Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPHERA NETWORK

O Αγησίλαος και η Αναστασία υπερασπίζονται το περιβάλλον με προσωπικό τίμημα – ακόμη και φυλάκιση

Αγωνίζονται και οι δύο κατά της περιβαλλοντικής κατάρρευσης. Ο Αγησίλαος περνάει δικαστήριο εξαιτίας των κλιματικών δράσεων στη Γερμανία με τους Scientist Rebellion, ενώ η Αναστασία στην Αθήνα ενημερώνει και εκπαιδεύει για την κλιματική δικαιοσύνη.
Βίντεο: Γεράσιμος Δομένικος

https://www.youtube.com/watch?v=8lWKqagggjI&ab_channel=Popaganda

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Αγησίλαος Κουλούρης συμμετείχε σε μη βίαιες δράσεις στο Μόναχο, ως μέρος της κολεκτίβας Scientist Rebellion, που σκοπό είχαν να μας αφυπνίσουν σε σχέση με την κλιματική κρίση. Αντ’ αυτού, τους συνέλαβαν και πήγαν στη φυλακή για μία εβδομάδα, καθώς η γερμανική αστυνομία ήθελε να τους αποτρέψει από το να κάνουν άλλες δράσεις. 

Ήδη είχαν πραγματοποιήσει εννιά κλιματικές δράσεις σε τρεις πόλεις, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 έγινε η εκδίκαση της υπόθεσης στη Γερμανία και ο Αγησίλαος καταδικάστηκε σε 90 μέρες φυλάκισης. Του δίνεται όμως η επιλογή να πληρώσει 900 ευρώ τώρα, ενώ αρχικά ήταν 240 μέρες φυλάκιση ή 7.200 ευρώ. Διαφορετικά, θα προχωρήσει σε έφεση και θα πάει σε δεύτερο δικαστήριο. 

Η ποινικοποίηση των κλιματικών ακτιβιστών είναι πραγματικότητα. Το Scientist Rebellion συμμετέχει σε τολμηρές δράσεις πολιτικής ανυπακοής σε όλο τον κόσμο, συγκεκριμένα σε 36 χώρες μέχρι στιγμής, για να διεκδικήσει κλιματική δικαιοσύνη. Περισσότερα από 50 μέλη του Scientist Rebellion έχουν ήδη δικαστεί ή περιμένουν την ημερομηνία του δικαστηρίου τους. 

Μπορείτε να στηρίξετε τους ακτιβιστές εδώ

Ο Αγησίλαος δηλώνει από το Μόναχο: «Παρόλο που δεν αποδείχθηκε ότι οι τρεις ακτιβιστές προκάλεσαν οι ίδιοι οποιαδήποτε ζημιά, κατηγορήθηκαν, ενώ δεν προκλήθηκε καμία μεγάλη ζημιά. Καταδικάστηκαν, επίσης, επειδή οι πράξεις τους έγιναν σε ιδιωτική ιδιοκτησία. Πιστεύουμε ότι μη βίαιες ενέργειες όπως αυτές, είναι δικαιολογημένες, αναλογικές και απαραίτητες για να αλλάξουν τα πράγματα».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scientist Rebellion Greece (@sr.greece)

Παράλληλα, η Αναστασία Σκόπα είναι το άτομο πίσω από τον εκπαιδευτικό λογαριασμό “Act Low Waste”

«Νιώθεις ότι είναι κάτι που δεν μπορείς να πολεμήσεις, γιατί δεν μπορείς να δώσεις αυτήν τη μάχη μόνος», λέει η νεαρή αγωνίστρια για το περιβάλλον. «Ούτε η κυβέρνησή σου κάνει κάτι για αυτό, επομένως αυτό ολοένα και μεγαλώνει μέσα μου», αναφέρει η Αναστασία σχετικά με το κλιματικό άγχος. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας, το κλιματικό άγχος είναι «ο χρόνιος φόβος του περιβαλλοντικού κατακλυσμού που προέρχεται από την παρατήρηση του φαινομενικά αμετάκλητου αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής και της σχετικής ανησυχίας για το μέλλον του ατόμου και των επόμενων γενεών». Με απλά λόγια, το κλιματικό άγχος συνιστά μια χρόνια και συνήθως αυξανόμενη ανησυχία των ανθρώπων για τις οικολογικές καταστροφές και τις απειλές του φυσικού περιβάλλοντος και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anastasia 🌾 (@act.low.waste)

Ο Αγησίλαος Κουλούρης το 2018, λίγο πριν τελειώσει τις σπουδές του, επηρεάστηκε πολύ από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και στην Κινέτα και σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική καταστροφή, αποφάσισε να κινητοποιηθεί πολύ δυναμικά. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τονίζει ο ίδιος. «Πρέπει να δράσουμε έτσι κι αλλιώς». 

Και οι δύο αγωνιστές για το περιβάλλον συζητούν για τιςι κλιματικές ανισότητες που αποτελούν μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Ξέρουμε ότι το φτωχότερο μισό του πλανήτη παράγει το 7% των παγκόσμιων ρύπων», όπως επισημαίνει ο Αγησίλαος, υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι μόλις 100 εταιρείες αποτελούν το 70% της μόλυνσης του περιβάλλοντος. «Οπότε το ζήτημα δεν είμαι εγώ κι εσύ». 

Η Αναστασία τονίζει βέβαια ότι η ενασχόληση με το περιβάλλον δεν έχει να κάνει μόνο με τα πλαστικά σκουπίδια στην θάλασσα, αλλά το οικολογικό ζήτημα εκτείνεται μέχρι την οικοκτονία και τον οικοφασισμό. 

Με αυτήν την διαθεματική ματιά, τα δύο νεαρά άτομα μίλησαν στο φακό της Popaganda για τη σχέση τους με το περιβάλλον.

Το βίντεο έγινε σε συνεργασία με το Sphera Network.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.