Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΡΟΣΩΠΑ

«Κανένας άνθρωπος δε γεννιέται με μίσος για τον συνάνθρωπό του»: 20 αποφθέγματα του Nelson Mandela

O υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά αγωνιστικά σύμβολα του 20ου αιώνα γεννήθηκε σαν σήμερα. Τα παρακάτω 20 αποφθέγματά του ρίχνουν μια ματιά στον αγώνα και τη ζωή του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής.

O Nelson Mandela γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Ιουλίου 1918, στη Νότια Αφρική. Ήταν αγωνιστής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σπούδασε νομική και ύστερα, έγινε μέλος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, όπου προσπάθησε να εξαλείψει το Απαρτχάιντ. Αν και αρχικά είχε δεσμευτεί για μη βίαιη διαμαρτυρία, σε συνεργασία με το SACP συνίδρυσε το μαχητικό uMkhonto we Sizwe (παραστρατιωτική πτέρυγα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου) το 1961 και ηγήθηκε μιας εκστρατείας δολιοφθοράς κατά της κυβέρνησης.

Συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1962 και, μετά τη δίκη της Ριβόνια, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συνωμοσία για την ανατροπή του κράτους. Το 1964, καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση. Με την αποκατάσταση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου αποφυλακίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1990 και συνέχισε να αγωνίζεται για ένα κράτος όπου οι πολίτες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα ανεξαρτήτως φυλετικής καταγωγής. 

Θεωρούμενος παγκοσμίως ως σύμβολο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, έλαβε περισσότερες από 250 τιμές, συμπεριλαμβανομένου του Νόμπελ Ειρήνης που του απονεμήθηκε το 1993, το οποίο μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το Μάϊο του 1994 ορκίστηκε ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Τιμάται με βαθύ σεβασμό στη Νότια Αφρική, όπου συχνά αναφέρεται με το όνομα της φυλής του Thembu, Madiba και περιγράφεται ως ο «Πατέρας του Έθνους».

Nelson Mandela

Ο Nelson Mandela έγινε εξαιρετικά δραστήριος και κατά του AIDS, καθώς έχασε τον ένα γιο του από AIDS. Ο ίδιος δήλωνε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το AIDS είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που προσβάλλει ορισμένα μόνο άτομα.

Ο Madiba έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου 2013.

Ας θυμηθούμε ορισμένα αποφθέγματά του σπουδαίου Nelson Mandela: 

«Κανένας άνθρωπος δε γεννιέται έχοντας μέσα στην ψυχή του μίσος για τον συνάνθρωπό του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του, της καταγωγής του ή της θρησκείας του».

«Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

«Το να είσαι ελεύθερος δε σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων».

«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο».

«Η δυσαρέσκεια είναι σα να πίνεις εσύ δηλητήριο, ελπίζοντας αυτό να σκοτώσει τους εχθρούς σου». 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by POPAGANDA (@popagandagr)

«Θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου αλλά ο θρίαμβος εναντίον του».

«Ο ηγέτης είναι σαν το βοσκό. Μένει πίσω από το κοπάδι, αφήνοντας τα ικανότερα και πιο θαρραλέα μέλη να οδηγούν και τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Κανείς τους δεν καταλαβαίνει ότι καθοδηγούνται από πίσω».

«Η φτώχεια, όπως η δουλεία και το απαρτχάιντ, δεν οφείλονται στη φύση, αλλά στον άνθρωπο και μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με τη δράση και την κινητοποίηση των ανθρώπων. Το να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, είναι πράξη δικαιοσύνης».

«Αν θες να συνάψεις ειρήνη με τον εχθρό σου θα πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Τότε γίνεται συνεργάτης σου».

«Πάντα δείχνει αδύνατο, μέχρι να το καταφέρεις».

«Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Όταν ένας άνθρωπος έχει κάνει αυτό που θεωρεί καθήκον του προς το λαό και την πατρίδα του, τότε μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη».

«Θα πετύχεις περισσότερα σε αυτόν τον κόσμο μέσα από πράξεις συγχώρεσης απ’ ότι μέσα από πράξεις εκδίκησης».

«Δεν υπάρχει πάθος σε μια ζωή που είναι κατώτερη από αυτή που είσαι ικανός να ζήσεις».

Nelson Mandela

«Μη με κρίνετε από τις αποτυχίες μου, αλλά από το πόσες φορές έχω πέσει κι έχω σηκωθεί ξανά»

«Είναι αυτά που πετυχαίνουμε στη ζωή κι όχι αυτά που μας έχουν δοθεί που ξεχωρίζουν κάποιο άτομο από ένα άλλο».

«Απεχθάνομαι τον ρατσισμό επειδή τον θεωρώ κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από έναν μαύρο, είτε από έναν λευκό άνθρωπο».

«Είμαι θεμελιωδώς αισιόδοξος. Δεν μπορώ να πω αν είμαι από τη φύση μου έτσι ή είναι κάτι που το καλλιέργησα με τα χρόνια. Μέρος του να είναι κανείς αισιόδοξος είναι να μπορεί να αντικρίζει κατάματα τον ήλιο, να μην τυφλώνεται από το φως του και να συνεχίζει να προχωρά στο δρόμο του. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές όπου η πίστη μου στο καλό της ανθρωπότητας δοκιμάστηκε, αλλά δεν θέλησα ποτέ να παραδοθώ στην απελπισία. Στην απελπισία βρίσκεται η ήττα και ο θάνατος».

«Λέγεται πως κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά ένα έθνος μέχρι να βρεθεί μέσα στις φυλακές του. Ένα έθνος δεν θα πρέπει να κρίνεται από το πως αντιμετωπίζει τους ανώτερους πολίτες του, αλλά τους κατώτερους».

«Να θυμάστε ότι η ελπίδα είναι ένα πολύ δυνατό όπλο, ακόμη κι όταν όλα τα άλλα έχουν χαθεί».

«Το πρώτο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να έχεις ποτέ επιρροή στην κοινωνία, εάν δεν έχεις αλλάξει τον εαυτό σου… Οι μεγαλύτεροι ειρηνοποιοί είναι όλοι άνθρωποι με ακεραιότητα, ειλικρίνεια αλλά και ταπεινότητα».

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.