South-Park-The-Stick-of-Truth-E3-Trailer_1

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται videogame, αλλά σίγουρα είναι η καλύτερη. Το νέο παιχνίδι South Park, είναι ότι καλύτερο έχει βγει σε ηλεκτρονική μορφή και αφορά το σάτυρο καρτούν των Τρέι Πάρκερ και Ματ Στόουν. Για να ξεκινήσουμε από τα απλά, είναι RPG, αναλαμβάνεις δηλαδή το ρόλο του “νέου παιδιού” στην πόλη την οποία και κάνεις τον προσωπικό σου παιδότοπο. Και εδώ βρίσκεται το καλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού: Είναι απ’ άκρη σ’ άκρη South Park. Τα πάντα φιλτράρονται μέσα από το καυστικό του χιούμορ, ακόμη και το ίδιο το gameplay. Το σημαντικό είναι ότι το παιχνίδι έχει όχι μόνο την έγκριση, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των δημιουργών της σειράς, δίνοντας σημαντικούς πόντους πιστότητας στο τελικό προϊόν. Βέβαια κι η Obsidian Entertainment έβαλε το χεράκι της στο να δημιουργήσει ένα RPG χωρίς να αλλοιώσει το ύφος της σειράς. Εντάξει, έχει στην πλάτη της παιχνιδάρες όπως τα Fallout 3: New Vegas και Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο ιδιαίτερο είναι το South Park θα λέγαμε ότι είχε εξαιρετικά δύσκολο έργο. Αλλά τα κατάφερε μια χαρά.

To South Park: The Stick of Truth σε μεταφέρει χωρίς κόπο, με το που ξεκινάς, στο σύμπαν των παιδιών της πόλης που παίζουν μάγους και δράκους. Ξεκινάς φτιάχνοντας ένα τυπικό προφίλ, διαλέγοντας χρώμα δέρματος, μαλλιά, μούσια, γυαλιά και ρούχα για τον ήρωα σας. Μετά, ακολουθεί το ακόμη πιο διασκεδαστικό κομμάτι όπου επιλέγεις την κάστα σου: Warrior, Thief, Mage και…Jew(Εβραίος). Κάθε μια έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά αν δε διαλέξετε Jew για παράδειγμα, δεν θα έχετε την ευκαιρία να πολεμήσετε Ναζί έμβρυα, με όπλο που λέγεται “Circum-scythe”. Α, κάπου εδώ να μην ξεχάσω να αναφέρω πως το παιχνίδι είναι παντελώς βλάσφημο με τα πάντα. Όπως ακριβώς και στη σειρά. Αν δεν έχετε έστω και την παραμικρή σχέση με το είδος του χιούμορ της σειράς, μην κάνετε καν τον κόπο να ασχοληθείτε με το παιχνίδι. Εκτρώσεις (σε άνδρες και ρομπότ!), πυροκλάνια, τον σαδομαζοχιστή Mr.Slave, και κάθε είδους cut-out παράνοια. Επίσης όλοι οι γνώριμοι χαρακτήρες βρίσκονται εδώ: Από τους βασικούς (Cartman, Kyle, Stan, Kenny, Butters, Randy Marsh, Clyde, Token) μέχρι τους δευτεραγωνιστές (Mr. Mackey, Αλ Γκορ, ο Χριστός, Ναζί Ζόμπι, Μογγόλοι, Mr.Hankey κ.α) που είτε σε βοηθάνε είτε τους πολεμάς και γενικότερα είδους μικροαναφορά στη σειρά βρίσκεται εδώ. Υποψιάζομαι πως δεν έχουν αφήσει τίποτα εκτός, μιας και η ειδική κατηγορία junk στο ευρετήριό σας, θα γεμίσει πολύ σύντομα με αυτοαναφορικά αντικείμενα, όπως το Faith + 1, cd με χριστιανικό ροκ που είχε βγάλει ο Cartman ή η φουσκωτή ερωτική κούκλα του Αντόνιο Μπαντέρας ή το ταμπόν από τρίχες Τσέροκι ή…η λίστα είναι ατελείωτη.

ss_0b8823375d6ecb0969df1e79bf0beee6f1faebdc.1920x1080

“Και η πλοκή;”, ρωτάτε. Ακόμη κι ένα τέτοιο παιχνίδι χρειάζεται μια υποτυπώδη πλοκή και το South Park δεν απογοητεύει ούτε σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να προστατέψετε το “Stick of Truth”, που είναι ένα…κλαδί με υποτιθέμενες μαγικές ιδιότητες και μπλέκεστε σε διαμάχες ανάμεσα στα παιδιά, διαλέγοντας στρατόπεδο. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, γιατί είναι πραγματικά εξαιρετική, αλλά θα αρκεστώ σε αυτό: Όχι μόνο δεν είναι υποτυπώδης, αλλά θα νιώσετε σαν να είστε σε ένα μεγάλο επεισόδιο της σειράς και θα θέλετε να περιτριγυρίσετε κάθε γωνία της πόλης, η οποία φαίνεται εξαιρετικά λεπτομερής και είναι η πρώτη φορά που βλέπεις χαρτογραφημένα όλα τα αγαπημένα σημεία της, όπως το σχολείο, το σπίτι του Cartman, του Kenny, την εκκλησία, το Tom’s Rhinoplasty, το αστυνομικό τμήμα, ακόμη και το δρόμο για τον Καναδά. Μπορεί να είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλα RPG (το πολύ 20 ώρες παιχνιδιού αν τα εξαντλήσετε όλα) αλλά θα έχετε τη δυνατότητα να συλλέξετε όπλα, φίλους στο interface που θυμίζει Facebook, προσωπικά αντικείμενα που σας ενισχύουν την επίθεση/άμυνα/μάνα και να εξελίξετε το χαρακτήρα σας, όλα με τη χαρακτηριστική εσάνς από South Park.

South-Park-The-Stick-of-Truth-PS3

Η αλήθεια βέβαια, είναι πως τεχνικά το παιχνίδι έχει τα προβληματάκια του, με αρκετά bugs, όπως το εκνευριστικό τραύλισμα σε εικόνα και ήχο που εμφανίζεται κι εξαφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα μεγάλα loading times που κόβουν λίγο από το ρυθμό, ενώ μπορεί να βαρεθείτε τις κάπως επαναλαμβανόμενες μάχες, που είναι αποτέλεσμα της όχι και τόσο μεγάλης δυσκολίας του παιχνιδιού. Πάντως το πρόσημο είναι θετικό, ένα διασκεδαστικό, βλάσφημο και καλό παιχνίδι συνάμα. Η σωστή ισορροπία ύφους και ουσίας στο gameplay. Όχι κι άσχημα για ένα παιχνίδι, που αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες όπως μειώσεις προσωπικού, αναβολές και λογοκρισία σε τέτοιο βαθμό, ώστε και οι ίδιοι του South Park το σατίρισαν στην εκπληκτική τριλογία της 17ης σεζόν που γελοιοποιεί τον πόλεμο της κονσόλας α λα Game of Thrones. Διαθέσιμο για PC, PS3, Xbox360. Φαν του South Park, εδώ είναι η Μέκκα σας.

http://youtu.be/kQfOwOns–s