Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
25.10.2021

Στις 20 Ιουλίου του 1973 πεθαίνει ο Μπρους Λη

Ο άνθρωπος που έφερε το κουνγκ-φου στην Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο έχει γενέθλια σήμερα. Κάντε μια υπόκλιση και δείτε 10 πράγματα για εκείνον.

Ο Μπρους Λι (πραγματικό όνομα Λι Γιουν Φαν) γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940 σε νοσοκομείο της Τσάιναταουν στο Σαν Φρανσίσκο

  • Η μητέρα του, έδωσε στο μωρό το όνομα Σάι Φον αρχικά, το οποίο είναι γυναικείο. Αυτό οφείλεται στις προλήψεις των γονιών του, που φοβόντουσαν ότι τα “κακά πνεύματα” δεν ήθελαν αρσενικά παιδιά στην οικογένεια.
  • Γεννήθηκε τη χρονιά του δράκου (1940) και την ώρα του δράκου (ανάμεσα στις 6:00-8:00 π.μ).
  • Έμαθε πολεμικές τέχνες (Γουίνγκ Τσουν ή κουνγκ-φου) από τον θρυλικό Ιπ Μαν σε ιδιωτικά μαθήματα. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι η άρνηση των υπολοίπων μαθητών να δεχθούν το Λι στα μαθήματα, λόγω της μη-καθαρόαιμης καταγωγής που είχε(ο παππούς του από τη μεριά της μητέρας του ήταν μισός Γερμανός).
popaganda_bruce_lee2
  • Ο πατέρας του ήταν μεγάλος αστέρας της Καντονέζικης όπερας. Η οικογένεια είχε επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής. Ο πατέρας του αποτέλεσε μια από τις βασικές επιρροές του Λι σε ότι έχει να κάνει με την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο. Στην Αμερική επέστρεψε το 1959, όπου ξεκίνησε να διδάσκει την τέχνη του κουνγκ-φου.
  • Παρόλο που γενικά ήταν κακός μαθητής, ο Μπρους Λι είχε ασχοληθεί με τη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, τομέα στον οποίο διέπρεψε.
  • Ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν η One Inch Punch (γροθιά όπου το χέρι απέχει από τον αντίπαλο μόλις 2,54cm, αλλά ήταν σφοδρότατη). Επίσης ήταν απίστευτα γρήγορος, τόσο που για να γυριστούν οι σκηνές δράσης στις ταινίες του, επιστρατεύτηκαν τα 32 καρέ το δευτερόλεπτο, σε αντίθεση με τα 24 που ήταν το σύνηθες. Γενικότερα, στις ταινίες κουνγκ-φου το φιλμ επιταχύνεται για να δείχνουν ταχύτερες οι μονομαχίες, όχι όμως στα φιλμ του Μπρους Λι. Το αντίθετο μάλιστα, τα καρέ έτρεχαν σε πιο αργή κίνηση. Είχε δημιουργήσει τη δική του πολεμική τέχνη, το Τζιτ Κουν Ντο, που αποτελεί περίπου ένα συνδυασμό κουνγκ-φου και μποξ.

http://youtu.be/keS3OTNger8 http://youtu.be/vVd0wLrZDJs

  • Εκτός από το κουνγκ-φου, ο Λι ήταν ικανότατος χορευτής και μποξέρ. Στα 14 του ανακάλυψε την αγάπη του για το χορό και συγκεκριμένα το τσα-τσα. Το 1958 έγινε πρωταθλητής και στα δυο σπορ.
  • Ήταν υπέρμαχος της εξάσκησης και της καλής φυσικής κατάστασης. Τις θεωρούσε απαραίτητες και πίστευε πως συχνά οι αθλητές τις αμελούσαν.
  • Μετά τη συμμετοχή του στη σειρά The Green Hornet, το 1967, ο Λι αφοσιώθηκε στην ηθοποιία, με γνωστότερες τις εξής ταινίες: Big Boss, Fists of Fury, Way of the Dragon, Enter the Dragon (τελευταία του ολοκληρωμένη) και Game of Death (πέθανε κατά τα γυρίσματα, ενώ υπάρχουν πλάνα από την κανονική κηδεία του και εμφανίζεται μέχρι και το πτώμα του!).

http://youtu.be/u3NuwwetZtc http://youtu.be/FUfuZJI9LK4

  • Ο ξαφνικός θάνατός του στις 20 Ιουλίου 1973, οφειλόταν σε εγκεφαλικό οίδημα. Δέκα μέρες νωρίτερα είχε καταρρεύσει στο στούντιο ενώ έκανε dubbing για την νέα του ταινία. Τότε είχε διαγνωσθεί το τραύμα και έπαιρνε κάποια φάρμακα, τα οποία είχαν εμφανίσει σχετική βελτίωση, ωστόσο, το πρήξιμο δεν υποχώρησε ποτέ. Ήταν 32 ετών, παντρεμένος με 2 παιδιά και άφησε μια τεράστια κληρονομιά στους απανταχού μύστες των πολεμικών τεχνών. Ο θάνατός του έχει αποδοθεί από ορισμένους σε μπλεξίματα με τον κινεζικό υπόκοσμο ή σε κατάρα. Ειδικά δε μετά και το θάνατο του γιου του, Μπράντον Λι,επίσης ηθοποιού, που βρήκε τραγικό θάνατο στα γυρίσματα της ταινίας “Το Κοράκι” το 1992 σε ηλικία 28 ετών.

http://youtu.be/PiDy6JcfmXo

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.