ΣΚΑΝΕΡ

150 Χρόνια Από Τη Γέννηση Του Μαχάτμα Γκάντι [Εικόνες]

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869, αλλά έμεινε γνωστός ως Μαχάτμα, που στα σανσκριτικά σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή».
Φωτογραφίες: EPA

Η φετινή χρονιά, για την Ινδία, αλλά και για όλο τον κόσμο που επιθυμεί να έχει μια ζωή ειρηνική και δίκαιη, σηματοδοτεί την επέτειο των 150 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Ινδού ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι. Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869 σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Ινδίας και δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.

Ο Γκάντι έμεινε γνωστός ως Μαχάτμα, που στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή. Η επιρροή που είχε, με την πολιτική και πνευματική στάση του στα δύσκολα προβλήματα της χώρας του, πυροδότησε τρεις από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ου αιώνα: την επανάσταση κατά της αποικιοκρατίας, των φυλετικών διακρίσεων και της βίας.

Υπήρξε ο πρώτος κήρυκας της μη βίας στον 20ό αιώνα και ο άνθρωπος, που με τις δράσεις του και τα λόγια του, συνέβαλε καταλυτικά στην απελευθέρωση της Ινδίας από τους Βρετανούς κατακτητές.

Η αποχώρηση των Βρετανών από την Ινδία αποτέλεσε και την απαρχή για την κατάρρευση της αποικιοκρατίας σε όλον τον πλανήτη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που επηρεάστηκαν από τη δράση του αξίζει να αναφέρουμε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις ΗΠΑ και τον Νέλσον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική. Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγονται ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, ο οποίος έβλεπε στην πολιτική της μη βίας τού Γκάντι το πιθανό αντίδοτο στη μαζική βία που εξαπολύθηκε με τη διάσπαση του ατόμου, και o σουηδός νομπελίστας οικονομολόγος Γκούναρ Μίρνταλ, που χαρακτηρίζει τον Γκάντι «φωτισμένο φιλελεύθερο σε όλα σχεδόν τα πεδία».

 

 

Ινδός νεαρός επισκέπτης στο μουσείο Mani Bhavan στη Βομβάη, Ινδία.

Ινδός άνδρας ντυμένος ως Μαχάτμα Γκάντι, ποζάρει με μουσουλμάνες φοιτήτριες στο μουσείο Mani Bhavan στη Βομβάη, Ινδία.

Ινδές γυναίκες προσφέρουν λουλούδια αφιέρωμα σε άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι. Καλκούτα, Ινδία.

Ινδές περιμένουν την σειρά τους για να προσκυνήσουν στο μνημείο του Γκάντι. Νέο Δελχί, Ινδία.

Ο Ινδός Πρόεδρος Ram Nath Kovind αποτείει φόρο τιμής στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι, στο Νέο Δελχί, Ινδία.

Η Πρόεδρος του κόμματος των Προοδευτικών UPA Σόνια Γκάντι, φθάνει για να υποβάλλει τα σέβη της στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι, στο Νέο Δελχί, Ινδία.

Ινδές μαθήτριες ρίχνουν λουλούδια πάνω σε άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι, στη Μπανγκαλόρ, Ινδία.

Ινδές μαθήτριες στέκονται μπροστά από το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι κατά τη γιορτή στη Μπανγκαλόρ, Ινδία.

Ένας άντρας τραβαέι σέλφι με ένα πορτρέτο του Μαχάτμα Γκάντι στο μουσείο Μάνι Μπάβαν στην Βομβάη, Ινδία.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.