Μια καθημερινή νωρίς το πρωί, μερικά από τα 70 παιδιά της σχολής Lifting Dreams Soweto προπονούνται στην άρση βαρών. Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική, 19 Μαΐου 2021. EPA / Kim Ludbrook

Το Σοβέτο, είναι ένα ιστορικά σημαντικό μέρος στη Νότια Αφρική. Εκεί δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα γκέτο του μαύρου πληθυσμού του Γιοχάνεσμπουργκ, κατά τα σκοτεινά χρόνια του Απαρτχάιντ. Εκεί βρίσκονται τα σπίτια των Νέλσον Μαντέλα και Ντέσμοντ Τούτου και εκεί δημιουργήθηκε η πιο μεγάλη και με διάρκεια εστία αντίστασης ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς των λευκών της χώρας, ένα από τα πιο σκληρά και καταπιεστικά καθεστώτα παγκοσμίως. Από το Σοβέτο ξεκίνησε το κίνημα των μαύρων κατά του ρατσισμού, της αθλιότητας και της φτώχειας με συνέπεια σήμερα να έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ελευθερίας. Η αιματηρή εξέγερση των μαύρων κατοίκων του Σοβέτο το 1976, δημιούργησε τις πρώτες διεθνείς σοβαρές αντιδράσεις απέναντι στους ρατσιστές κυβερνώντες της Νοτίου Αφρικής. Ο Δυτικός κόσμος δεν μπορούσε πια να κάνει ότι δεν βλέπει. Η εξέγερση στο Σοβέτο έχει μείνει στην ιστορία ως μια μεγάλη στιγμή στην διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Σήμερα, το ρατσιστικό καθεστώς αποτελεί παρελθόν στη χώρα, αλλά οι τοπικές κοινότητες του Σοβέτο αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, τις συμμορίες, την βία και το έγκλημα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Μπορεί το Απαρτχάιντ να έφυγε, αλλά η φτώχεια δεν ξεριζώθηκε. Οι κοινωνικές διακρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και τα σκοτάδια τους σκεπάζουν τις ζωές των κατοίκων. Μέσα σε αυτό το προβληματικό τοπίο όμως, γεννιούνται  κάποιοι καταπληκτικοί και ταλαντούχοι άνθρωποι που φιλοδοξούν κάθε μέρα να κάνουν τη διαφορά.

Ένα τέτοιο άτομο είναι ο Khati Mabuya, πρωταθλητής άρσης βαρών της Νοτίου Αφρικής στην κατηγορία των 81Kg. Εναν χρόνο πριν, είχε ξεκινήσει να εκπαιδεύει στην αυλή του σπιτιού του παιδιά και νέους της γειτονιάς, στο σήκωμα βαρών. Η αυλή του δεν ήταν παρά μια κακοτράχαλη τσιμεντένια επιφάνεια, όπου μικρά παιδιά στήνονταν στην σειρά ανυπομονώντας να σηκώσουν κάποια παλιά σκουριασμένα βάρη, που είχε καταφέρει ο Khati να βρει. Το σχέδιό του, όταν άρχισε αυτές τις προπονήσεις άρσης βαρών, ήταν βασικά να κρατάει απασχολημένα τα παιδιά τα απογεύματα, μακριά από τους κακόφημους δρόμους και τις συμμορίες που τα εκμεταλλεύονταν. Σ’ εκείνη την αυλή έκαναν τις σχολικές εργασίες τους ενώ παράλληλα προπονούνταν στα βάρη, έτσι ώστε να έχουν κουραστεί μέχρι το τέλος της ημέρας και να πάνε κατευθείαν στο κρεβάτι.

Η μικρή άτυπη σχολή που έστεισε ο Khati Mabuya, συγκίνησε τον επίσης αρσιβαρίστα πρωταθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, Βρετανό Sonny Webster και αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί του στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ακαδημίας του σπορ της άρσης βαρών για παιδιά και νέους. Επικοινώνησε μαζί του και λίγο μετά γεννήθηκε το σχολείο Lifting Dreams Soweto.

Το Lifting Dreams στοχεύει στην οικοδόμηση μιας υγιούς κοινότητας, με τα παιδιά της κοινότητας να συμμετέχουν σε μια ποικιλία αθλητικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. Σκοπός της σχολής δεν είναι μόνο η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας στους νέους, αλλά μέσα από αυτό να τους μεταδώσει την διάθεση να ονειρεύονται ένα μέλλον καλύτερο, πιο ασφαλές και με ευμάρεια. Τα βάρη δεν είναι λίγα, η πρόκληση για ένα μικρό παιδί να τα σηκώσει ζυγίζει όσο ένα όνειρο.