athvo10

Ένα ζευγάρι Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο Cape Town της Νότιας Αφρικής αποφάσισαν να διασχίσουν ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και να φτάσουν μέχρι το Κάιρο χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους που σχεδιάζουν ότι θα διαρκέσει έξι μήνες την 1η Ιουνίου και θα έχουν μαζί τους μόνο μία σκηνή και τα σακίδιά τους.

Η επιλογή να ταξιδέψουν με αυτόν τον τρόπο έγινε επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα γνωρίσουν καλύτερα τους πολιτισμούς και τους κατοίκους των 11 χωρών που θα διασχίσουν. Πέρα από το προσωπικό ενδιαφέρον όμως, έχουν και άλλο λόγο γι’ αυτό το ταξίδι και μάλιστα πολύ δημιουργικό. Σκοπός τους λοιπόν είναι να κινηματογραφήσουν την περιπέτειά τους και να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο θα καταγραφούν όσα συναντήσουν, οι διαφορετικοί πολιτισμοί, τα ήθη, τα έθιμα, η καθημερινή ζωή των ντόπιων, αλλά και των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στην αφρικανική ήπειρο.

Για να καλύψουν ορισμένα έξοδα του πρότζεκτ τους, έχουν δημιουργήσει μία καμπάνια χρηματοδότησης στο indiegogo  από την οποία θα προσφέρουν μέρος των εσόδων στη SANA, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Τασμανία. Τα δύο παιδιά μίλησαν στην Popaganda για τα σχέδιά τους.

athvo8

Πώς βρεθήκατε στη Νότια Αφρική; Με το που τελείωσα το πανεπιστήμιο, συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα της AIESEC για πρακτική άσκηση στην Ινδία όπου έμεινα για έξι μήνες. Ήταν μία εμπειρία που άλλαξε όλη μου την κοσμοθεωρία και με δίδαξε πάρα πολλά. Έτσι λοιπόν, αντί να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου στο finance στο πανεπιστήμιο του Manchester, όπως όλα είχαν κανονιστεί, ενώ η Δωρα πήγε κανονικά, εγώ προτίμησα να ψάξω για ακόμα μια εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό. Κάπου εδώ λοιπόν παρουσιάστηκε και η ευκαιρία για δουλειά στη Νότια Αφρική, σε έναν τεράστιο όμιλο με online casino στο τμήμα risk and fraud. Περάσαμε δύο υπέροχα χρόνια και τώρα ήρθε η στιγμή για νέες περιπέτειες.

Πώς είναι η ζωή εκεί; Η καθημερινότητά μας εδώ είναι ονειρεμένη από άποψη ποιότητας ζωής. Πάμε στη δουλειά με το ποδήλατο, η παραλία είναι δυο βήματα από το σπίτι, το φαγητό είναι απίθανο και φτηνό. Πώς να πει κανείς όχι; Όλα αυτά βέβαια είναι για τους ευκατάστατους και τους τουρίστες. Με το μηνιαίο μισθό να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, η «καλή ζωή» δεν είναι προσβάσιμη σε όλους. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού μένει σε «townships», δηλαδή τενεκεδούπολεις, κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Η νοτιοαφρικανική κοινωνία είναι αρκετά πολυπολιτισμική, με διάφορες αφρικανικές φυλές να συνυπάρχουν με ντόπιους λευκούς. Προβλήματα φυσικά υπάρχουν, όπως και σε κάθε χώρα, όμως γενικά άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα, κουλτούρα, θρησκεία και απόψεις, τα καταφέρνουν περίφημα, όλοι μαζί. Κάτι που στην Ελλάδα θα πάρει πολύ καιρό δυστυχώς να συμβεί.

athvo4

Πώς σας ήρθε η ιδέα για το AfriQuest; Το AfriQuest γεννήθηκε από την επιθυμία μας να εξερευνήσουμε την Αφρική. Τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύουμε στη Νότιο Αφρική, οπότε αντί να γυρίσουμε σπίτι με το αεροπλάνο, αποφασίσαμε  να καλύψουμε την απόσταση διασχίζοντας την Αφρική. Στόχος μας είναι να γυρίσουμε ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ με όλα όσα θα δούμε στο ταξίδι μας στη Μαύρη Ήπειρο αλλά και με τους Έλληνες της Διασποράς που θα συναντήσουμε εκεί. Την 1η Ιουνίου ξεκινάμε από το Cape Town με τη σκηνή μας και δύο σακίδια στον ώμο, χρησιμοποιώντας μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε εξελίσσεται στη Σουαζιλάνδη, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι,  την Τανζανία, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, την Κένυα, την Αιθιοπία, το Σουδάν και καταλήγει, λίγο πριν το πέρασμά μας στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο.

Ναι, αλλά γιατί με μέσα μαζικής μεταφοράς; Γνωρίζεις καλύτερα έναν λαό όταν γίνεσαι ένα με αυτόν. Θα είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους ντόπιους μαθαίνοντας με τον καλύτερο τρόπο τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Ένα αυτοκίνητο ή μία μηχανή σίγουρα προσφέρει ευελιξία και διευκολύνσεις, αλλά είμαστε διατεθειμένοι για αρκετή ταλαιπωρία και περιπέτεια.

athvo6

Δεν σας τρομάζει που κάποιες από τις χώρες στις οποίες θα ταξιδέψετε δεν είναι πολύ ασφαλείς; Σίγουρα η ασταθής πολιτική κατάσταση σε κάποιες από αυτές καθώς και τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, δεν τις καθιστούν και τόσο ασφαλείς. Μας απασχολούν βέβαια και άλλα θέματα, όπως η ελονοσία και η υγεία μας γενικότερα, θέλουμε να πιστεύουμε όμως ότι με σωστές και ώριμες επιλογές, όλα θα πάνε καλά. Βασικά, αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι μπορεί να μας πτοήσει κάτι.

Ένα τόσο μεγάλο ταξίδι απαιτεί και αρκετά έξοδα όμως. Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς  έχουμε ήδη ρίξει το budget. Επίσης θα κουβαλάμε τα κουζινικά μας για φαγητό και όπου μπορούμε θα κάνουμε camping με τη σκηνή μας ή θα μας φιλοξενούν ντόπιοι ή και Έλληνες που μένουν σε χώρες απ’ όπου θα περάσουμε, όπως πχ στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και το Σουδάν. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή μαζί τους. Ακόμα και έτσι όμως δυστυχώς υπολογίζουμε ότι το τελικό ποσό δύσκολα θα πέσει κάτω από 10.000$ και για τους δυο μας. Γι’ αυτό το λόγο ξεκινήσαμε μία καμπάνια χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα indiegogo, μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας να μας στηρίξει χρηματικά, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, διαλέγοντας  μάλιστα και ένα αντίστοιχο δωράκι. Να σημειώσουμε ότι μέρος από τα χρήματα που θα μαζέψουμε, θα διατεθεί σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Τανζανία και την Αιθιοπία, στα οποία μάλιστα θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εθελοντικά.

athvo11
athvo1

Έχετε κάνει και άλλα παρόμοια ταξίδια; Γενικά είχαμε την τύχη να ταξιδέψουμε αρκετά κατά τη διάρκεια του πανεπιστημίου και μετέπειτα. Βέβαια, το καταφέραμε γιατί πάντα μαζεύαμε όλα μας τα λεφτά για ταξίδια. Έχουμε λοιπόν ήδη επισκεφτεί κάποιες χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική αλλά και στην Αφρική πιο πρόσφατα. Το μόνο από τα ταξίδια μας που θα μπορούσαμε ίσως να παρομοιάσουμε με αυτό, είναι οι δύο μήνες που κάναμε backpacking γυρνώντας όλη την Ινδία με τρένο, πριν από τρία χρόνια. Αξία ανεκτίμητη.

Info: www.dreamtravelive.com και  www.facebook.com/dreamtravelive