Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Στην Ιαπωνία, η Ημέρα της Ενηλικίωσης έφτασε και είναι πολύχρωμη

Στην Ιαπωνία, η Ημέρα Ενηλικίωσης (Seiji no Hi) είναι μια εθνική εορτή που πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο για να εορταστεί το πέρασμα των νέων στην ενήλικη ζωή. Κάτι έχει αλλάξει όμως φέτος.
Φωτογραφίες: EPA/FRANCK ROBICHON
Ιαπωνία

Νεαρές Γιαπωνέζες φορώντας κιμονό και νεαροί Ιάπωνες με κοστούμια την Ημέρα ενηλικίωσης στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, Ιαπωνία, 09 Ιανουαρίου 2023.

Πολλοί πολιτισμοί γιορτάζουν με ξεχωριστό τρόπο το πέρασμα των νέων παιδιών τους στην ενηλικίωση. Στην Ιαπωνία, υπάρχει η εορταστική Ημέρα ενηλικίωσης (Seiji no Hi). Είναι μια αργία για όλα τα νεαρά άτομα που θα περάσουν το όριο της ενήλικης ζωής, γεννημένοι μεταξύ 2 Απριλίου του προηγούμενου έτους και 1 Απριλίου του τρέχοντος έτους. 

Η παράδοση της τελετής της Ημέρας της Ενηλικίωσης (γνωστή ως genpuku) κρατάει ήδη από την περίοδο Νάρα (710-794 μ.Χ.). Από τότε όμως μέχρι και σήμερα, η τελετή έχει αλλάξει αρκετά.

Παρ’ όλα αυτά, μερικά πράγματα παραμένουν τα ίδια. Όπως ο καλλωπισμός των νεαρών γυναικών πριν από την συγκεκριμένη ημέρα, που μπορεί να θεωρηθεί μια τελετή από μόνος του και μάλιστα που κοστίζει ακριβά. Οι κοπέλες φορούν ένα πλούσιο, πολύχρωμο, συνήθως νοικιασμένο, furisode – κιμονό με μακριά μανίκια που φοριέται μόνο από ανύπαντρες κοπέλες. Στη συνέχεια, οδεύουν όλες προς τα διάφορα σαλόνια ομορφιάς για να χτενίσουν τα μαλλιά τους με περίπλοκα χτενίσματα, που περιλαμβάνουν συνήθως λεπτεπίλεπτα διακοσμητικά χειροτεχνήματα, και για να μακιγιαριστούν.

Οι νεαροί άντρες αντιθέτως, μάλλον τη γλιτώνουν φθηνά. Ξεθωριάζουν -στην κυριολεξία- μπροστά στην γοητεία των γυναικών, φορώντας ένα σκέτο μαύρο κιμονό με το παραδοσιακό hakama (παντελόνι με πιέτες) ή ακόμα πιο απλά, τις περισσότερες φορές, ένα μαύρο κοστούμι και γραβάτα.

Ιαπωνία

Νεαρές γυναίκες με παραδοσιακά κιμονό γιορτάζουν την Ημέρα Ενηλικίωσης στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, Ιαπωνία, 09 Ιανουαρίου 2023.

Νεαρές Γιαπωνέζες με κιμονό περιμένουν έξω από τον χώρο της τελετής. Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, Ιαπωνία, 09 Ιανουαρίου 2023.

Νεαρές Γιαπωνέζες ντυμένες με κιμονό και φορώντας προστατευτικές μάσκες προσώπου, διασχίζουν έναν δρόμο κοντά στο χώρο όπου διεξάγεται η τελετή για την Ημέρα της Ενηλικίωσης στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, Ιαπωνία, 09 Ιανουαρίου 2023.

Κάτι έχει αλλάξει φέτος ελαφρώς. Γιατί από την 1η Απριλίου του 2022, η ηλικία της ενηλικίωσης στην Ιαπωνία άλλαξε για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από εκατόν σαράντα χρόνια, και από 20 χρονών οι νέοι και οι νέες της Ιαπωνίας θα ενηλικιώνονται στα 18. Ωστόσο, σε οποιονδήποτε κάτω των 20 ετών θα εξακολουθεί να απαγορεύεται η είσοδος σε μπαρ, η αγορά τσιγάρων, ποτών και τα τυχερά παιχνίδια.

Η διάκριση είναι ότι οι 18χρονοι θα μπορούν πλέον να κάνουν τα εξής (και περισσότερα), χωρίς την άδεια των γονιών τους:  Να πάρουν δάνειο – να κάνουν αίτηση για πιστωτική κάρτα – να νοικιάσουν διαμέρισμα – να αλλάξουν το επίσημο φύλο τους – να ξεκινήσουν μια αστική δίκη – να παντρευτούν – να τους χορηγηθεί διαβατήριο με ισχύ δέκα χρόνων.

Νεαρές Γιαπωνέζες ντυμένες με το παραδοσιακό κιμονό εισέρχονται στο χώρο της επίσημης τελετής, στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, Ιαπωνία, 09 Ιανουαρίου 2023.

Πλήθος νέαρών κοριτσιών και αγοριών με κιμονό και κοστούμια παρευρίσκονται στην τελετή τους για την Ημέρα ενηλικίωσης στο Yokohama Arena, στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, Ιαπωνία, 09 Ιανουαρίου 2023.

Ένας νεαρός άνδρας με κιμονό παρευρίσκεται στην τελετή της Ημέρας Ενηλικίωσης, στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, Ιαπωνία, 09 Ιανουαρίου 2023.

Την εκλεκτή μέρα, οι νέοι και οι νέες της Ιαπωνίας ξεχύνονται στους δρόμους σε παρέες  και κατευθύνονται σε μεγάλες αίθουσες ή θέατρα, για την διεξαγωγή των τελετουργικών. Σε αυτά περιλαμβάνονται ομιλίες, διακηρύξεις στόχων και επιδιώξεων στην ενήλικη ζωή τους και —το πιο αναμενόμενο από όλα— πολλά δώρα.

Το τι κάνουν μετά τις επίσημες τελετές κι αφού έχουν παραλάβει το επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί το πέρασμά τους στην ενηλικίωση, είναι στη διακριτική ευχέρεια των νέων ενηλίκων, οι οποίοι μπορεί ή όχι να πειραματιστούν με τις ευθύνες, τα όρια και τα προνόμια που μόλις απόκτησαν.

Δύο νεαρές Γιαπωνέζες ντυμένες με κιμονό και φορώντας προστατευτικές μάσκες, σε δρόμο στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, Ιαπωνία, 09 Ιανουαρίου 2023.

Νεαρές Γιαπωνέζες ντυμένες με κιμονό διασχίζουν έναν δρόμο την Ημέρα ενηλικίωσης στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, Ιαπωνία, 09 Ιανουαρίου 2023.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.