Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

Ένα «διάφανο» διαμέρισμα στην Πλατεία Αριστοτέλους συνδιαλέγεται με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική των γύρω κτιρίων

Σε μία πρότερη κατασκευή, το αρχιτεκτονικό γραφείο των UBUplan architects ενσωμάτωσε ένα σύγχρονο διαμέρισμα στο όποιο υπάρχει ένας εντυπωσιακός κεκλιμένος φωταγωγός.
Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr

Κάθε προϊόν ενός αρχιτεκτονικό γραφείου που έχει ως έδρα του τη Θεσσαλονίκη αποτελεί μια «συμπύκνωση εννοιών και αναλύσεων που ενυπάρχουν και παράγουν εξατομικευμένες χωρικές προτάσεις». 

Ακόμα και αν πρόκειται για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, για έναν χώρο τοποθετημένο σε ένα σημείο με χαρακτήρα, το σπίτι μας μπορεί να είναι πολύπλευρο και να επιδέχεται διαφορετικές αναγνώσεις, να ενώνεται με το αστικό τοπίο μέσω τον υλικών του και παράλληλα να συμπυκνώνει όλες τις αναφορές, τόσο των ιδιοκτητών όσο και των σχεδιαστών του.

Ένα από τα τελευταία τους έργα αφορά λοιπόν ένα διαμέρισμα, ένα ρετιρέ που μοιάζει να είναι «διαφανές» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί η ομάδα του γραφείου UBUplan architects πρόκειται για «ένα αστικό διαμέρισμα σε μνημειώδη άξονα της Θεσσαλονίκης επί της Πλατείας Αριστοτέλους. Μετά από διαδοχική διαγραμματική ανάλυση και συμπερασματική προβολή, η κεντρική ιδέα στοιχειοθετήθηκε σε τρεις άξονες καθοδηγούμενη από το φωτισμό, τις προτεινόμενες χρήσεις και τις προκύπτουσες μορφές των αντικειμένων. Οι φόρμες ως μία καθαρή σύνοψη των παραπάνω οδήγησαν στο τελικό αρχιτεκτονικό προϊόν του χώρου».

Οι λείες επιφάνειες και οι καθαρές μορφές του εσωτερικού του διαμερίσματος συνδιαλέγονται μέσω της προοπτικής του χώρου και της αίσθησης που παράγεται από τα μεγάλα ανοίγματα με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική των κτιρίων της Πλατείας Αριστοτέλους που περιβάλλουν το διαμέρισμα.

Ένα κεκλιμένο διάφανο πρίσμα έχει αντικαταστήσει την κάθετη προϋπάρχουσα τοιχοποιία του φωταγωγού ως ένα κενό ανάμεσα στις πλάκες του κτιρίου καταλήγοντας στην οροφή του. Μια έντονα γωνία σε σκούρο χρώμα ξεδιπλώνεται προς την κύρια είσοδο του διαμερίσματος, ενώ μια αρθρωτή ξύλινη κατασκευή εν είδει τοίχου διαχωρίζει ή ενώνει τους χώρους σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες δημιουργικές λεπτομέρειες στον σχεδιασμό του διαμερίσματος που ενισχύουν τον χαρακτήρα του χώρου «προσαρμοζόμενοι αποθηκευτικοί χώροι τοποθετούνται διάστικτα στο διαμέρισμα. Ένας ανεστραμμένος φωταγωγός με προοπτική, δημιουργείται στη δυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της πόλης. Όλα τα παραπάνω οργανώνουν ένα σύγχρονο διαμέρισμα ενσωματωμένο σε μία πρότερη κατασκευή».  

Το αρχιτεκτονικό γραφείο των UBUplan architects ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2014. Η ομάδα των αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτόνων τοπίου υποστηρίζεται από τους ιδρυτές του Θάνο Οικονόμου και Ηλία Βενέση. Για τους αρχιτέκτονες «κάθε αντικείμενο διερεύνησης ενέχει συνθέσεις πολλαπλών κανόνων ανθρωπογνωστικής και μορφολογικής ανάλυσης η σύμπτυξη των οποίων σε ένα σύγχρονο ομοιότυπο αναζήτησης εξελίσσουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τους».  

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο UBUplan architects θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.