Πριν λίγες μέρες η Popaganda δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό βίντεο μέσα από τo κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας πραγματοποιώντας μια δημοσιογραφική επιτυχία. Αυτό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, δεν βρεθήκαμε στο «σωστό» μέρος την κατάλληλη στιγμή αλλά προέκυψε από την πεποίθησή μας πως το θέμα της Αμυγδαλέζας που αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του ελληνικού ρατσισμού είναι τελικά μια πολύ σημαντική ιστορία που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας μας.

http://youtu.be/IEUt55FpKCc

Η ανυπαρξία οποιαδήποτε επίσημης ενημέρωσης από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και η εκκωφαντική απουσία δημοσιογραφικής έρευνας από τα κυρίαρχα μέσα, μας ώθησε να ασχοληθούμε με το θέμα εδώ και αρκετό καιρό και να το παρακολουθούμε από κοντά δημοσιεύονται στις 21/11/2014 και άλλο ένα παρόμοιο ρεπορτάζ με οχτώ μαρτυρίες «ενοίκων» του κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας. 

http://youtu.be/a63ydMY50Xw

Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος και την σημαντικότητα του θέματος, αποφασίσαμε για λόγους ηθικής και αισθητικής να μη ενσωματώσουμε διαφημίσεις στο εν λόγω βίντεο αν και θα μπορούσαμε προσδοκώντας έσοδα από το κανάλι μας στο youtube. Μετά την δημοσίευση ορισμένα ιδιωτικά ψηφιακά μέσα μας προσέγγισαν ζητώντας άδεια αναπαραγωγής του βίντεο (ούτως η άλλως οποιοσδήποτε μπορεί να το ενσωματώσει στην σελίδα του μέσω του καναλιού της Popaganda), άδεια την οποία και δώσαμε με την προϋπόθεση να μην πειραχτεί το υλικό. Μέχρι που το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου είδαμε και το ρεπορτάζ μας στην εθνική τηλεόραση μέσω του καναλιού της ΝΕΡΙΤ που αποφάσισε ορθά να προβάλει της εικόνες της ντροπής, που κάθε Έλληνας πρέπει να δει, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Το ρεπορτάζ στη συνέχεια το δημοσίευσε και στο webtv της. 

nerit_amygdaleza

Το θέμα είναι όμως ότι ποτέ δεν μας ρώτησε ποτέ αν εμείς επιθυμούσαμε κάτι τέτοιο. Έτσι αντί να έρθει σε κάποια επικοινωνία μαζί μας αποφάσισε να πάρει το βίντεο από το κανάλι μας, κάτι που απαγορεύει η ίδια η πλατφόρμα του youtube, το μόνταρε, βάζοντας μια δημοσιογράφο να κάνει το σπικάζ έξω από το φράκτη του στρατοπέδου! Άραγε η συγκεκριμένη συνάδελφος θα προσπαθούσε ποτέ να μπει μέσα το στρατόπεδο συγκέντρωσης και να κάνει κάτι αντίστοιχο; Πιστεύουμε πως όχι. Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά στο webtv προβάλλει και διαφημίσεις πριν την προβολή του βίντεο για να έχει διαφημιστικά έσοδα!

Γνωρίζουμε ότι τον μέσο αναγνώστη δεν τον ενδιαφέρουν τα πνευματικά δικαιώματα του περιεχομένου που βρίσκονται μπροστά στην οθόνη του, αλλά η ανυπαρξία κανόνων και δεοντολογίας και η αποδοχή αυτής της κατάστασης απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς και τα κυρίαρχα μέσα αλλά και κατά κύριο λόγο από το ίδιο το κράτος, προς όφελος των μεγαλοεκδοτών είναι αυτό που έχει υποβαθμίσει κάθε έννοια δημοσιογραφίας σε αυτή τη χώρα. Δυστυχώς οι συνέπειες αυτού είναι πολύ πιο σοβαρές από αυτό που θα σκεφτούν οι περισσότεροι: «Ε, και ποιος χέστηκε για τα δικαιώματα;»

Εμείς δεν έχουμε δημοσιεύσει χωρίς να πάρουμε την άδεια και ν’ αναφέρουμε την πηγή κανένα ρεπορτάζ και πρωτογενές υλικό και έτσι  δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κλέβουν τα δικά μας. Η δικαιολογία «αφού το κάνουν όλοι» πρέπει να σταματήσει. Δεν γίνεται να φτάνουμε στο σημείο ο ίδιος ο κρατικός φορέας να κλέβει και να κακοποιεί βάναυσα το υλικό των νέων ιδιωτικών ψηφιακών μέσων. Η Popaganda δεν έχει κάποιον βασικό μέτοχο ή χρηματοδότη, δεν μπορεί να δανειστεί, δεν έχει πάρει καθόλου χρήματα από το κράτος (ούτε από τον ΟΠΑΠ), ό,τι βγάζει πάει στους συνεργάτες και κόντρα σε όλα αυτά συνεχίζει από άποψη και πίστη στα πρωτογενή ρεπορτάζ, στις νέες ιδέες και στην διαφορετική αισθητική να παράγει ένα υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, τη στιγμή που το κρατικό κανάλι δεν τολμάει καν να μπει σε αυτή τη λογική, πόσο μάλλον στην μέσα πλευρά του φράχτη της Αμυγδαλέζας.