popaganda_zeledakia_2

Το καλό με τα Χρυσά Αρκουδάκια της Haribo είναι ότι μπορεί να έχεις φάει το δέκατο και η σακούλα να είναι ακόμα βαριά. Το κακό με τα Χρυσά Αρκουδάκια της Haribo είναι ότι είναι υπερβολικά μικρά. Όπως και να έχει, τα «αρκουδάκια της αγάπης» έχουν κατακτήσει επάξια μία θέση ανάμεσα στα πιο πετυχημένα, με τη λίστα να συμπληρώνουν οι κόκα κόλες, τα super jelly του Λάβδα, τα φιδάκια, τα βατόμουρα και τα «ξινά».

Και σε αυτή την περίπτωση και αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύουν πολλοί τα Χρυσά Αρκουδάκια δεν είναι επιβλαβή για την υγεία. Το σλόγκαν «Haribo δίνει χαρά σε μεγάλους και παιδιά» δεν προέκυψε τυχαία. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η εταιρεία, τα ζελεδάκια παρασκευάζονται από χυμούς φρούτων και, φυσικά, διάφορα άλλα συστατικά που δεν είναι όμως βλαβερά. Πιο συγκεκριμένα περιέχουν: Σιρόπι γλυκόζης, ζάχαρη, ζελατίνη, δεξτρόζη, χυμός φρούτων από συμπύκνωση 2% (μήλο, πορτοκάλι, λεμόνι, φράουλα, φραμπουάζ, ανανάς) ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ, συμπυκνώματα φρούτων και φυτών (λεμόνι, πορτοκάλι, μήλο, ακτινίδιο, είδος βατόμουρου, φραγκοστάφυλο, αρόνια, σταφύλι, πάσιον φρουτ, μάνγκο, σπανάκι, τσουκνίδα), αρώματα, φυτικό έλαιο, παράγοντας επικάλυψης: λευκό και κίτρινο κερί μέλισσας, κερί καρνάουμπα, εκχύλισμα από είδος βατόμουρου, φρουκτόζη, σιρόπι ιμβερτοζάχαρου.

Παρόλα αυτά πίσω από την γλυκιά ευχαρίστηση που μας προσφέρουν τα ζελεδάκια, κρύβεται μία πικρή ιστορία που αφορά στο βασικό τους συστατικό που είναι η ζάχαρη. Έχοντας στοχοποιηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από τον επιστημονικό κόσμο, η ζάχαρη βρίσκεται στο εδώλιο ως εθιστική και μακροχρόνια βλαβερή. Ευθύνεται για πλήθος νοσημάτων όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα και είναι η καλύτερη φίλη της τερηδόνας. Οι ειδικοί μάλιστα σημειώνουν ότι δεν ευθύνεται μόνο η ζάχαρη σα συστατικό, αλλά και η διαδικασία στην οποία υποβάλλεται μέχρι να καταλήξει σε κάποια τροφή.