Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φλέγεται η χώρα (και) από τον αποπνικτικό ρατσισμό

Οι πυρκαγιές έχουν φανερώσει έναν εθνικιστικό κορμό αντιδράσεων, που δομείται με λόγο και αποτρόπαιες πράξεις μίσους για το συνάνθρωπο, σε ένα κοινωνικοπολιτικό σκηνικό που καλλιεργήθηκε εσκεμμένα έτσι ώστε αυτές οι φωνές να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
Φωτογραφίες: SOOC

Καπνός πάνω από την Αθήνα από την φωτιά στη Φυλή, στις 22 Αυγούστου, 2023

 Η χώρα καίγεται πάλι. Η Ακρόπολη είναι τυλιγμένη σε σύννεφα μαύρου καπνού και πίσω από τον Παρθενώνα ξεπηδούν κόκκινες οι φλόγες από τους πρόποδες της Πάρνηθας, οι οποίες τώρα έχουν τυλίξει τον Εθνικό Δρυμό. Ο καπνός από τις δεκάδες δασικές φωτιές που μαίνονται στη χώρα και καταστρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κατοικημένων περιοχών, έφτασε να σκεπάσει τη Μάλτα και τη Σικελία. Η ανικανότητα της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε καταστροφή και να προστατεύσει τους πολίτες, τα ζώα και τη φύση έχει καταστεί μια μουδιασμένη κανονικότητα.

Πέρα από την ανείπωτη, ατέλειωτη καταστροφή που προκαλεί την αίσθηση της απελπισίας σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, με χαρακτηριστικά σχόλια όπως «Το 112 θα μπορούσε να λέει απλά: Εκκενώστε τη χώρα!», έχει δημιουργηθεί χώρος για την έκφραση όχι μόνο λόγου μίσους, αλλά και πράξεων μίσους και ρατσιστικής βίας.

Πυρκαγιά προσεγγίζει το χωριό Άβαντας βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, 21 Αυγούστου 2023.

26 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Ήταν μετανάστες. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί πέρασμα για μετανάστες και ως εκ τούτου υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών εκεί μπορεί να αυξηθεί. Την ίδια στιγμή, στον Έβρο σημειώθηκε το πιο ακραίο περιστατικό ρατσιστικής βίας. Ο Απόστολος Τότα κλείδωσε 13 μετανάστες μέσα σε ένα τρέιλερ και τους αποκαλούσε «κομμάτια», με απειλητικό προς τη ζωή τους ύφος. Ταυτόχρονα, έκανε live αναμετάδοση τις αποτρόπαιες πράξεις βίαιης αρπαγής ανθρώπων σε ένα βίντεο που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έχω φορτώσει 25 κομμάτια εδώ μέσα στο τρέιλερ. Οργανωθείτε, βγείτε όλοι να τους μαζέψουμε» έλεγε, ενώ έδειχνε τα τρομαγμένα πρόσωπα των ανθρώπων μέσα στο φορτηγό.

Τα σχόλια κάτω από το βίντεο καλούν σε περισσότερη βία: «Μην τους δείχνεις, κάψ’ τους», σχολίαζε κάποιος χρήστης, δείχνοντας πως ορισμένοι σε καταστάσεις κατεπείγοντος και τραγωδίας βρίσκουν αφορμή να τροφοδοτήσουν τα κατώτερα ένστικτά τους και να καταφύγουν στον ρατσισμό. «Σπάστε τους στο ξύλο», έγραφε κάποιος άλλος. «Βάλε λίγο φωτιά από κάτω να δω κάτι», «Μην τους αφήσετε σε καμία αστυνομία» και άλλα μισανθρωπικά σχόλια μαυρίζουν ακόμη περισσότερο τις μέρες αυτές. Δεν φτάνει δηλαδή ο καταστροφικός εφιάλτης των πυρκαγιών, έχουμε και την δυστοπική αναλαμπή των απανταχού φασιστών και ρατσιστών που βλέπουν τους συνανθρώπους μας ως κατώτερα πλάσματα, ξεχνώντας πολλές φορές την ίδια τους τη μεταναστευτική καταγωγή. Τι ειρωνεία.

Στο κυνήγι των μεταναστών στον Έβρο αντέδρασε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία ζήτησε έρευνα για τις βιαιοπραγίες κατά των μεταναστών. Η εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί η διάπραξη αδικημάτων όπως βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο και αρπαγή, σημειώνοντας:

«Την ίδια στιγμή είναι ανησυχητικά κάποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, όπως αυτό που περιγράφεται στα συνημμένα δημοσιεύματα, κατά τα οποία κάτοικος της Αλεξανδρούπολης κλείδωσε πρόσφυγες στοιβαγμένους σαν σαρδέλες, “25 κομμάτια”, όπως λέει, στο κλειστό τρέιλερ του οχήματός του, ενώ δημοσιοποίησε βίντεο με τις παράνομες πράξεις του, στο οποίο ακούγεται, σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα βίας, να κατηγορεί τους μετανάστες ότι “θα μας κάψουνε” και να παρακινεί και άλλους σε ρατσιστικό πογκρόμ, καλώντας τους να οργανωθούν και να τον μιμηθούν».

Απ’ ό,τι φάνηκε, στην περιοχή λειτουργεί αυτόκλητη πολιτοφυλακή, η οποία προφανώς με την ανοχή των αρχών συλλαμβάνει όσα άτομα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν κρύβει τη χαρά του που κάποιοι πήραν στα χέρια τους τον νόμο, ενώ ένα άλλο ανατριχιαστικό βίντεο δείχνει έναν δεύτερο «κυνηγό κεφαλών» στον Έβρο, ντυμένο με στρατιωτικά ρούχα, να δίνει κατευθυντήριες οδηγίες για πογκρόμ και «περιπολίες» στην περιοχή. «Θα σας παρακαλέσω όμως: όχι όπλα, όχι μαχαίρια παιδιά», ακούγεται να λέει. «Δεν μας αφήνουν, είναι παράνομο. Θα συλληφθείτε. Δεν σε αφήνουν να κάνεις τίποτα. Μας καίνε, έχουμε υβριδικό πόλεμο. Δεν μας αφήνουν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», συνεχίζει.

Φυσικά, κι άλλοι βουλευτές ακροδεξιών κομμάτων δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά έβαλαν το χεράκι τους, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο μίσος. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Πάρης Παπαδάκης, έγραψε: 

Επίσημα χείλη της Πολιτείας αντί να αναχαιτίσουν τα ρατσιστικά αφηγήματα, δίνουν πάτημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε τοπικό σταθμό του Έβρου, δήλωσε: «Πολλοί φοβούνται ή αποφεύγουν να το αναφέρουν, αλλά είναι περίεργο –κι ας το εξετάσουν οι ειδικοί- ότι οι περισσότερες νέες εστίες φωτιών εμφανίζονται την ίδια ώρα, σε σχετικά μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, κατά μήκος της οροσειράς της Ροδόπης και κατά μήκος των ορεινών μονοπατιών που διέρχονται κατά κανόνα μαζικά όλο το προηγούμενο διάστημα παράνομοι μετανάστες. Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη να στελεχωθεί με συνοριοφύλακες ο Νομός Ροδόπης με κριτήρια εντοπιότητας, ώστε οι ίδιοι οι χωριανοί να μπορούν να περιφρουρούν τον τόπο και την οικογένειά τους».

Παράλληλα, δημοσιογράφος είπε στον τηλεοπτικό αέρα εκπομπής: «Εκτός από τους μετανάστες, ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες», δείχνοντας ποιες ζωές είναι αξιοβίωτες και ποιες όχι για όσους πιστεύουν και αναπαράγουν το εθνικιστικό ιδεώδες. Δεκάδες αναρτήσεις στα social media κάνουν λόγο για «εισβολείς» και «λαθραίους» και σε κάνουν να αναρωτιέσαι σε τι χώρα ζεις τελικά. Αν θέλαμε όντως ως χώρα και ως ΕΕ να σταματήσουμε το «εμπόριο παράτυπων ροών», θα έπρεπε να είχαμε φτιάξει από καιρό νόμιμες διόδους και ασφαλή περάσματα, παρέχοντας άσυλο στους κατατρεγμένους. Όσο χτίζουμε τείχη και υγρά νεκροταφεία, δεν υπάρχει προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κι όσο μεθοδεύεται άνωθεν ο εκφασισμός της κοινωνίας και νομιμοποιούνται τα πιο βίαια ένστικτα, με άπλετη ασυδοσία σε παράνομες ρατσιστικές ενέργειες, τόσο θα μεγαλώνει η φρίκη. Θα έλεγε κανείς ότι η κόλαση είναι μέρος πάνω στη Γη, όπου συνήθως την «πληρώνουν» οι ταλαίπωρες/-οι, οι φτωχές/-οί, οι μετανάστ(ρι)ες και οι διαφορετικές/-οί. Της Γης οι κολασμένοι.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.