεύσεις είναι ο Βασίλης Ζωής.  Βρέθηκε στην κουζίνα του Άνετον τα τελευταία 12 χρόνια αρχικά και από sous chef, ανέλαβε το τιμόνι της κουζίνας ενώ πλέον είναι και συνιδιοκτήτης. «Όταν πρωτανοίξαμε, η πόλη πειραματιζόταν γαστρονομικά με τη “νέα ελληνική κουζίνα”, έτσι την αποκαλούσαν τότε, αυτό που σήμερα λέμε “μοντέρνα”. Ήταν ακόμη πρωτόγνωρο το να πάρεις κλασικές ελληνικές συνταγές και να τις αποδομήσεις, να προσφέρεις ενα παστίτσιο με τραχανά και γίδινο κιμά, να κάνεις έναν μουσακά με καραβίδες. Κάποιοι κάναμε τότε αυτές τις κινήσεις κι έτσι δημιουργήθηκε μια νέα γενιά εστιατορίων και σεφ. Μέσα στην κρίση επιστρέψαμε στα βασικά, βγάλαμε τις τρούφες και τα φουά γκρα, δεν προσφέραμε ακριβά κρασιά. Τώρα πιστεύω ότι είναι η ώρα να επιστρέψουμε δυναμικά. Εκτός από το φαγητό και τη δημιουργικότητα σε αυτό, θέλουμε να υπάρχει καλό ποτό, μιας εκτενής λίστα κρασιών και άψογο pairing», εξηγεί ο Δημήτρης Φωτόπουλος κάνοντας μια αναδρομή και φτάνοντας στο σήμερα.

Τάρτα με κολοκύθα, καπνιστό μπέικον, μους από βασιλομανίταρα και τσάτνεϊ αχλάδι με κύμινο. Κάθε της επίπεδο είναι εκπληκτικό.

Η συνταγή στην κουζίνα που έκανε δημοφιλές το Άνετον παραμένει η ίδια: Τρώμε μοντέρνα ελληνική κουζίνα, η εμπειρία είναι comfort fine dining, τα προϊόντα ελληνικά και αυστηρά εποχικά. Πιστό στη φιλοσοφία του, το εστιατόριο ανανεώνει το μενού του κάθε 40 μέρες περίπου. «Απλά ακούμε τη φύση που μας καθοδηγεί στο πώς να φάμε νόστιμα, μας φαίνεται απόλυτα λογικό». 

Έτσι, τον Χειμώνα θα βλέπουμε στα πιάτα σκούρες σάλτσες, σμέουρα και κάστανα, επιρροή από βορειοευρωπαϊκές κουζίνες, μπορεί να βρούμε ελάφι και φασιανό, ρίζες και μανιτάρια. Όσο μπαίνει η Άνοιξη, το τραπέζι θα πρασινίζει, θα έχει περισσότερα λουλούδια και φύτρες, επιρροές από Ασία και Ιαπωνία. Το Καλοκαίρι φυσικά είναι η πιο χρωματιστή εποχή του Άνετον και το μενού ανάλαφρο και μεσογειακό. 

Στα κρασιά, συναντάμε ετικέτες από Έλληνες παραγωγούς αλλά και ποικιλίες από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Αμερική και Αυστραλία, Ουγγαρία.

Τη λίστα έχει επιμεληθεί η head sommelier, Μαρία Νίκα. 

Είσαστε από εκείνους που ρώτησαν αν θα σερβίρονται και στο νέο μαγαζί αυτές οι πατάτες;

Δίνοντας ισάξια βάση στο ψάρι και το κρέας, το Άνετον έχει μεσημεριανούς και βραδινούς γευστικούς ρυθμούς. Νωρίς (την ώρα που το επισκεφτήκαμε), αυτή την περίοδο σερβίρονται ορεκτικά όπως το καρπάτσιο από ψάρι ημέρας με εσπεριδοειδή, φινόκιο και πράσινες ελιές, ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο με ελιές, καπνιστή ντομάτα και ρίγανη, τάρτα με κολοκύθα, καπνιστό μπέικον, μους από βασιλομανίταρα και τσάτνεϊ αχλάδι με κύμινο.

Να και μια πολύ ωραία πανσέτα γουρουνόπουλου με σκορδάτο πουρέ πατάτας και σάλτσα ρακή-σταφίδες.

Στα κυρίως συναντάμε πιάτα όπως το ψητό φιλέτο μυλοκόπι σε μαντέμι, με κρέμα σελινόριζας και πικάντικη πλιγουροσαλάτα με αβοκάντο, σκορπίνα και όστρακα ποσέ σε λεμονάτη κακαβι, πένες με μανιτάρια shiitake, σπανάκι, κρέμα κολοκύθας και παλαιωμένη γραβιέρα, αρνίσιο μπιφτέκι με χόρτα εποχής και αυγολέμονο, πανσέτα γουρουνόπουλου με σκορδάτο πουρέ πατάτας και σάλτσα ρακή-σταφίδες. Επίσης, πάντα υπάρχει μια σούπα ημέρας, για παράδειγμα, ένας ξινόχοντρος τραχανάς με μια μους από κατίκι.

Από το ψωμί και τα ζυμαρικά, μέχρι το παντεσπάνι και τις μαρέγκες όλα φτιάχνονται στην κουζίνα του νέου Άνετον. Δύο πιάτα δεν αφαιρέθηκαν από την πρώτη ζωή του και θα παραμείνουν μάλλον για πάντα. Το ένα είναι το άκρως comfort βουνό από πολύ λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες με τριμμένη φέτα και αυγά ελευθέρας βοσκής (ή και όχι, εσείς επιλέγετε).

Το Άνετον είναι χαλαρό όπως υπονοεί το όνομά του.

Έχει λεπτομέρειες που αξίζει να παρατηρήσετε.

Σας περιμένει στη νέα του διεύθυνση, στον δρόμο της Ναυάχρου Νικοδήμου, μια ανάσα από την Πλατεία Συντάγματος, στην Πλάκα.

Το άλλο είναι η γκανάς πικρής σοκολάτας με καραμέλα γάλακτος, φιστικοβούτυρο και σοκολατένιο χωμα ένας συνδυασμός αλμυρού, γλυκού, τραγανών και απαλών υφών που κερδίζει ουρανίσκους . «Με το που ανοίξαμε, μας έπαιρναν τηλέφωνο για να μας ρωτήσουν αν έχουμε ακόμα αυτά τα δύο πιάτα, και να θέλαμε δεν μπορούμε να τα βγάλουμε!». 

Τιμή: 30-40 ευρώ το άτομο. 

Άνετον, Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Αθήνα. Τηλ: 2108066700
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.