Äçìïðñáóßá ôùí ôçëåïðôéêþí áäåéþí óôçí

Τηλεοπτικές άδειες, τσεκ. Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού, Μαρινάκης οι εκλεκτοί. Έξω τα ντιβανοκρέβατα από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ρελάνς Νίκου Παππά. Τι ξέρουμε για τους τέσσερις νέους και παλαιούς καναλάρχες; Εδώ μαζέψαμε τις βασικές πληροφορίες, λίγο πριν κληθείτε να ξαναπρογραμματίσετε τα τηλεκοντρόλ σας με τα νέα κανάλια:

Γιάννης Αλαφούζος

FOSPHOTOS

Γιος του επιχειρηματία και εκδότη, Αριστείδη Αλαφούζου. Είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, που περιλαμβάνει τον ομώνυμο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς και τους ραδιοδωνικούς σταθμούς Μελωδία 99,2 και Σπορ FM 94,6. Η οικογένεια Αλαφούζου έχει έξι ναυτιλιακές εταιρείες, όπως και την κατασκευαστική εταιρεία «ΕΡΓΑΣ»Τον Μάιο του 2012 ιδρύει την Παναθηναϊκή Συμμαχία, η οποία αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τον Σεπτέμβριο του 2012 αναλαμβάνει πρόεδρος ομάδας.

Το καλοκαίρι του 2016, ο Γιάννης Αλαφούζος δηλώνει ότι ο ΣΚΑΪ «έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο και ανάλογο μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζοντας την παραδοσιακά φιλικά προσκείμενη στάση του ομίλου προς τη δεξιά. Όμως οι σχέσεις του με τον κεντροδεξιό πολιτικό χώρο δοκιμάζονται την περίοδο 1991-1993, όταν και η οικογένεια Αλαφούζου έρχεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον Φεβρουάριο του 1992 ασκείται ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Γιάννη Αλαφούζου και πατέρα του, Αριστείδη, για λαθρεμπόριο πετρελαίου, με βάση σχετικό πόρισμα της Διεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος. Ο κ. Αλαφούζος αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει το πόρισμα ως «κατασκευασμένο». Τα ΜΜΕ της οικογένειας Αλαφούζου υιοθετούν έντονα αντιπολιτευτική στάση κατά της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζοντας «βελούδινα» το ΠΑΣΟΚ. Μετά την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία με τις εκλογές του 1993, ο Γιώργος Κατσιφάρας, Υπουργός Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά του Γιάννη Αλαφούζου «στημένη ιστορία του Μητσοτάκη».

Τι παίζει με τη δικαιοσύνη

Το Φεβρουάριο του 2001 ο Γιάννης Αλαφούζος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή για δύο υποθέσεις που αφορούσαν χρέη προς το ελληνικό δημόσιο, τα οποία έφταναν τα 2,465 δισεκατομμύρια δραχμές. Το Σεπτέμβριο του 2003, ο κ. Αλαφούζος και η εφημερίδα «Καθημερινή» καταδικάζονται για δημοσιεύματα κατά του Σωκράτη Κόκκαλη. Το δικαστήριο κρίνει ότι 154 δημοσιεύματα της Καθημερινής την περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2001 είναι ψευδή και συκοφαντικά και ο κ. Αλαφούζος υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό των 315.000 ευρώ, ενώ η εφημερίδα υποχρεούται να δημοσιεύσει την καταδικαστική απόφαση. Πρόσφατα, το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) δέσμευσε την κινητή και ακίνητη περιουσία του Γιάννη Αλαφούζου, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχει δηλώσει στην εφορία περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012.

Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιος του εργολάβου και επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Το όνομα Βλαδίμηρος λέγεται ότι του δόθηκε προς τιμήν του Λένιν, λόγω και των πολιτικών πεποιθήσεων του πατέρα του. Σπουδάζει σκηνοθεσία στο Λος Άντζελες. Είναι κουμπάρος με τον νυν υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ενώ ο πατέρας του Χρήστος έχει τριπλή κουμπαριά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Ο Ιωάννης Καλογρίτσας έχει εκφράσει τη διάθεσή του να μπει για τα καλά στα ΜΜΕ, πράγμα που κατάφερε με την απόκτηση μία εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Η οικογένεια πάντως δεν φαίνεται να αρκείται σε αυτό, καθώς φέρεται να έχει σχεδιάσει την έκδοση και μίας εφημερίδας που θα πρόσκεται στην Κεντροαριστερά, αφού, όπως έχει πει ο υιος Καλογρίτσας, υπάρχει τεράστιο κενό στον εν λόγω πολιτικό χώρο. Ο κ. Καλογρίτσας διαθέτει ακόμη την εταιρεία Pileus Holdings, με αντικείμενο δραστηριότητας ακίνητα και μίντια, καθώς και την Pileus ΙΤ, που ασχολείται με την πληροφορική.

Εκτός από τις σωστές κουμπαριές —παρεμπιπτόντως, ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν κουμπάρος και του Χαρίλαου Φλωράκη— η οικογένεια διαθέτει πολύ καλές διασυνδέσεις με πολιτικούς κύκλους και συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου. Η κουμπαριά μάλιστα με τον κ. Σπίρτζη έχει ήδη θετικά αποτελέσματα, αφού η κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας «Τοξότης ΑΕ» έχει πάρει τον τελευταίο καιρό αρκετά έργα στον τομέα της κατασκευής δρόμων σε εργοτάξια της Πελοποννήσου. Γενικά, η «Τοξότης» έχει αναλάβει πολλές φορές δημόσια έργα, όπως επεκτάσεις της Αττικό Μετρό, το εθνικό δίκτυο Σάμου και το παραλιακό οδικό δίκτυο του Πειραιά.

Πίσω από τον τον γιο Ιωάννη Καλογρίτσα βρίσκεται ο πατέρας Χρήστος. Ο τελευταίος σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στην Ιταλία και εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τη δεκαετία του ’70, όταν και διευθύνει την πρώτη του τεχνική εταιρεία. Συνδέεται με τον Χαρίλαο Φλωράκη και το 1986 εκδίδει την εφημερίδα «Πρώτη», την οποία χρησιμοποιούσε μερίδα του ΚΚΕ κατά της συγκρότησης του Συνασπισμού. Η εφημερίδα κλείνει τον Σεπτέμβριο του 1990, αφού στήριξε για ένα χρόνο τη συγκυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κόντρα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μίμη Ανδρουλάκη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αργότερα ιδρύει τον εκδοτικό οίκο «Ηλέκτρα» και δημιουργεί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο —πάλαι ποτέ γραμματέα της ΚΝΕ και πλέον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη— την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO. Ακόμη, συνεργάζεται με την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», συμφερόντων Γιώργου Μπόμπολα. Είναι η εποχή που ο Χρήστος Καλογρίτσας βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη συγχώνευση, η «Τοξότης ΑΕ» τέθηκε επικεφαλής ενός νέου σχήματος κατασκευαστικών εταιρειών. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης, η κατασκευαστική εταιρεία του Καλογρίτσα εξαγόρασε την «Μέδουσα», όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ. Η τελευταία ανήκε στον Παύλο Τσίπρα, πατέρα του Αλέξη Τσίπρα

Τι παίζει με τη δικαιοσύνη

Ο καρδιτσιώτης επιχειρηματίας είχε προβλήματα με την εφορία και συγκεκριμένα το ΚΕΦΟΜΕΠ, καθώς φέρεται να πούλησε στον εαυτό του την «Τοξότης ΑΕ» έναντι 20 εκατ. ευρώ. Ακόμη, ελέγχθηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ για διακίνηση μαύρου χρήματος και πλήρωσε το πρόστιμο, χωρίς ποτέ η υπόθεση να φτάσει στα διοικητικά δικαστήρια.

Θεόδωρος Κυριακού

ea206fc88b13936d76fd205ecd102f2e

Γιος του εφοπλιστή Μίνωα Κυριακού, ιδρυτή του ΑΝΤ1, ενός από τους πρώτους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα που πλέον δραστηριοποιείται σε 14 χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ασία και Αφρική. Έχοντας διατελέσει για πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος του ANT1, ο Θεόδωρος Κυριακού παίρνει τα ηνία του καναλιού από τον πατέρα του. Ο τηλεοπτικός όμιλος που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό (ΑΝΤ1 και ΜακεδονίαTV) έχει τηλεοπτικά κανάλια σε Σερβία, Κύπρο, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία, στα οποία εργάζονται περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι.

Διαθέτει δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς, (Easy 97.2 και Ρυθμός 94.9), μία δισκογραφική εταιρεία (Heaven), μία εκδοτική εταιρεία (Δάφνη Επικοινωνίες), μία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου (BrandsGalaxy), μία εταιρεία παραγωγής (ANTS Productions), διαδικτυακά κανάλια (Netwix και Vice), εταιρεία ηχοπληροφόρησης (Audiotex), καθώς επίσης και τη σχολή ANT1 Media Lab.

Τι παίζει με τη δικαιοσύνη

Η οικονομική κρίση προκάλεσε τη διόγκωση των χρεών του ομίλου, με αποτέλεσμα οι μακροπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις να ανέρχονται πλέον στα 159,7 εκατομμύρια ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες στα 42 εκατ. ευρώ. Στην αναδιάρθρωση των δανείων από την Εθνική, η αποπληρωμή των 150 εκατ. σχεδιάστηκε να ξεκινήσει έπειτα από πέντε χρόνια, ενώ ως εγγύηση των δανείων όπως και στην περίπτωση του Mega— δόθηκε εγγύηση η ταινιοθήκη του σταθμού με εκτιμώμενη αξία τα 215 εκατ. ευρώ, κάτι που πολλοί θεωρούν άλλη μία εύκολη δανειοδότηση προς τηλεοπτικό σταθμό.

Βαγγέλης Μαρινάκης

FOSPHOTOS

FOSPHOTOS

Γιος του εφοπλιστή, πολιτικού και χρηματοδότη του Ολυμπιακού, Μιλτιάδη Μαρινάκη. Μεγαλώνει στον Πειραιά και σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων στο Λονδίνο. Το 2010 αναλαμβάνει τα ηνία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Είναι πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Maritime & Trading Corp. Εκτός από τη ναυτιλία, έχει σημαντική επενδυτική παρουσία στους κλάδους της ενέργειας και του real estate. Η βρετανική έκδοση Lloyd’s List «Power 100» σχετικά με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας— τον κατατάσσει το 2015 στην 65η θέση. Στα ετήσια βρετανικά ναυτιλιακά βραβεία Lloyd’s List Greek Shipping Awards τα 2010 και 2014, ο Βαγγέλης Μαρινάκης βραβεύεται ως «Greek Shipping Newsmaker of the Year», ενώ το 2009 η εταιρεία του Capital Ship Management Corp επιλέγεται ως «Tanker Company of the Year». Το 2014 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά με τον τον Γιάννη Μώραλη.

Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού μπαίνει για πρώτη φορά στον χώρο των μίντια με την απόκτηση του 20% των μετοχών του ΣΚΑΪ. Αργότερα ωστόσο οι σχέσεις του με το Γιάννη Αλαφούζο μπαίνουν στον «πάγο» και ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποχωρεί από το κανάλι. Στην εξεταστική επιτροπή για την δανειοδότηση των ΜΜΕ, ο κ. Αλαφούζος είπε ότι αν γνώριζε καλύτερα τον κ. Μαρινάκη, δεν θα τον έκανε συναίτερό του. Ο κ. Μαρινάκης έχει σήμερα καλές σχέσεις με τον Γιάννη Κουρτάκη, εκδότη των Παραπολιτικών, τα οποία και στηρίζει οικονομικά.

Τι παίζει με τη δικαιοσύνη

Ο κ. Μαρινάκης αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο (μεταξύ αυτών η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και η απάτη κατ’ εξακολούθηση) και του έχει απαγορευτεί η ενασχόληση με αυτό, ενώ βρίσκεται υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Πρόσφατα δημοσιεύματα τον ήθελαν να σχετίζεται με ακάλυπτο δάνειο ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.