Nioh_KeyVisualCrop2

Η σειρά Souls είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες και πιο αναγνωρίσιμες στο σύγχρονο gaming. Απαριθμεί, βλέπετε, τίτλους (Demon’s Souls, Dark Souls, εν δυνάμει Bloodborne) που έβαλαν δύσκολα στους παίκτες, δοκιμάζοντας από την πρώτη στιγμή μέχρι τα credits του τερματισμού τα νεύρα τους με την οθόνη του “game over” να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της όλης… εμπειρίας. Πάνω λοιπόν που είχαμε καιρό να μάθουμε νέα από τα Souls, ήρθε το Nioh να καλύψει το κενό μας. Η δημιουργία του χάνεται στα βάθη του χρόνου αφού ξεκίνησε το 2004 (!) για να εξαφανιστεί με τον καιρό, πριν εμφανιστεί θριαμβευτικά πρόπερσι, σαν αποκλειστικός τίτλος του PS4.

Σαμουράι εισαγωγής

Το Nioh βασίζεται στον θρύλο του Γουίλιαμ Άνταμς, ενός δυτικού που έγινε σαμουράι στην Ιαπωνία, εμπλουτίζοντας φυσικά το όλο στόρι με αρκετά υπερφυσικά στοιχεία. Βρισκόμαστε στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 1600 με τον πρωταγωνιστή μας να είναι ο William, ο δυτικός σαμουράι που φτάνει στη χώρα κυνηγώντας την προσωπική του νέμεση. Εκεί θα ανακαλύψει ότι σαν να μην έφτανε το ξύλο που έπαιζαν μεταξύ τους οι φατρίες των Ιαπώνων, έχουν εμφανιστεί και κάτι δαιμονικά, αλλόκοτα πλάσματα, τα yokai, σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο. Το σενάριο και η πλοκή δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, παρ’ ότι η αρχική εκδοχή του Nioh στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο Oni, μια ιστορία που είχε δημιουργήσει ο Ακίρα Κουροσάβα. Αρκεί όμως για να σας κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι το τέλος.

Nioh-Review-6

Από πλευράς gameplay, το Nioh θυμίζει σε εξωφρενικά μεγάλο βαθμό το Bloodborne. Η δράση του είναι έντονη, πλούσια και ακατάπαυστη. Οι μάχες διαδέχονται η μία την άλλη και το ξύλο που πέφτει είναι παροιμιώδες: οι δε κινήσεις των χαρακτήρων είναι «στρωτές», θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό χορογραφία. Εδώ θα χρειαστεί προσοχή από πλευράς σας διότι το λεγόμενο “button mashing”, το να πατάτε δηλαδή όλα τα κουμπιά του χειριστηρίου αδιακρίτως, δεν θα σας βοηθήσει πουθενά. Αντιθέτως, θα σας στείλει ξανά στο πλησιέστερο checkpoint για να… ξαναδείτε το θέμα. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε, είναι να αρχίσετε να απομνημονεύετε τις κινήσεις, ξεκινώντας από τις βασικές και προχωρώντας εν συνεχεία στις πιο σύνθετες. Το τελικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει καθώς θα δείτε yokai, λοιπούς εχθρούς και αφεντικά να «γονατίζουν» μπροστά σας.

Οι αποστολές που θα κληθείτε να αναλάβετε και να φέρετε εις πέρας, πολλές και διάφορες. Το Nioh θα σας κρατήσει συντροφιά για κάμποσο καιρό (μιλάμε για 45+ ώρες) αφού εκτός από δύσκολο, είναι και μεγάλο. Διαθέτει κύριες και δευτερεύουσες αποστολές, με την επιλογή τους να γίνεται μέσω μενού. Το ίδιο το παιχνίδι μάλιστα επικροτεί την επανάληψή τους, προκειμένου έτσι να ανεβείτε levels και να συλλέξετε εξοπλισμό και χρήματα, συνθήκες απαραίτητες για να προχωρήσετε παρακάτω. Εκεί που νομίζατε ότι τελειώσατε με το Nioh, θα δείτε να ξεκλειδώνεται το game+, μια πιο δύσκολη εκδοχή του με ακόμα συναρπαστικότερες προκλήσεις και ισχυρότερο εξοπλισμό. Κι ακόμα κι αν ξεμπερδέψετε (κάποια στιγμή…) με το single player, υπάρχει και το multiplayer στο πλαίσιο του οποίου μπορείτε να παίξετε παρέα με φίλους και αγνώστους κερδίζοντας αντικείμενα και XP, ακόμα και να δοκιμάσετε την τύχη σας σε άλλο mode!

3079852-nioh_screenshot07

Ψόφος!

Απ’ όπου κι αν το πιάσει κανείς, το Nioh εκπέμπει μια γλυκιά «θανατίλα». Οι τοποθεσίες του είναι μουντές, καχεκτικές, αρρωστιάρικες, τα χρώματά του σκοτεινά, η διάθεσή του κακή. Επιπλέον, το καθετί στον κόσμο του μοιάζει να έχει αμέτι μουχαμέτι να σας ξεπαστρέψει! Στο Nioh κινδυνεύετε από τα πάντα: yokai, βράχους, άλλους σαμουράι, λάκκους με καρφιά, αράχνες, δηλητηριώδη αέρια και ό,τι τραβά ο νους σας. Οι δημιουργοί του Nioh ήταν λάτρεις των παιχνιδιών Souls, κάτι που φρόντισαν να καταστήσουν όσο πιο σαφές γινόταν στο παιχνίδι τους, με αποτέλεσμα ο θάνατος να σας περιμένει σε κάθε γωνία. Όσο κι αν σας ταλαιπωρήσει όμως στην πορεία, στο φινάλε ο τίτλος θα σας ανταμείψει πλήρως.

Το Nioh δεν είναι για όλους. Δεν είναι γι’ αυτούς που ψάχνουν ένα χαλαρό παιχνιδάκι για να παίξουν αυτό το ένα μισάωρο που διαθέτουν τη μέρα. Δεν είναι γι’ αυτούς που αναζητούν έναν online τίτλο για να παίζουν παρέα με τα φιλαράκια τους. Είναι για όλους εκείνους που «ρούφηξαν» μέχρι τέλος τα Dark Souls, που είδαν στο Bloodborne την ιδανική συντροφιά για το 2015, που δεν «χαλιούνται» πεθαίνοντας ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο. Το niche κοινό στο οποίο απευθύνεται το Nioh θα το λατρέψει, το δίχως άλλο, και το PS4 μόλις απέκτησε ακόμα μία εξαίρετη αποκλειστικότητα.

http://youtu.be/FxngrMS7HG0

#instareview: μακρινός συγγενής της σειράς Souls, το Nioh προσφέρει το ίδιο, ακατάπαυστο και γεμάτο ένταση gameplay, με πολύ ξυλίκι, μπόλικο levelling και άπλετο… θάνατο!

Βαθμός δυσκολίας

vathmos-dyskolias-nioh

Κοιτάξτε να δείτε, το Nioh δεν πρόκειται να σας «χαϊδέψει τα αυτιά» σε καμία περίπτωση. Είναι απαιτητικό, είναι δύσκολο, δεν είναι για όλους. Τιμή του και καμάρι του. Εσείς μπορείτε;