DESIGN

Μια εξοχική κατοικία στη Θεσσαλονίκη ξεκουράζει τους κατοίκους της με την απλότητα της φόρμας της

Με υπόσκαφα δωμάτια και μια μοντέρνα πέργκολα, με θέα στη θάλασσα αλλά και στο βουνό, το γραφείο OfficeTwentyFiveArchitects σχεδίασε μία εξοχική κατοικία με λιτές γραμμές και διαχρονικές λύσεις, βασισμένη σε υφιστάμενο οικίσκο της δεκαετίας του '80.

Σε μια θέση ειδυλλιακή, δίπλα στη θάλασσα και μερικά μέτρα ψηλότερα από αυτή, με θέα στη δύση, τον Θερμαϊκό κόλπο και τον μεγαλοπρεπή Όλυμπο, μια εξοχική κατοικία τοποθετημένη μέσα σε έναν ελαιώνα στην Επανομή της Θεσσαλονίκης ξεκουράζει τους κατοίκους της με τη απλότητα της φόρμας της και την αρμονική επαφή της με το κοντινό τοπίο.

Το OfficeTwentyFiveArchitects κλήθηκε να σχεδιάσει μία σύγχρονη εξοχική κατοικία βασισμένη σε ένα υφιστάμενο οικίσκο, ο οποίος κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1980 στην παραθαλάσσια περιοχή.

«Εκεί, μας ζητήθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου να το σχεδιάσουμε εκ νέου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του. Καθώς το υφιστάμενο κτίσμα είχε εξαντλήσει τις δυνατότητες του σε δόμηση, έπρεπε να βρεθούν άλλοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε το ζητούμενο», όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες του γραφείου.

Ο σχεδιασμός της νέας κατοικίας περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: Την θέση του, τον περιβάλλοντα χώρο του κτίσματος και τις ανάγκες της οικογένειας σχετικά με τη νέα τους εξοχική κατοικία.

«Ο ιδιοκτήτης, Έλληνας του εξωτερικού ονειρεύτηκε ένα εξοχικό, μέσω του οποίου αρχικά θα μπορούσε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, αλλά και να φέρει την οικογένεια του με σκοπό να τους συστήσει στο ελληνικό καλοκαίρι. Το υφιστάμενο κτίσμα όμως ήτανε πολύ μικρό για να καλύψει τις ανάγκες τους, έτσι έπρεπε να βρεθούν πρακτικές λύσεις για να  εξοικονομηθεί χώρος από τη μία και να εφευρεθεί νέος, από την άλλη λύσεις».

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω δεδομένα, το γραφείο OfficeTwentyFiveArchitects κινήθηκε ως εξής: Η πρώτη απόφαση ήταν να σχεδιαστεί μία μεγάλη πέργκολα γύρω από το υφιστάμενο κτίσμα, με σκοπό να επεκταθεί ο κατοικήσιμος χώρος και χρήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν μια φυσική συνέχεια του σπιτιού.

Η ιδέα του ότι πρόκειται για μία εξοχική κατοικία, η οποία θα κατοικείται κατά βάση τους καλοκαιρινούς μήνες, επέτρεψε στους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν εξωτερικά καθιστικά, τραπεζαρίες, χώρους προετοιμασίας φαγητού, καθώς και σημεία ξεκούρασης. Η πέργκολα και όλες οι νέες χρήσεις τοποθετήθηκαν προς την θέα και την θάλασσα.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν δύο υπόσκαφα δωμάτια, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η φυσική αίσθηση του χώρου. Μπροστά στα δωμάτια σχεδιάστηκε ένα φυτεμένο πρανές το οποίο παίζει το ρόλο του κήπου και συγχρόνως της άμεσης πρόσβασης στο φυσικό περιβάλλον.

«Πολλά έπιπλα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν χτιστά, έτσι ώστε να είναι οικονομικά, διαχρονικά και να μην χρειάζονται συντήρηση ή συχνή αλλαγή. Χρησιμοποιήσαμε τσιμεντοσανίδες, ξύλινες περσίδες και τσιμεντοκονία ως βασικά υλικά κατασκευής».

Το κυρίαρχο χρώμα είναι το λευκό, και αυτό γιατί η σχεδιαστική φιλοσοφία είναι βασισμένη στην απλότητα της φόρμας και την ελαχιστοποίηση του περιττού διάκοσμου κάθε φύσης και μορφής.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.