Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Κωνσταντινούπολη, Αγία Σοφία, 24 Ιουλίου του 2020

Ο μεγαλοπρεπής χριστιανικός ναός του Βυζαντίου στην Κωνσταντινούπολη, η Αγία Σοφία, μετά από 86 χρόνια που υπήρξε μουσείο και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, λειτουργεί ξανά σήμερα ως Μέγα Τζαμί για τους πιστούς μουσουλμάνους.
Φωτογραφίες: EPA/TOLGA BOZOGLU

 

Η Αγία Σοφία, ο μεγαλοπρεπής χριστιανικός ναός του Βυζαντίου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, μετά από 86 χρόνια που λειτουργούσε ως μουσείο και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, λειτουργεί ξανά ως τζαμί σήμερα, ιερό τέμενος των απανταχού μουσουλμάνων.

Θα ονομάζεται Το Μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Ο λαμπρός χριστιανικός ναός χτίστηκε το 537 μ.Χ. από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό, στην θέση του πρώτερου ομώνυμου ναού που είχε χτίσει ο πατέρας του,  αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Β’. Αρχιτέκτονες ήταν οι  περίφημοι Έλληνες γεωμέτρες και μηχανικοί Ανθέμιος και Ισίδωρος. 

 

 

 

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς  το 1453 μ.Χ., η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως τζαμί μέχρι και το 1934, οπότε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο μεταρρυθμιστής και εθνικιστής ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας, μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο. Στις 10 Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε υπέρ της δυνατότητας μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τέμενος. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν υπέγραψε τη σχετική απόφαση.

Σε διάγγελμά του ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ότι η πρώτη μουσουλμανική προσευχή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. Δηλαδή σήμερα. Φωτογραφίες από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σε αυτό το επιβλητικό χριστιανικό μνημείο, που  υπήρξε για πολλά χρόνια υπόμνηση της ένωσης των θρησκειών μέσω του παγκόσμιου πολιτισμού, δημοσιεύει η Popaganda σήμερα.

Φωτογραφικό ενσταντανέ στο εσωτερικό του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας, του τουρκικού προεδρικού ζεύγους Ερντογάν. Μία ημέρα πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ναού ως ισλαμικό τέμενος, μετά από 86 χρόνια λειτουργίας του ως μουσείο.. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 23 Ιουλίου 2020.
φωτο: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.