Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaPOP ID

Ο Constantine Skourlis έχει ένα φετίχ με τα ταξίδια

Ο συνθέτης ενώνει τις δυνάμεις του με το φωνητικό σύνολο Canto Soave και τον σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών, στις 4 και 5 Μαρτίου.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS

ΜΟΥΣΙΚΗ: Οι πιο έντονες παιδικές μου αναμνήσεις έχουν μέσα μουσική. Οι γονείς μου ήταν φανατικοί μουσικόφιλοι και δεν έχαναν την ευκαιρία να βομβαρδίζουν εμένα και τον αδερφό μου με κλασική, τζαζ, psychedelic rock, μέχρι και Metallica! Όσο μεγάλωνα  είχα την ευκαιρία να τους ανταποδώσω αυτόν τον βομβαρδισμό με αρκετές δόσεις black metal και death metal ( το μεγαλύτερο μου κόλλημα ήταν και είναι ακόμα οι Opeth στην death metal φάση τους) σε εντάσεις που θα έκαναν ακόμα και τους πιο γενναίους γονείς να λυγίσουν. Αυτοί όμως δεν λύγισαν, και ίσως έτσι εξηγείται η αγάπη μου για τον ακραίο ήχο.

Περνάω μεγάλες περιόδους που δεν ακούω καθόλου μουσική και αυτές είναι συνήθως όταν δουλεύω τα προσωπικά μου πρότζεκτ. Τρέφω την ψυχή μου και αντλώ έμπνευση από είδη όπως μπαρόκ και μεσαιωνική μουσική, τζαζ , noise, techno, modern classical έχοντας μια ιδιαίτερη αγάπη για την μουσική σκηνή της Ισλανδίας.

ΒΙΒΛΙΑ: Τον τελευταίο καιρό δεν έχω ίσως όσο χρόνο θα ήθελα για να αφιερωθώ στο διάβασμα, αλλά κάτι πολύ ενδιαφέρον που έπεσε στα χέρια μου είναι το War and cinema: the logistics of perception του Paul Virilio. Με έχουν εμπνεύσει πολύ ο Nitsche, ο de Sade, ο Camus, ο Sartre, o Isaac Asimov και ο Chomsky. Θεωρώ ότι όλοι θα πρέπει να διαβάσουν μια φορά στη ζωή τους την σειρά κόμικ Transmetropolitan.

ΤΑΙΝΙΕΣ: Ο κινηματογράφος είναι βασική πηγή έμπνευσης για μένα. Σκηνοθέτες όπως Gaspar Noe, Lars Von Trier, Darren Aronofsky, Paul Thomas Anderson, Tarkovski, Terrence Malick αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Άλλες ταινίες που είδα και μου ανατίναξαν το μυαλό είναι το Good Time των Safdie Brothers, το Mandy του Panos Cosmatos, το Under The Skin του Jonathan Glazer και το Hagazussa του Lukas Feigelfeld. Μια σειρά που με βύθισε στον κόσμο της είναι το Too Old To Die Young του αγαπημένου Nicolas Winding Refn. Παρατηρώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους σκηνοθέτες να συνεργάζονται στενά για την παραγωγή πολύ ιδιαίτερων scores με συνθέτες που δεν προέρχονται παραδοσιακά από τον χώρο του κινηματογράφου.

ΤHΛΕΟΡΑΣΗ: Στη θέση της τηλεόρασης βρίσκεται ένας πίνακας του αγαπημένου ζωγράφου και γλύπτη Βαγγέλη Ρήνα. Βρίσκω τον εαυτό μου να τον κοιτάω για ώρες και αυτό σίγουρα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από την αποβλάκωση αυτής της μάστιγας που λέγεται τηλεόραση.

IΝΤΕΡΝΕΤ: Πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για δημιουργία είτε για καταστροφή. Η δύναμη  του internet αυτή τη στιγμή είναι αδιαμφισβήτητη και η επιρροή του καθοριστική κάτι το οποίο μπορεί να φαίνεται αρνητικό εκ πρώτης όψεως. Οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή ιστορικά φέρει μαζί της δυσκολίες στην κατανόηση και την διαχείριση της και αυτό είναι λογικό. Θεωρώ ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της μεταβατικής περιόδου που βιώνουμε ως ανθρωπότητα και μένει να καταλάβουμε το μέγεθος και το είδος της επιρροής του στις επόμενες δεκαετίες.

ΣΠΟΡ: Από μικρός υπήρξα πολύ μέσα στον αθλητισμό έκανα στίβο μικρών αποστάσεων και πολλά βάρη. Κάποια στιγμή αργότερα ήρθε στη ζωή μας το rave και μας έκανε άνω κάτω!

ΤΑΞΙΔΙΑ: Από τον παππού μου ο οποίος δούλευε στην Αμερικανική Βάση και ταξίδευε συχνά στην Αμερική και στη Ευρώπη και τους γονείς μου οι οποίοι δούλευαν ως ιπτάμενοι και έχουν ταξιδέψει όλο τον κόσμο δεκάδες φορές «τραβώντας» από μικρούς εμένα και τον αδερφό μου από Αφρική μέχρι Καναδά, έχουμε οικογενειακώς ένα φετίχ με τα ταξίδια. Ταξιδεύω πολύ συχνά σε όλο τον κόσμο κάνοντας tour τα προσωπικά μου πρότζεκτ. Έχω πολύ μεγάλη αγάπη για την Ιαπωνία, την Ανδαλουσία και την Ισλανδία.

ΓΕΙΤΟΝΙΑ: Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια σε ένα σπιτάκι που είχε χτίσει ο παππούς μου στο βουνό. Γειτονιά μου λέω τα Εξάρχεια την ιστορική γειτονιά της Αθήνας την οποία τόσο πολύ θέλουν να κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο. Βλέπω μια άγρια ομορφιά εκεί και μια αλήθεια για την ανθρώπινη  κατάσταση.

ΤΩΡΑ: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ετοιμάζω το επόμενο μου album το οποίο θα βγει μετά το καλοκαίρι. Συνεργάζομαι με τους χορογράφους Δάφνη Αντωνιάδου και Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου και ετοιμαζόμαστε για την περιοδεία του έργου μας Vanishing Point με πρώτη στάση το Βερολίνο. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα υπάρξει μια κλειστή παρουσίαση της συνεργασίας μου με την χορογράφο Αντωνία Οικονόμου και στις 4 και 5 Μαρτίου θα συναντήσω το φωνητικό σύνολο Canto Soave και τον σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια ανάθεση του Δημήτρη Μαραγκόπουλου επιμελητή της σειράς γέφυρες, για την δημιουργία ενός νέου μουσικού έργου το οποίο βασίζεται στους ύμνους και την προσωπικότητα της σπουδαίας μεσαιωνικής μορφής Hildegard von Bingen.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.